De PvdA heeft maandag een initiatiefnota getiteld 'Einde aan de excessen' gepresenteerd met twaalf voorstellen om 'paal en perk' te stellen aan de 'schadelijke praktijken´ van private equityfondsen.
´Deze opkoopfondsen laden bedrijven vol met schulden en trekken ze financieel leeg via superdividenden volgens het Angelsaksische aandeelhoudersmodel. De PvdA wil de werknemers en samenleving beschermen tegen dit sprinkhanengedrag´, aldus Henk Nijboer, financieel woordvoerder van de PvdA in een verklaring.
De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) heeft geen goed woord over Nijboers woordkeuze over de sector. Die woordkeuze is volgens de NVP 'beneden alle peil'. 'De NVP kent Nijboer als een doorgaans goed geïnformeerd Kamerlid. In dit licht vindt de NVP het teleurstellend dat hij grove onjuistheden verkondigt en stemming maakt over een sector die een zo belangrijke rol vervult in de Nederlandse economie', aldus de NVP in een reactie.
Het snelle geld
De laatste tijd is het volgens de PvdA te vaak gebeurd dat bedrijven onnodig ten onder gingen aan investeerders die volgens de partij alleen uit zijn op snel geld. ´Voorbeelden hiervan zijn van Gansewinkel, Atteró, V&D en Estro. Het handelen van sommige private equity-investeerders past niet binnen het Nederlandse Rijnlandse ordeningsmodel. De PvdA wil dan ook een einde maken de excessen van private equity´, aldus Nijboer.
De NVP schrijft in een reactie dat het geen bedrijven kent 'die ten onder zijn gegaan aan private equity-investeerders'. 'Bij de genoemde voorbeelden bleek bij nadere bestudering geen sprake van excessen. Dat bleek ook tijdens de door Nijboer georganiseerde rondetafel in de Tweede Kamer', aldus de NVP.
Donkere kant
De PvdA is niet tegen private equity op zich. ´Private equity in de vorm van echt durfkapitaal levert een belangrijke bijdrage aan de economie´, aldus Nijboer. ´Dit soort partijen durven te investeren in jonge, innovatieve bedrijven en zijn daarbij bereid grote risico’s te lopen. Voor startende bedrijven is deze wijze van financieren dan ook onmisbaar. Zeker nu in Nederland steeds meer start-ups van de grond komen zijn alternatieven voor banken van harte welkom.´
Uit de hoorzitting die de Tweede Kamer in april hield met experts bleek volgens de PvdA echter ´dat private equity ook een donkere kant kent´. ´Voorbeelden van de schaduwzijde van private equity: bedrijven worden volgepompt met schuld, mensen worden ontslagen en tegen sterk gereduceerde lonen soms weer in dienst genomen. Na een korte tijd wordt een kaalgeplukt bedrijf weer doorverkocht. Deze praktijken zijn schadelijk voor het personeel, klanten en schuldeisers. Bovendien wordt belasting met ingenieuze constructies ontweken, zodat de belastingbetaler meebetaalt aan de winsten van deze grootverdieners´, aldus Nijboer.
Excessieve schuldfinanciering
In private equity jargon worden dit soort overnames ‘leveraged buyouts’ genoemd. De PvdA-initiatiefnota wil dergelijke overnames moeilijker te maken. 'Het doel is het Rijnlandse model te beschermen en te versterken.'
In de initiatiefnota staan voorstellen die er onder meer toe moeten leiden dat de investeerder, en niet de belastingbetaler, de grootste risicodrager is en dat excessieve schuldfinanciering en het verzwakken van de balans van ondernemingen worden beperkt. De invloed van werknemers moet ook worden vergroot en de kosten en het verdienmodel van private equity-partijen moeten transparant worden.