De nieuwe ontslagwet werkt averechts uit, en maakt het lastiger in plaats van makkelijker om werknemers te ontslaan, zegt voorzitter Michaël van Straalen van werkgeverskoepel MKB-Nederland vandaag in een interview met NRC. Hij wil met de vakbonden om tafel om 'ongerechtigheden' uit de Wet werk en zekerheid (Wwz) te halen. Die is sinds 1 juli 2015 van kracht.
'Laten we niet doormodderen en wachten op de evaluatie in 2020. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald', aldus Van Straalen. Zijn kritiek is opmerkelijk aangezien MKB-Nederland zelf een van de architecten is van de Wwz: die is onderdeel van het sociaal akkoord dat werkgevers in 2013 hebben gesloten met de vakbeweging en het kabinet.
Rondgang
De kritiek dat de door politici en werkgevers beloofde ontslagversoepeling niet is gerealiseerd, klinkt al geruime tijd. Arbeidsrechtdeskundigen waarschuwden herhaaldelijk dat het nieuwe ontslagrecht noch goedkoper, noch eenvoudiger zou worden. In november bleek uit een rondgang van Het Financieele Dagblad dat de rechter in de praktijk ongeveer de helft van de ontslagaanvragen afwijst, waar dat onder het oude regime 10% tot 20% van de gevallen betrof.
Werkgevers lopen vooral aan tegen het feit dat er veel strenger wordt gekeken naar de dossiers waarmee ze hun aanvraag onderbouwen. Vooral mkb-ondernemers lopen aan tegen de papierwinkel en verstoring van de verhoudingen die daarmee vaak gemoeid zijn.
Vakbond FNV wil vooralsnog niet reageren op de uitlatingen van Van Straalen.