Nederlandse banken schieten tekort bij de financiering van het midden- en kleinbedrijf. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken in een gesprek met het FD. Terwijl de slaagkans voor het aantrekken van vreemd vermogen weer een stijgende lijn laat zien, blijft de verstrekking van bankleningen juist achter, aldus de bewindsman.
Nog maar de helft van de externe financiering van het mkb wordt door de bancaire sector verzorgd, zo blijkt uit de Panteia Financieringsmonitor die Kamp donderdag in de Tweede Kamer bespreekt. Voordat de crisis in 2008 toesloeg was het mkb voor vreemd vermogen bijna geheel op banken aangewezen.
'Dat is geen goede ontwikkeling', zegt de minister over de terugvallende rol van banken. 'Ik zou graag willen dat ze zich inspannen om het verloren terrein te heroveren.' Bij mkb-financieringsaanvragen door banken is het percentage afwijzingen weliswaar gedaald van 39 in 2014 naar circa 25 eind vorig jaar, maar dat is nog altijd het hoogste percentage in de gehele eurozone. In 2008 lag het afwijzingspercentage in Nederland nog op gemiddeld 10%. In de crisisjaren daarna kregen ondernemers veel vaker nul op het rekest, zo blijkt uit de Financieringsmonitor.

Balans
'Banken moeten zich afvragen of ze nu de goede balans hebben gevonden', zegt Kamp. 'Volgens mij kunnen ze meer doen.' De financiële positie van Nederlandse banken is beter dan het Europese gemiddelde, aldus de bewindsman. Ook wordt aan de wettelijke kapitaaleisen voldaan. De terughoudendheid komt dus niet door de strengere regels of het percentage slechte leningen in de boeken, oordeelt hij. 'Het zou goed zijn als Nederlandse banken een ambitie hebben om niet alleen hun eigen financiering op orde te hebben, maar ook hun rol te spelen als regisseur van de financiering van het kleine bedrijfsleven.'
Toegang tot financiering wordt beschouwd als een belangrijke voorwaarde voor verdere groei van mkb’ers, zo werd vorige week benadrukt bij de lancering van het ondernemersplatform NLGroeit. Uit de presentatie van het rapport 'Haperende Groeimotor' van de Erasmus Universiteit Rotterdam en McKinsey bleek dat het aantal zelfstandige ondernemers weliswaar enorm stijgt, maar het aantal groeiende mkb-bedrijven de afgelopen jaren juist flink afneemt.
Banen
Die trend moet volgens de auteurs van het rapport gekeerd worden omdat het mkb verantwoordelijk is voor 58% van de omzet in het bedrijfsleven en voor 70% van de banen zorgt. Bijna negen van de tien nieuwe banen in Nederland worden door jonge en snelgroeiende bedrijven gecreëerd.
Lees ook:
Interview met Henk Kamp: 'Banken moeten verloren terrein bij bedrijfsfinanciering terugwinnen'