De daling van het aantal werklozen die begin dit jaar werd ingezet, is in de afgelopen drie maanden gestokt. Het aantal werklozen kwam in september uit op 607.000. Daarmee was 6,8% van de beroepsbevolking werkloos, net als in juli en augustus. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.
De stabilisatie op de arbeidsmarkt strookt met de verwachtingen van het Centraal Planbureau en de Nederlandsche Bank. Beide instituten voorzien in hun meest recente prognoses voor de Nederlandse economie in 2016 weinig veranderingen op de arbeidsmarkt.
Jeugdwerkloosheid neemt toe
De werkloosheid onder jongeren is de afgelopen drie maanden toegenomen van 11,1% naar 11,5%. Er zijn nu 161.000 15- tot 25-jarigen werkloos. Na de zomer neemt de jeugdwerkloosheid altijd tot door schoolverlaters die werk zoeken. Ook zijn er dan weer minder vakantiebaantjes beschikbaar. De jeugdwerkloosheid neemt wel sinds april toe, maar ligt lager dan een jaar geleden. In september 2014 bedroeg de jeugdwerkloosheid nog 12,0%. Overigens gaat van alle jongeren van 15 tot 25 jaar zo'n 55% naar school of volgt een opleiding. Dat betekent dat van van alle jongeren dus minder dan de helft van die 11,5% werkloos is.
Aantal werkenden stabiel
Het aantal mensen met betaald werk ligt op hetzelfde niveau als in juni. Tot juni nam het aantal werkenden nog toe. Het aantal mensen met werk voor ten minste 12 uur per week groeide wel, maar het aantal personen dat minder dan 12 uur per week werkt nam evenveel af.
Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.
2 reacties
Niet alleen de werkloosheid blijft op een hoog niveau steken maar ook de staatsschuld heeft inmiddels een historisch hoog niveau bereikt. Daarmee zijn alle beloften van de kabinetten Rutte, om de werkloosheid omlaag te brengen en onze kinderen niet met onze schulden op te zadelen, holle retoriek gebleken. Deze beide kabinetten hebben zich voornamelijk bezig gehouden met het eigen overleven en niet tot nauwelijks bijgedragen aan het beloofde herstel. Ook de inmiddels manifest geworden woningnood, de ondanks het overschot op de betalingsbalans nog steeds stagnerende binnenlandse markt en het door de vluchtelingencrisis weer zichtbaar geworden en al jaren doorsudderende multiculturele drama illustreren het gebrek aan daadkracht van deze kabinetten.
Het valt te hopen dat de electorale ondergang van de PvdA tot een spoedig einde van het politieke avontuur van deze historicus zal leiden en Nederland uit het moeras kan worden getrokken waarin het nu verzeild is geraakt.
Jeetje mina, je zal er mee moeten samenwonen zeg. De bitterheid. Het leven is de moeite waard en we hebben een prima kabinet, dat veel goeds bereikt heeft. Vooral onze premier is stabiel en deskundig. Die gaat het nog wel een tijdje volhouden. De PVV komt immers nooit in de regering en mensen willen toch op een rechts-liberale partij kunnen stemmen.
Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.