Er zijn geen aanwijzingen dat luchtvaartmaatschappijen uit de Perzische Golf hun concurrent KLM benadelen door prijsdumping. Dat concludeert onderzoeksinstituut SEO in een studie in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, die in handen is van het FD.
Het ministerie gaf luchtvaartmaatschappij Emirates eind vorig jaar toestemming om vanaf 1 februari ook in de avond naar Dubai te vliegen met een Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Het rapport van SEO diende mede als basis voor het besluit.
Omstreden uitbreiding
Het besluit is nog altijd omstreden, omdat Emirates en andere luchtvaartmaatschappijen uit de Perzische Golf volgens critici profiteren van oneerlijke staatssteun. Deze week begon boos KLM-personeel een petitie om het besluit terug te draaien. Volgens de medewerkers zuigen de A380's de lokale markt leeg.
Thuismaatschappij KLM heeft veel last van de snelle groei van buitenlandse concurrenten Emirates, Etihad en Qatar Airways en ook Turkish Airlines. Hierdoor staat ook de positie van luchthaven Schiphol als internationaal luchtvaartknooppunt onder druk. Verdere capaciteitsuitbreiding door de KLM-concurrenten op Schiphol ligt daarom gevoelig.
Geen 'predatory pricing'
In de studie meet SEO het effect van de komst van Emirates en Etihad Airways op het passagiersverkeer tussen Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten. Emirates is met een marktaandeel van 50% inmiddels de grootste partij in deze markt. Volgens de onderzoekers is de winstgevendheid van KLM's Dubai-route door de toegenomen concurrentie sterk afgenomen. 'In 2009, voor toetreding van Emirates, lag de winstgevendheid van de route boven het gemiddelde van KLM's intercontinentale routes. In 2015 ligt de winstgevendheid lager dan dat gemiddelde.'
Voor prijsdumping door de nieuwe toetreders — 'predatory pricing' — vinden de onderzoekers echter geen aanwijzingen. De kilometerprijs op de routes tussen Schiphol en Dubai en Abu Dhabi ligt zelfs hoger dan op andere routes waar KLM te maken heeft met een of twee directe concurrenten.
Tegenaanval
De luchtvaartmaatschappijen uit de Golf kunnen bovendien een hogere winstmarge realiseren doordat ze opereren tegen lagere operationele kosten dan KLM. Het is volgens de onderzoekers echter maar de vraag of dit in strijd is met het 'gelijkheids- en billijkheidsbeginsel', dat de grondslag vormt voor het luchtvaartverdrag tussen Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten.
KLM en partnermaatschappij Air France zijn deze week in de tegenaanval gegaan tegen de concurrentie uit de Golf door te stunten met hun tarieven. Reizigers kunnen tot 30 juni tegen flink lagere tarieven dan gewoonlijk vanuit de Golf naar bestemmingen in Noord-Amerika en Europa.