Meest gelezen

13 reacties

Risico mijdende generatie of generatie die graag de baas rijk maakt?

Dhr. Lee

Misschien moet de generatie-Y nog leren dat hun mening er niet zo veel toe doet.

Dhr. Mastenbroek

We moeten weer naar echte banen. Gedwongen zzp schap en flexwerk is slecht voor het vertrouwen van consumenten. Er zitten naar schatting 2 mln mensen in deze gedwongen situatie waarvan 1,5 mln huishoudens 20%, ook echt moet leven. Dat is te veel. De groep met onzekere inkomens is in totaal natuurlijk groter maar we hebben het hier dan ook over mensen die hier niet voor hebben gekozen. In totaal gaat het om circa 33% van de werknemers die een niet vast inkomen hebben. Dit neigt de komende jaren naar 50% als we zo door gaan.

Dhr. Beurskens

Zeer interessante blik op de Generation Y. We kunnen niet iedereen over dezelfde kam scheren maar eigen verantwoordelijkheid nemen kan nog wel eens een probleem worden..

http://www.theguardian.com/world/2016/mar/08/generation-y-curling-or-maybe-what-the-world-calls-millennials

Dhr. Jonkman

Generatie Y is geboren tussen 1982 en 2001. De jongsten zijn dus 15 jaar oud. Nog iets te jong om als zelfstandig professional te kunnen functioneren. Vers op de arbeidsmarkt lijkt het me voor een grote groep heel verstandig eerst ervaring op te doen in loondienst.

Dhr. Mos

Deze reactie is verwijderd door het FD omdat de reactie in strijd is met onze spelregels.

FD redactie

Deze reactie is verwijderd door het FD omdat de reactie in strijd is met onze spelregels.

FD redactie

Een "echte" zelfstandige heeft iets te bieden wat in meerdere organisaties van nut kan zijn. Het zal meestal meerdere jaren kosten voordat je dat kunt bieden. En dan ben je al gauw de 35 gepasseerd. In dat licht is dit artikel nogal een open deur.

Dhr. Varma

Open deur.. Personen in loondienst vragen of ze eventueel voor zichzelf willen beginnen.. Gezien de huidige arbeidsmarkt een beetje aparte vraag.

Dhr. de Man

Ook wel stom om een onderzoek te doen onder het deel van generatie Y dat in loondienst werkt.
Natuurlijk wil het grootste deel geen eigen baas zijn anders zouden ze dat al zijn.
Dit onderzoek moet men doen onder studenten, werkelozen en uitkering trekkers, het percentage zal dan ineens heel veel hoger zijn.
Zelf heb ik naast studenten baantjes nooit gewerkt, ik vertikte het gewoon omdat ik niet voor een baas wou werken. Na jaren werkenloos, enkele mislukte startups, een uitkering, uiteindelijk een miljoenen bedrijf op weten te bouwen. Als ik kijk naar mijn ondernemende vrienden heeft geen een serieuze baan gehad na het afronden ( of niet ) van de studie.
Als ik om mij heen kijk naar de ondernemers die eerst in loondienst hebben gewerkt dan zijn die pas op latere leeftijd (40 - 50 jaar) begonnen met hun bedrijf.
Ik denk dat dit weinig zegt over generatie Y, maar meer over een onvolledig onderzoek.

Ben Veenman

Ik ben met bovenstaande reacties eens; stom onderzoek.

"Animo onder generatie Y valt tegen." Dat zegt dus niets, dat zegt alleen dat de onderzoekers hun hypothese hoger hadden ingezet. De onderzoekers hadden meer verwacht, zegt niet dat generatie Y geen zelfstandige willen zijn/ worden op termijn.

Laatste paragraaf ook dubieus.
" ‘Het wordt steeds belangrijker om medewerkers die niet in loondienst zijn te registreren. Denk aan de maximale vergoedingen voor ‘personeel niet in loondienst’ (Pnil), maar ook het bijhouden van de inzet van gekwalificeerde mensen’, aldus Van der Velpen. Goed administratief beheer is voor opdrachtgever en opdrachtnemer ook nodig om aan te kunnen tonen dat er ‘geen sprake is van fictief dienstverband’."

Ah, lastig allemaal die zelfstandigen.... Misschien dat Raet, de opdrachtgever van onderzoek, deze bedrijven kan helpen met de administratie?
Wij van WC-eend adviseren WC-eend?

Erwin Franken

De animo onder jongeren is dus tweemaal zo groot als onder alle werkenden (36% versus 18%).Conclusie moet zijn dat generatie Y een stuk flexibeler is.

Mevr. Reuser

Is de categorie "Personeel niet in loondienst" de groep medewerkers van bedrijven die beveiligingsdiensten, catering enz. verzorgen en mogelijk ook uitzendkrachten? Of worden hier de zzp ondernemers bedoeld? (Dan klopt de eerste letter in iedergeval niet). Snap het belang van de onderzoekende instantie wel bij "vergrote behoefte" aan extra registratie voor deze groep.

Michel Blikveld Consultancy

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.