De Franse premier Manuel Valls stelt zijn land een noodtoestand voor onbepaalde tijd in het vooruitzicht. In Davos, waar deze week het World Economic Forum plaatsvindt, zei Valls tegen de BBC dat de speciale maatregelen voor de Franse politie en veiligheidsdiensten moeten voortduren totdat terreurbeweging Isis is verslagen. Eind november werd de noodtoestand, uitgeroepen in reactie op de aanslagen in Parijs, al met drie maanden verlengd.
Door deze verlenging, waarmee het Franse parlement eind november instemde, hebben de autoriteiten verregaande bevoegdheden bij het handhaven van de openbare orde in het land. Zo kan iedereen die een mogelijk veiligheidsrisico vormt onder huisarrest worden geplaatst. Voor huiszoekingen heeft de politie niet langer een machtiging nodig van justitie. Ook kunnen websites geblokkeerd worden en kunnen groepen mensen op straat uiteengejaagd worden.
Parlementsvoorzitter Claude Bartolone veronderstelde begin deze week al dat de Nationale Assemblee 'hoogstwaarschijnlijk' gevraagd zou worden om de noodtoestand andermaal te verlengen. Die loopt af op 26 februari.
Meedogenloos
'Zolang de dreiging er is, moeten we alle mogelijke maatregelen gebruiken', aldus Valls vrijdag tegen de Britse staatsomroep. 'We worden geconfronteerd met een totale en wereldwijde oorlog tegen terrorisme. De oorlog die wij voeren moet daarom ook een totale, wereldwijde en meedogenloze zijn.'
Frankrijk riep direct na de aanslagen in Parijs, op 13 november vorig jaar, de noodtoestand uit. Op verschillende plekken in de stad kwamen door schietpartijen en bomexplosies 130 mensen om het leven. Het merendeel in concertzaal Le Bataclan, gelegen in het elfde arrondissement van de hoofdstad. Kort na het bloedbad eiste Isis de verantwoordelijkheid op. Sindsdien stellen de Franse autoriteiten alles in het werk om een ieder met enige betrokkenheid op te pakken. Daarnaast voerde president François Hollande actief campagne om Isis in coalitieverband te bestrijden.
Verenigde Naties
De Verenigde Naties hebben Frankrijk deze week opgeroepen de noodtoestand na februari niet verder te verlengen. De intergouvernementele organisatie stelt dat de maatregelen die daaruit voortvloeien fundamentele mensenrechten, waaronder privacy en vrijheid van meningsuiting, 'buitensporig en onevenredig beperken'.
Of deze oproep gehoor vindt bij de Fransen is zeer de vraag. Behalve een permanente noodtoestand overweegt de Franse regering een nog verdere verruiming van de bevoegdheden van het politieapparaat, zoals minder restricties bij het afvuren van een wapen.