Meest gelezen

10 reacties

Het beeld van schaalvergroting wordt weer even verduidelijkt.

Daar kan en moet de Europese eenwording op politiek terrein nog wel een paar punten aan zuigen.....

Drs. R.H.P. Lunsingh

Waarom mis ik Shell en Unilever als voorbeeld. Het is toch niet gedaan omdat als Shell wel in de cijfers zit deze alleen al 70% van de totale invoer en uitvoer op zich neemt. En wordt Shell en Unilever als binnenlandse of Buitenlandse multinational gezien. Kortom, meer details graag om deze percentages enigszins te kunnen beoordelen.

F.B. Kohler

Wat is hier de definitie van een multinational? Het lijkt erop, dat het CBS (ook) de aandeelhoudersstructuur als uitgangspunt heeft genomen en niet de omzetverdeling. V&D lijkt me niet echt een "multinational". Graag een redactionele verdieping.

G. Jochems

Ik verwacht van een kwaliteits krant als FD wel iets meer verdieping, inderdaad bij het benoemen van Nederlands multi nationals vergeet U de grootste zoals Unilever en Shell.
Wel noemt U , Philips met nog hoogstens 10 .000 banen in Nederland en vergeet U VDL en ASML
met een veelvoud aan Nederlandse banen.
Graag wat meer duidelijkheid in definities.

J. Aarts

Hoeveel van die banen worden vervuld door zzp-ers, ofwel het mkb? En hoeveel banen zijn verloren gegaan doordat een multinational de mkb-ers in een bepaalde sector goeddeels verdrongen heeft? Weegt dit tegen elkaar op? ook indien de cashflows die voorheen binnen de regio bleven maar nu weggvloeien, meegenomen worden? En hoe zit het met de kwaliteit en beloning voor die banen, in relatie tot de mkb-banen die ermee vervangen zijn?

Ofwel, dit van het CBS overgetikte persberichtje roept veel vragen op!
Ook gezien het feit dat berichten van het CBS in het verleden gewoonweg propaganda zijn gebleken.

Zie bijvoorbeeld de erkenning van oud-CPB-directeur Coen Teulings in mei 2014 dat "de bewering van het Centraal Planbureau dat de euro ons economische voordelen heeft gebracht, moet met 'een korreltje zout genomen worden'.".

J. Beekman

21 mei 2014 -Het voordeel van de euro voor Nederland. Het voordeel is één maandsalaris. Dit voordeel neemt in de loop der jaren verder toe. Aldus toelichting op CPB onderzoek.

Drs. R.H.P. Lunsingh

Dhr. Beekman, u geeft een uitstekende reactie. Inderdaad, wat zijn de effecten voor de andere spelers? Met weinig groei is ieder voordeel voor de één een nadeel voor de ander. Persoonlijk zie ik alleen maar ellende van die mammoet-conglomeraten. Kan iemand zich Enron nog herinneren?

Mr.Drs. H. Han Smit

Heer Beekman en Heer Smit... volledig met U eens.
Beter is MKB dat betrokken is , flexibel, innovatief, meer duurzaam en gewoon belasting betaald.

P.H. van den Boomen

Van de 2.000 grootste organisaties in Nederland (o.b.v. geconsolideerde omzet under span-of-control in Nederland, en full board aanwezigheid in Nederland) is 65% Nederlands (strategisch ultimate ownership) waarvan 38% in 2 of meer landen vestigingen heeft (14% heeft vestigingen in 10 of meer landen, met in totaal ruim 14.000 vestigingen) met in totaal 2,8 miljoen medewerkers die samen ruim 1.497.000 miljard euro omzet genereren (geconsolideerd under span-of-control in Nederland).

C. Verweij

1.497.000 miljard euro => 1.497.000 miljoen euro.

Om dit foutje goed te maken nog een extra feit; van de genoemde 65% heeft 21% direct of indirect een beursnotering en is 40% direct of indirect een familiebedrijf (2 of meer familieleden in 1e echelon directie en/of commissarissen, en/of 1 of meer gerealiseerde generatie opvolgingen).

C. Verweij

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.