Multinationals zorgen voor 40% van de banen in het Nederlandse bedrijfsleven, ze zijn goed voor twee derde van de omzet in het Nederlandse bedrijfsleven en nemen meer dan 80% van de internationale handel in goederen voor hun rekening. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt in de 'Internationaliseringsmonitor'. 'Daarmee is de kleine groep multinationals van groot belang voor de Nederlandse economie', aldus het CBS.
In 2013 waren er in Nederland in totaal 1,9 miljoen banen bij multinationals, waarvan Nederlandse multinationals met 1 miljoen banen iets meer dan de helft voor hun rekening nemen. Dit terwijl ongeveer 1% van alle bedrijven in Nederland een buitenlandse multinational is en nog eens 1% een Nederlandse multinational, ofwel in Nederlandse handen maar met dochterbedrijven in het buitenland.
Tata
Voorbeelden van buitenlandse multinationals zijn Tata Steel (voormalige Koninklijke Hoogovens), Lidl en V&D (met de Amerikaanse private-equityfirma Sun Capital als aandeelhouder). Voorbeelden van Nederlandse multinationals zijn AkzoNobel, Philips en Ahold. Eerder berichtte het CBS al dat er bij bedrijven die internationaal actief zijn minder banen verloren gingen sinds het begin van de crisis in 2008.
Multinationals goed voor twee derde omzet
Ook in de omzet van het Nederlandse bedrijfsleven spelen multinationals een hoofdrol, aldus het CBS. Van de totale omzet wordt 40% door buitenlandse multinationals gegenereerd en nog eens een kwart door Nederlandse. Buitenlandse multinationals zorgden in 2013 voor circa de helft van de Nederlandse in- en uitvoer van goederen. Nederlandse multinationals namen een derde van de uitvoer en 30% van de invoer voor hun rekening.
Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.
10 reacties
Het beeld van schaalvergroting wordt weer even verduidelijkt.
Daar kan en moet de Europese eenwording op politiek terrein nog wel een paar punten aan zuigen.....
Waarom mis ik Shell en Unilever als voorbeeld. Het is toch niet gedaan omdat als Shell wel in de cijfers zit deze alleen al 70% van de totale invoer en uitvoer op zich neemt. En wordt Shell en Unilever als binnenlandse of Buitenlandse multinational gezien. Kortom, meer details graag om deze percentages enigszins te kunnen beoordelen.
Wat is hier de definitie van een multinational? Het lijkt erop, dat het CBS (ook) de aandeelhoudersstructuur als uitgangspunt heeft genomen en niet de omzetverdeling. V&D lijkt me niet echt een "multinational". Graag een redactionele verdieping.
Ik verwacht van een kwaliteits krant als FD wel iets meer verdieping, inderdaad bij het benoemen van Nederlands multi nationals vergeet U de grootste zoals Unilever en Shell.
Wel noemt U , Philips met nog hoogstens 10 .000 banen in Nederland en vergeet U VDL en ASML
met een veelvoud aan Nederlandse banen.
Graag wat meer duidelijkheid in definities.
Hoeveel van die banen worden vervuld door zzp-ers, ofwel het mkb? En hoeveel banen zijn verloren gegaan doordat een multinational de mkb-ers in een bepaalde sector goeddeels verdrongen heeft? Weegt dit tegen elkaar op? ook indien de cashflows die voorheen binnen de regio bleven maar nu weggvloeien, meegenomen worden? En hoe zit het met de kwaliteit en beloning voor die banen, in relatie tot de mkb-banen die ermee vervangen zijn?
Ofwel, dit van het CBS overgetikte persberichtje roept veel vragen op!
Ook gezien het feit dat berichten van het CBS in het verleden gewoonweg propaganda zijn gebleken.
Zie bijvoorbeeld de erkenning van oud-CPB-directeur Coen Teulings in mei 2014 dat "de bewering van het Centraal Planbureau dat de euro ons economische voordelen heeft gebracht, moet met 'een korreltje zout genomen worden'.".
21 mei 2014 -Het voordeel van de euro voor Nederland. Het voordeel is één maandsalaris. Dit voordeel neemt in de loop der jaren verder toe. Aldus toelichting op CPB onderzoek.
Dhr. Beekman, u geeft een uitstekende reactie. Inderdaad, wat zijn de effecten voor de andere spelers? Met weinig groei is ieder voordeel voor de één een nadeel voor de ander. Persoonlijk zie ik alleen maar ellende van die mammoet-conglomeraten. Kan iemand zich Enron nog herinneren?
Heer Beekman en Heer Smit... volledig met U eens.
Beter is MKB dat betrokken is , flexibel, innovatief, meer duurzaam en gewoon belasting betaald.
Van de 2.000 grootste organisaties in Nederland (o.b.v. geconsolideerde omzet under span-of-control in Nederland, en full board aanwezigheid in Nederland) is 65% Nederlands (strategisch ultimate ownership) waarvan 38% in 2 of meer landen vestigingen heeft (14% heeft vestigingen in 10 of meer landen, met in totaal ruim 14.000 vestigingen) met in totaal 2,8 miljoen medewerkers die samen ruim 1.497.000 miljard euro omzet genereren (geconsolideerd under span-of-control in Nederland).
1.497.000 miljard euro => 1.497.000 miljoen euro.
Om dit foutje goed te maken nog een extra feit; van de genoemde 65% heeft 21% direct of indirect een beursnotering en is 40% direct of indirect een familiebedrijf (2 of meer familieleden in 1e echelon directie en/of commissarissen, en/of 1 of meer gerealiseerde generatie opvolgingen).
Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.