Meest gelezen

2 reacties

Op de site van ZZP Nederland is een door de belastingdienst goedgekeurt contract voor ZZP-ers te vinden. De crux in dat contract is dat de ZZPer een product levert in plaats van een dienst. Er wordt niet meer afgerekend op uren, maar op bijvoorbeeld aantal vierkante meters metselwerk. Deze trend is ook bij de overheid te bespeuren.

Het vorige wetsvoorsel is afgeschoten vanwege teveel werk, maar dit is net zo problematisch. Het is ondoenlijk om voor werkzaamheden als het bouwen van een huis alle werkzaamheden te specificeren. Een aannemer wil een ZZP-er in dienst omdat hij capaciteit te kort heeft, of flexiebel wil zijn in zijn personeelsbestand. Dat metselwerk werd toch wel uitbesteed. Vaak werkt de ZZP-er gewoon samen aan een zelfde product met iemand die in loondienst is. Dan is het dus onmogelijk het product te specificeren.

In de zorg het zelfde verhaal. Stel dat de zorgaanbieder tijdelijk extra handen nodig heeft, omdat iemand met zwangerschapsverlof is. Als dan een ZZP-er wordt ingehuurd, dan zou die moeten worden afgerekend op het aantal handelingen wat die heeft verricht.

Het alternatief is dat meer mensen in loondienst via uitzendbureau's gaan werken. Niet dat daar iemand mee geholpen is, want na twee tijdelijke contracten is er voor die persoon geen werk meer. En dan kan die persoon naar het volgende uitzendbureau, waar ze wel volop werk hebben. Voor twee tijdelijke contracten en dan is daar het werk ook weer "op".

Dhr. van der Vliet

Met de vertrouwde VAR is eigenlijk niets mis. Met dit voorstel en ook met het vorige wordt het een rommeltje, onwerkbaar en klantonvriendelijk bovendien. Niemand die hier beter van wordt. Leuker kunnen we het niet maken ....

Ivar Volder

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.