Meest gelezen

2 reacties

Als de gegeven cijfers iets aantonen dan is het vooral de noodzaak voor het herverdelen van het bestaande werk. Een radicale arbeidstijdverkorting zou hier op zijn plaats zijn, zeker gelet op de vernietiging van kennis en vaardigheden van mensen die nu massaal in de uitkeringen terecht komen en daardoor op termijn hun kwaliteiten verliezen. De kosten daarvan worden straks zichtbaar wanneer de economie en de vraag naar arbeid weer aantrekt en er een tekort ontstaat aan vaardige werknemers. Voor degenen die nu half overwerkt in het spitsuur van hun leven een kortere werkweek zou worden aangeboden zou een arbeidstijdverkorting een zegen kunnen zijn.
Ook het noodzakelijke concept van het levenslang leren zou eindelijk eens binnen ieders bereik komen te liggen doordat de daarvoor noodzakelijke tijd beschikbaar komt. Een vierdaagsewerkweek zou een goed begin kunnen zijn. Het belachelijk idee dat het menselijk bestaan uitsluitend voor werken bedoeld is komt slechts voort uit een krankzinnig religieus narratief zoals het Calvinisme.

AJ Koornneef

In de laatste alinea staat dat 3,8 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar niet op zoek zijn naar werk en maar 574.000 werkloos zijn. Geloven jullie dit?

Kijkend naar het aantal rechthebbenden in WW/WAO/WIA/Wajong/WWB en andere uitkeringen die geen werk hebben dan zitten we al boven de 1 miljoen. En dan hebben we nog niet eens over de mensen die graag willen werken maar geen uitkering hebben en de verborgen werkloosheid onder ZZP'ers.

Dus hoe reëel is het aantal van 574.000 werklozen?

Dhr. Groart

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.