Het kabinet is absoluut niet van plan om 'hele lompe maatregelen' tegen zelfstandigen zonder personeel te nemen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Ed Groot naar aanleiding van een interview dinsdag in het FD met vakbondsvoorman Ton Heerts van de FNV.
Volgens Groot is het afschaffen van de zelfstandigenaftrek zo'n lompe maatregel die de regeringspartijen VVD en PvdA 'zeker niet in petto hebben'. Heerts wil juist wel dat het kabinet stevig het mes zet in deze fiscale tegemoetkoming voor zzp'ers, omdat zij daardoor goedkoper kunnen werken dan werknemers in loondienst. Die laatste groep wordt op die manier van de arbeidsmarkt af geconcurreerd.
Verplichting
De PvdA, de partij waarvoor Heerts enkele jaren geleden zelf nog in de Tweede Kamer zat, heeft wel oog voor dat probleem. Eind vorige jaar pleitten de sociaaldemocraten nog voor het lanceren van een verplichte verzekering voor zelfstandigen tegen arbeidsongeschiktheid. Daardoor lopen zzp'ers minder risico door het ijs te zakken als zij ziek worden en moeten zij ook hogere tarieven voor de verzekering doorberekenen aan de opdrachtgever. Zij worden zodoende minder goedkoop.
Heerts ziet echter op zijn beurt weer niets in dit plan. Desgevraagd zei hij in het FD hierover: 'De PvdA? Die volg ik niet meer.' Volgens Heerts is een nieuw sociaal stelsel, dat voorzieningen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid ook beschikbaar maakt voor zzp'ers, 'onhaalbaar, onwenselijk en onbetaalbaar'. Ook regeringspartij VVD wil geen verplichte arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen, maar heeft wel een heel andere motivatie dan Heerts. De liberalen zijn principieel tegen het verplicht opleggen van regels aan ondernemers.
Lastenverlichting
Op dit moment onderhandelen VVD en PvdA over de hervorming van het belastingstelsel. Inzet hierbij is volgens PvdA'er Groot om de lasten op arbeid te verlagen, zodat op die manier werknemers minder duur worden ten opzichte van zzp'ers. 'Wij gooien het nu over de boeg van lastenverlichtingen en niet over die van bezuinigingen op zelfstandig ondernemerschap.'
VVD-Kamerlid Anne Mulder zegt dat Heerts met het interview vooral laat zien dat hij met zijn rug naar de toekomst staat. 'Het hele probleem is dat het denken in de polder sinds het sluiten van het sociaal akkoord tussen werkgevers, bonden en kabinet in 2013 is stil gezet. Maar de flexibilisering van de arbeidsmarkt gaat ondertussen door. De vraag is niet hoe je die tegenhoudt, maar hoe je daarmee omgaat. Hoe blijven we bijvoorbeeld werkenden scholen en onze kenniseconomie in een flexibele omgeving op peil houden? Daar kunnen de bonden hun intellectuele capaciteiten aan besteden.'
Seniorendagen
Volgens Mulder wordt het dan ook hoog tijd dat politici en de polderpartijen zich hierover buigen. Maar Heerts plaatst zich volgens hem eerder zo zoetjesaan 'buitenspel' bij het sociaal overleg. 'Dit interview helpt ons niet verder. Zzp'ers zijn niet het probleem maar de oplossing. Het vaste contract zit immers muurvast en wordt via de cao's nog verder dichtgetimmerd met bovenwettelijke uitkeringen bij ziekte en soms tientallen extra seniorendagen. De FNV houdt daaraan vast en ondertussen is nog maar een op de zes werkenden lid, vaak ouderen.'
Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.
9 reacties
Kunnen die clubjes van werkgevers en werknemers opgeheven worden? Die mensen weten niet wat werken is en leven op de zak van de bedrijven en werknemers. Gelijk ook graag het achterhaalde CAO systeem opdoeken en terug naar maatwerk.
Hoe zit het trouwens met politici? Staan die ook niet met de rug naar de samenleving? En slechts een op de zes werkenden lid van een vakbond! Hoeveel WERKENDEN zijn er lid van de VVD, meneer Mulder?
Die bond is weer helemaal terug in de jaren zeventig. Geld verdienen is weer een vies woord. Toen hebben we geleerd dat als je de bovenste vijf procent in z'n inkomen gaat treffen, dat sociaal wel een lekker gevoel geeft maar de onderste vijf procent z'n werk kwijtraakt. Gaan we dat nog een keer meemaken?
Ondernemen is concurreren en risico's nemen... Zo eenvoudig is dat!
Als zzp-er wil ik mijn eigen baas blijven en verlang ik niet om gepamperd worden door de vakbeweging e.d. In 25 jaar tijd had ik cca. 120 duizend € zelfstandigenaftrek geincasseert en deze bedrag komt niet eens in het buurt van die kosten wat die samenleving en werkgevers hadden moeten uitgeven aan werknemers met een vergelijkbare salaris. Laat maar staan, voor deze bedrag kan die vakbeweging niet een een sollicitatiecursus organiseren.... Deze heren bij de FNV hadden nooit in hun leven een dag eerlijk werk geleverd, maar zo te zien ze zijn bezig om hun aanhang met dwang en invloed uit te breiden. Mijnerzijds bedankt, dit wil ik niet!
De Heer Heerts is in dienst van de FNV, en verkondigt niet zijn eigen mening, maar de mening van zijn bazen. De vakbeweging vernietigd banen, en schept geen werkt.
Het is nu hoog tijd dat stevig de bijl wordt gezet in die waanzinnige zelfstandigenaftrek.
Veel van de mensen die hiervoor reageren beseffen niet dat wij in Nederland veel te danken hebben aan de vakbewegingen. Om te weten hoe Nederland er voor zou hebben gestaan zonder, hoeft men enkel naar de overkant van de atlantische oceaan te kijken.
Zonder vakbewegingen hebben werkenemers geen enkele onderhandelingsmacht wat enkel zal leiden tot verschraling van arbeidsvoorwaarden, werkweken van 60 uur en een minimaal aantal vakantiedagen. Het adagium werken om te leven verandert dan in leven om te werken. We moeten ons afvragen of we dat willen.
Economisch denken heeft bezit genomen van ons allen, ook van vakbondsleden. Het is goed dat Heerts zich dit realiseert en de schijnbalans die hierdoor is ontstaan, probeert te herstellen. Dat Heerts daar nu schertsende reacties op ontvangt komt voor hem niet als een verassing, omdat hij zich realiseert dat de meeste van die reacties voortkomen uit dit economisch denken, waar hij juist van probeert los te komen.
Mijn bijna naamgenoot (van de rijk tak zou ik zelf zeggen), vergeet dat risico en reward met elkaar in evenwicht dient te zijn. Daar is de zelfstandigen aftrek voor bedoeld, die zelfstandige draagt bewust zelf pensioen, AOV, verzekering enzovoorts.
Zonder inhoudelijke discussie is zo'n statement niet realistisch.
Zou wel het kaf van het koren scheiden wat betreft realistische prijssetting en niet. (en eventuele grote instroom in bijstand...)
Aangezien de overheid echt niet minder gaat uitgeven is een korting ( zelfstandigenaftrek) voor de een is een verhoging voor de ander. Bij een toename van het aantal zzp'ers zullen de overige belastingbetalers dit moeten compenseren.
Afschaffen dus.
Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.