12 reacties

Heerts heeft op zich absoluut een punt bekeken vanuit het standpunt van de vakbond. En het is natuurlijk ook een lastige situatie, enerzijds streven we naar maximale werkgelegenheid, waarvoor een goede prijs-kwaliteit verhouding op de arbeidsmarkt noodzakelijk is om mee te kunnen doen. Ben je te duur, dan val je af.

Anderzijds moeten we voorkomen dat er een ongelijk speelveld ontstaat op de arbeidsmarkt. ZZP-ers die vaste krachten wegspelen door voor afbraaktarieven aan de slag te gaan.

Daarom is het zo belangrijk dat de sociale zekerheid weggehaald wordt bij de werkgevers en terecht komt bij de overheid. Die moet voor alle werkenden, dus ook de zelfstandigen, een basisregeling optuigen waar de bonden en de werkgevers van af blijven. Die verplichte regeling zorgt voor een bodem in het bestaan.

R. Zwakenberg

Verwerken on de tarieven? Ik hoor de ambtenaren al weer kreunen en steunen als er een fatsoenlijk tarief wordt voorgelegd. U verdient te veel hoor dit kan echt niet zo'n uurtarief. Ze hebben zelf helemaal niet door wat ze zelf kosten. En ja je mag als politiek nooit aan de verworven rechten komen. Als ZZPER mag je wel de lasten dragen maar owee als je de luisten wilt laten betalen.
Ben blijk dat de FNV alles keurig geregeld heeft.

Ing. H. ten Wolde

Ton Heerts heeft helemaal gelijk. Een ZZP-er is een ondernemer en moet dat vooral ook blijven. Een ZZP-er moet ook zelf zorgen voor zijn/haar pensioen en verzekeringen. Zo zit het in elkaar. De lasten op arbeid moeten omlaag waardoor het aantrekkelijker wordt om mensen aan te nemen. Fatsoenlijke collectieve voorzieningen zijn een groot goed met relatief lage transactiekosten. Lees het boek van Stiglitz en koester wat goed is.

Ir. M. Mooren

Chapeau voor de FD fotograaf die dit 'niet meer kon aanhoren'. Een niet erg gebruikelijke stap, maar wel meer dan terecht. Dank - zou ik willen zeggen - waarschijnlijk namens vele zpp-ers.

Fraai ook als 'ankeiler' gebruikt door de FD verslaggevers. Zeer inzichtelijk moment namelijk. Want hier botst ' de 'old school' zienswijze van Ton Heerts met de werkelijkheid van alledag. Maar wie is er nou niet meer van deze tijd ?

Het gaat Ton Heerts helemaal niet zo direct om de sociale voorzieningen - that's only the name of the shop - om de Bonzo Dog Doodah Band met zijn onvergetelijke nummer Shirts te parafraseren. De ondergang van de vakbond moet worden gestopt. Rechts of links om ( in dit geval dus).

Het is een erg inzichtelijk, en spraakmakend interview geworden.

Heerts bekent (SP) kleur en solliciteert nu alvast naar het ministerschap van Sociale Zaken in het Kabinet Roemer 1.

Gelukkig lijkt dat een niet erg waarschijnlijke optie. Maar de toon is gezet. Het is nu gewoon rock and roll tijd in de polder - om het met de woorden van VNO voorman Hans de Boer te zeggen

Dat wordt dus 'de straat'

Dolf Algra
zelfstandig bedrijfsarts - adviseur
zzp sinds 1999 en heeft ook - net als de FD fotograaf - nooit zijn hand opgehouden
De Werkplaats - strategie - analyse - advies

A.F. Algra

"Just the name of the shop" - @Dhr. Algra: dank voor het excuus om even op youtube te kijken :-) https://youtu.be/CWrU3kROXww?t=152

J. Burger

de heer Algra heeft wel een mening maar het stuk blijkbaar niet gelezen. Blijkbaar is het een soort bewijs van legitimiteit dus bij deze: ik heb ook nog nooit mijn hand opgehouden. En dan nu inhoudelijk: wat types als Algra niet schijnen te beseffen is dat er een groot verschil is tussen zzp'ers met een uurtarief van €150,-- en hoger en degenen over wie Ton Heerts het heeft. Dat zijn mensen die op een zzp-tarief van €20,-- per uur werken. Ik overdrijf niet: het EPO in Rijswijk huurt via een broker in Portugal systeembeheerders in op een uurtarief van €20,--. Ik heb de mails om het te bewijzen.

Dat is één. Heerts heeft ook gelijk met zijn punt over de zelfstandigenaftrek: ooit bedoeld om kleine winkeliers te steunen wordt het nu als afbraaksubsidie ingezet door foute werkgevers.

Heren: in een land waar iedereen arm is geeft niemand meer geld uit. Ik ben werkgever; het kost mij steeds meer moeite om te concurreren met dit soort tarieven. Ik moet namelijk wèl allerlei extra kosten betalen. Is de gewenste situatie dat ik mijn mensen moet ontslaan en dat ze zich moeten gaan verhuren tegen € 20,-- zonder scholing etc.?

P. Hennekam

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dagloner

Drs. T.A.H.A. van Schaick

Dhr. Hennekam heeft gelijk. het gaat hier om de "gedwongen" ZZP-er.
Het ergste is dat met name de overheid hier misbruik van maakt. Of in het geval van Post-NL de mogelijkheid creëert om deze mensen te misbruiken.
Kijken de heren politici wel eens wat er in hun eigen achtertuin gebeurt ?

H.F. Meijer

De winsten van het bedrijfsleven blijken volgens de statistieken vanaf 1990 sterk te zijn gestegen t.o.v inkomsten werkenden.
Uit de gegevens blijkt dat dat het niet de werkende met een vast dienstverband zijn die dit hebben betaald, maar de zzp;rs.
Dus hieruit blijkt dat deze de slachtoffers zijn van het winstbejag van de werkgevers!!!
Dus Ton Heerst heeft volkomen gelijk met zijn opvattingen.
Niks doen heeft als gevolg nog meer gedwongen zzp en dus nog meer armoe. In de bouw zijn al uurtarieven bekend van 8,53 (bruto)

H. Hoek

Heer Hoek, ligt er maar net aan in welke sector je werkt, veel bedrijven maken amper winst, moeten zwaar saneren om te overleven.

En iedereen is uit op winst, niet alleen de werkgevers, werknemers willen net zo goed het onderste uit de kan. En laten we het maar niet hebben over de overheid, als er een partij boven op de centen zit dan zijn zij het wel.

R. Zwakenberg

Heerts heeft natuurlijk wel één punt, als je als zelfstandig ondernemer afhankelijk bent van de zelfstandigenaftrek gaat er ook iets niet goed. Zoals de heer Hennekam constateert is de ene ZZP'er dan andere ZZP'er niet. Degenen die voor €20,- per uur rond moeten werken of meer houden niets over, zeker geen buffer om een pensioen op te bouwen. Als je nog steeds op een uurtarief van €100,- over per uur kan vragen, is er ruimte om een pensioen op te bouwen. Het wordt tijd om daar is goed naar te kijken en daar regelingen op af te stemmen. De echte overview ontbreekt in ieder geval in Den Haag en als die overview aanwezig dan zou je is na kunnen denken over eventuele maatregelen.

R. Sieben

Wat de VVD wil, is er al in de VS, waar 30% van d ebevolking een inkomen heeft onder het sociaal minimum.
De VVD predikt meer armoede in Nederland.
Ze kunnen beter meer welvaart organiseren.
Laat ondernemers eens gaan innoveren en focussen op meer waarde creatie, ipv overleven.
Schop die kortzichtige politici en medewerkers er uit.

Bedrijven zijn juist opgezet voor de lange termijn, en innovatie helpt om de waarde creatie op te voeren, op de langere termijn.
Een sociaal stelsel, smeert de overgang naar andere vormen en plekken van waarde creatie.
Maar de focus moet wel komen op die waarde creatie.
VVD ondernemers kijken te veel naar kosten en vergeten dat ze ook ergens voor investeren.
Die investergnen beter kiezen, is de kern activiteit van ondernemers

H. Daalder

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.