Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de Eerste Kamer verzocht om de behandeling van nieuwe regels voor zzp'ers (de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) uit te stellen.
Niet 1 januari, maar 1 april 2016 is nu streefdatum voor de inwerkingtreding van de vervanger van de VAR-verklaring, schrijft Wiebes dinsdag in een kamerbrief.
Opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben dan nog tot 1 januari 2017 de tijd om hun werkwijze aan te passen. De Belastingdienst zal tot die tijd wel toezicht houden, maar geen repressieve handhavingsmaatregelen nemen.
Teveel onduidelijkheid
Reden voor het uitstel is dat 'de onduidelijkheid nog te groot is om de consequenties van afschaffing van de VAR compleet te overzien', aldus Wiebes. De staatssecretaris ontwierp de wet om schijnzelfstandigheid terug te dringen en de aansprakelijkheid voor foute constructies ook bij de werkgever te leggen. Tot nu toe mag de Belastingsdienst naheffingen alleen aan de zzp'er opleggen en niet aan de opdrachtgever.
Maar ruim twee maanden voor de geplande invoering is nog altijd niet helder wie zich straks zzp'er mag noemen en wie niet. Ook is niet duidelijk hoe de nieuwe modelcontracten eruit gaan zien. Vele tienduizenden lopende zzp-contracten dreigden daarmee te worden opgeschort vanwege aansprakelijkheidsrisico's.
'Bureaucratisch schrikbeeld'
D66-Senator Alexander Rinnooy Kan, die met de nieuwe wet een 'bureaucratisch schrikbeeld' voor ogen had, noemt het besluit 'verstandig'. Volgens hem doet het kabinet er goed aan eerst met een 'fundamentele visie over de toekomstige inrichting van de arbeidsmarkt en de positie van zzp'ers' te komen.
Vorige week werd een motie van D66-Senator Thom de Graaf aangenomen, waarin de regering wordt verzocht met een eigen opvatting te komen over een meer evenwichtige verhouding tussen werknemers en zelfstandigen. Rinnooy Kan: 'Staatssecretaris, de Belastingdienst en andere betrokkenen moeten beter hun huiswerk doen om het vertrouwen in de wet terug te winnen.'