De partijen van het Energieakkoord gaan extra maatregelen nemen om de doelen van het Energieakkoord voor 2020 en 2023 te kunnen halen. Uit de Nationale Energieverkenning (NEV) 2015, die de stand van zaken van de Nederlandse energiehuishouding geeft, bleek dat voor twee van de vijf doelen (percentage duurzame energie en energiebesparing) extra maatregelen nodig zijn.
Alle afspraken
Het pakket aan maatregelen bestaat uit maatregelen om het doel van de 14% hernieuwbare energie te halen in 2020 en voor de additionele energiebesparing van 100 petajoule in 2020. Het pakket maatregelen is onderdeel van de Voortgangsrapportage 2015 van de borgingscommissie van het Energieakkoord, die dinsdag is gepubliceerd. Deze rapportage bevat het overzicht van de voortgang van alle afspraken uit het Energieakkoord.
‘De uitvoering van het Energieakkoord is het afgelopen jaar echt op stoom gekomen en met dit aanvullende pakket hebben alle partijen een extra inspanning geleverd. Met deze maatregelen gaat het ons lukken om de vijf hoofddoelstellingen uit het Energieakkoord voor 2020 en 2023 te halen’, aldus Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie, die toeziet op de uitvoering van het Energieakkoord.
Wind op land
Zo hebben het Rijk, provincies, gemeenten, de windsector, de natuur- en milieuorganisaties en netbeheerders een actieplan wind op land gemaakt om de afgesproken 6000 MW in 2020 te realiseren. ODE Decentraal, de Nederlandse vereniging duurzame energie en Greenpeace hebben een offensief in gang gezet om lokale opwekking door burgers, coöperaties en lokale instellingen te bevorderen. Per 1 januari 2016 wordt de subsidieregeling voor kleinschalige hernieuwbare warmte van kracht.
Verder worden twintig extra toezichthouders ingezet voor de intensivering van de handhaving van de Wet milieubeheer (Wm). De Energie Prestatie Keuring, waarmee bedrijven en vastgoedeigenaren worden gestimuleerd energiebesparende maatregelen te nemen, wordt snel ingevoerd.
Henk Kamp
'Door alle 47 partijen die het Energieakkoord steunen en uitvoeren is vandaag het vertrouwen uitgesproken dat we definitief de weg hebben ingeslagen naar meer hernieuwbare energie. Met aanvullende maatregelen, zoals afspraken om in de industrie en gebouwde omgeving meer energie te besparen en een actieplan om windmolens op land tijdig te realiseren, zijn nu alle doelstellingen van het Energieakkoord binnen bereik', aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken in een reactie.
Voortgangsrapportage 2015
De maatregelen in het intensiveringspakket worden per direct voorbereid of in uitvoering genomen. De borgingscommissie publiceert in januari 2016 de Uitvoeringsagenda Energieakkoord 2016 met daarin het tijdpad van de daarvoor benodigde acties.
Nijpels heeft de Voortgangsrapportage vandaag aan SER-voorzitter Mariëtte Hamer overhandigd.