Voorzitter Ton Heerts van vakbond FNV heeft zich maandagmiddag in zijn nieuwjaarstoespraak beklaagd over de voortschrijdende flexibilisering op de arbeidsmarkt. ‘Nederland is kampioen onzeker werk in Europa’, aldus Heerts. ‘De mentaliteit van "zoek het zelf maar uit als werkende als je ziek bent, als je pensioen wilt, of als je werkloos wordt", raakt ons steeds meer.’
Als voorbeeld van die mentaliteit noemde de vakbondsvoorman onder meer de supermarktbranche. Daar werd onlangs een cao voor 260.000 werknemers afgesloten zonder de FNV, maar wel met diens collega-vakbond CNV. ‘We tekenen niet als we alleen verslechteringen voorgeschoteld krijgen’, zei Heerts daarover.
Opmars van snippercontracten
Zijn bestuurders klaagden eerder in deze krant over de snelle groei van het aantal snippercontracten. Die zijn inmiddels de norm in de sector en maken het extreem lastig voor vakbonden om zich te organiseren en een vuist te maken. Driekwart van de supermarktbanen is flexibel, en het merendeel van het personeel is jonger dan 23 jaar. De organisatiegraad van bonden halveerde er de afgelopen tien jaar naar 5%.
Heerts haalde ook uit naar werkgevers in de detailhandel, zoals private equity-huis en eigenaar van V&D Sun Capital. Die trok onlangs de stekker uit het noodlijdende warenhuis. Daardoor staan er nu ruim 10.000 banen op de tocht, waaronder die van veel vakbondsleden.
Onbetrouwbaar
De FNV-voorzitter noemt Sun Capital een ‘ongelooflijk onbetrouwbare’ partij, die ‘werknemers alleen als kostenpost ziet. Onze leden zijn boos, en terecht.’ Sun Capital botste eerder met de FNV en CNV toen het probeerde een loonoffer van werknemers te eisen.
Heerts beschuldigt werkgevers in het algemeen van kortetermijndenken: 'Allemaal flex is ook gelijk, maar wat voor samenleving houd je dan over? Terug naar de dagloners uit 1900? Wij staan voor echte banen, ook en sterker nog komend jaar.'
De constatering van Heerts sluit aan bij eerdere uitlatingen van directeur-generaal Guy Ryder van de International Labour Organisation (ILO), de arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties. Geen van de 186 landen die lid is van ILO kent zoveel zelfstandigen, tijdelijke banen en deeltijdwerk als Nederland, aldus Ryder in een recent interview met deze krant. Hij voorspelde dat andere Europese landen het Nederlandse voorbeeld zullen volgen.
De Werkgevers en de bonden overleggen later dit jaar binnen de Sociaal Economische Raad (SER) met onafhankelijke deskundigen welke arbeidsmarkt-hervormingen nodig zijn om de kloof tussen vaste en flexibele werkenden minder groot te maken.
Gedacht wordt onder andere aan een kortere verplichting voor werkgevers om het loon door te betalen van zieke werknemers. Zo zouden de risico's voor werkgevers om mensen een vast contract te geven, kleiner worden. De loondoorbetaling moet ook gaan gelden voor zzp'ers. Zij zouden toegang krijgen tot een collectief gefinancierde ziekteregeling in ruil voor het betalen van een verplichte premie.
Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.
1 reactie
Hopelijk slaan de vakbonds-bashers onder de FD-lezers de resultaten van het ILO-onderzoek in hun lange termijn geheugen op:
Nederland volgt niet met flexibilisering en desintegratie van arbeidsvoorwaarden de concurrentie maar is trendsetter.
M.a.w. wij leiden in de race naar de bodem op het gebied van arbeidsvoorwaarden.
Idem dito met het behulpzaam zijn in het ontwijken van belasting door grote bedrijven in binnen en buitenland waardoor de gemiddelde burger steeds meer heeft moeten bijdragen.
Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.