Meest gelezen

34 reacties

@redactie Het gaat om 2,7 TB data die betrekking hebben op 214.000 vennootschappen en waarbij 140 huidige en voormalige staatshoofden en hoge ambtsdragers betrokken zijn. En U komt tot een artikel kop die enkel over Putin handelt? Het zoveelste duwtje voor het "ja-kamp"

BTW, het Duitse boulevardblad Bild bericht beter, neutraler en completer over dergelijk nieuws; http://www.bild.de/politik/2016/politik/politik-eilmeldung-panamapapers-45175638.bild.html

Dat zou U te denken moeten geven.

Tini van der Heijden

Uw 'andere' artikel handelend over het staatshoofd van de Oekraïne, zojuist op de website gepubliceerd, nuanceert bovengenoemde reactie uiteraard.

Tini van der Heijden

Deze reactie is verwijderd door het FD omdat de reactie in strijd is met onze spelregels.

FD redactie

@ Hr.Brandwijk's " Objectief nieuws "

"Objectieve feiten" zijn dat Putin, sinds hij al in St.Petersburg begon zich rijk te stelen bij de eerste golf der "privatiseringen", nu tegen de € 2 miljard heeft gestolen en dat hij honderden mensen heeft laten vermoorden, tot in London toe. Hebt u dat soms gemist in uw "demonisering"?

V.w.b. uw historisch perspectief zou u zich eens in de Russische geschiedenis moeten verdiepen, waarbij veel meer miljoenen Russen zijn uitgemoord door verknipte tsaren en communistische psychopaten dan Hitler ooit heeft kunnen dromen... In die traditie is de megalomane Putin aan het proberen om niet van zijn voetstuk te vallen, want hij heeft zoveel gestolen dat hij zich grote zorgen moet maken of hij een eventueel verlies van zijn macht wel overleeft, juist gezien de grote en toenemende armoede die er in die bananenrepubliek heerst.

In die context trekt hij een veel te grote broek aan op het politieke wereldtoneel, want Rusland is natuurlijk niet meer dan een derdewereld land met atoomwapens dat niet is staat is om een eigen economie op te bouwen, maar slechts commodities exporteert zoals olie en gas, zonder er enige toegevoegde waarde aan toe te voegen, kortom een economisch model à la de Congo.

De terugval van de commodityprijzen en onze sanctie's voor zijn wangedrag hebben zijn BNP gedecimeerd en waar de Russische economie enkele jaren geleden al kleiner was dan die van Italie, zakken zij nu hard weg, zo ook het schamele inkomen per hoofd van de bevolking.

De geschiedenis leert, voor uw info, dat demagogen en dictatoren met veel wegkomen, maar als het volk niet meer te eten heeft wordt de grens bereikt en het lijkt erop dat boontje er niet ver vanaf is dat hij om zijn loontje gaat komen.... Het is hem gegund.

Dhr. Dunki Jacobs

Rare kop inderdaad. Zoals in de tekst staat aangegeven hebben ook prominenten en staatshoofden uit andere landen hun geld bij deze belastingparadijzen gestald. Om dan alleen aandacht te trekken met een kop met putin erin... Alsof we nog niet wisten dat hij zijn geld overal en nergens heeft gezet.

Dhr. Muntinga

@ Dunki - eens met uw verhaal met de kanttekening dat een kat in het nauw rare sprongen kan maken. Bloedlink met het huidige kernwapen arsenaal en met Poetin en zijn entourage aan de knoppen. Ook al een reden waarom we vooralsnog niets te zoeken hebben in de Oekraïne. Zie ook nog eens het artikel over de corrupte president van dat land.

http://fd.nl/economie-politiek/1145927/oekraiense-president-verzwijgt-bedrijven-in-belastingparadijzen

Hugo Biermans

@ Hr.Biermans:Ukraine.
Ook hier is de geschiedenis een wijze leermeester. De Ukraine is eeuwenlang uitgebuit en in de hoek getrapt door de Russische tsaren en hun kliek van profiteurs en iedere pretentie dat dit land iets met west-europese normen en waarden gemeen zou hebben is illusoir. De lollypop van Den Haag dat wij de Ukraine zouden moeten (kunnen?) helpen bij een democratiseringsproces is aanmatigend en onrealistisch. Wie in Ukraine de feitelijke macht in handen heeft is enorm gebaat bij de status quo en heeft er best enkele miljoenen voor over om het parlement om te kopen en de teugels strak in handen te houden.

Zoveel eeuwen corruptie en andere criminaliteit kunnen twee dwazen als van Baalen en Verhofstad echt niet aan.

Laten zij eerst eens proberen de uitwassen in de EU te lijf te gaan zoals een nieuw ECB kantoor dat meer dan € 1 miljard heeft gekost en het schandalige vergaderen gedurende één maand per jaar in Straatsburg, om het Franse ego te bevredigen, op onze kosten à raison van zo'n € 500 miljoen per jaar, nog afgezien van de meer dan riante honorering van honderden omhoog gevallen, ongekozen ambtenaren die met de dag meer en meer ellende aanrichten.

Dhr. Dunki Jacobs

Goed bezig FD, mooi onderzoekswerk!

Olivier van Spaendonck

De EU wil het associatieverdrag met Oekraïne ondermeer gebruiken om de Oekrainers te helpen bij hun democratiseringsproces. Een soort ontwikkelingshulp?Als dat inderdaad het hoofdmotief is dan kunnen we zeker binnenkort ook een associatieverdrag met Rusland tegemoet zien? Want daar is op het gebied van corruptiebestrijding en democratiseringsverbetering ook nog wel een kleinigheidje te doen.

Dhr. van Ketwich Verschuur

Als Trump straks de opvolger wordt van Obama, dan hoeft Europa niet langer op US als Navo-lid te rekenen. (Donald Trump says the US may have to ‘let Nato go’). http://www.ft.com/intl/cms/s/0/0f397616-f9b8-11e5-8e04-8600cef2ca75.html#axzz44hmPeEZi ft.com. Wordt dan behoorlijk lastig om Oekraïne te democratiseren..

Mevr. Yilmaz

De artikelen over Poetin en Porosjenko geven goed aan waar het associatieverdrag met Oekraïne over gaat: hoe maken we van slechte oligarchen naar de Russische cultuur keurig nette westerse oligarchen met engelachtige brievenbusdochters in belastingparadijs Nederland (in het kader van de rechtsgelijkheid niet toegankelijk voor gewone Nederlandse burgers) voorzien van creatieve rulings afgegeven door Financiën?

Dhr. van Dijk

Deze reactie is verwijderd door het FD omdat de reactie in strijd is met onze spelregels.

FD redactie

De entourage van Willem-Alexander verbergt ook miljoenen en dan heet dat gewoon vermogensbeheer. Wat een hetzemakerij weer.

Dhr. Dormans

Wat een zeurders hier, dit is toch gewoon goed onderzoekswerk? komende dagen komt er hopelijk nog meer naar buiten.

Olivier van Spaendonck

110+ voor dhr. Dormans.

Eindelijk (na jaren hameren!) zie ik nu in de artikelen van Eikelenboom/de Groot de altijd zo gemiste nuances:
- structuren zijn in principe legaal
- kunnen gebruikt worden voor ontwijking

Het leest een stuk prettiger ipv van de stemmingmakkerij van de afgelopen jaren waarbij iedereen met een geoptimalisserde structuur wordt afgeschilderd als een crimineel. Dank!

Dhr. van Amstel

@ van Amstel

Dat is voor u dan een kennelijk welverdiende pyrhus overwinning.

De panama-papers gaan zeer vermoedelijk over criminele activiteiten waaronder belastingontduiking;

Uw bijdrage gaat over belastingontwijking hetgeen onder voorwaarden vooralsnog legaal is maar dat op zijn minst parasitaire cq zeer egoïstische trekjes vertoont. Wel verdienen maar weinig/niets afdragen aan de gemeenschap. Zie in dat verband ook de recente verhoren in de VS en de UK van een aantal gerenommeerde multinationals waaronder een groot koffieconcern.

De lijn tussen beide varianten is overigens dun en diffuus. Reden om snel internationale regelgeving af te spreken tbv meer transparantie ook met het oog op het tegengaan van oneerlijke concurrentie en het bestrijden van uitwassen. Deze lijn is inmiddels ingezet.

Hugo Biermans

Voor velen is belastingheffing diefstal en belastingontwijking gerechtvaardigd. Het is maar hoe je het bekijkt. Een gulzige staat en onwillige belastingbetalers hebben altijd bestaan.

Dhr. Slager

Er bestaat geen principieel verschil tussen de in NL op grote schaal afgesloten spaarhypotheken en buitenlandse belastingconstructies. Wel in de omvang van de belastingbesparing per geval. Het is simpelweg gebruik maken van de regels. En dat mag nog steeds zover ik weet.

De regels aanpassen is een mogelijkheid, maar de snelheid waarmee kapitaal en mensen kunnen verplaatsen maakt mijn inschatting de kans op een internationaal gedragen overeenkomst erg klein.

Tini van der Heijden

Wat is hier nieuw aan? In Nederland zijn de grootste kantoren gevestigd die dit soort constructies bedenken en uitvoeren. Den Haag dikke boter op haar hoofd :-)

John Kerkhoven

Een wereld zonder staat/staten leidt naar verwachting tot chaos, onveiligheid en levert geen goed investeringsklimaat op.

De staat kost geld ( zorg / veiligheid / infrastructuur / scholing / rechtspraak etc). Resteert de vraag hoe we samen dat geld opbrengen op een manier die redelijk en rechtvaardig is. Eea om te voorkomen dat de belastingdruk bij de particulier en de kleine ondernemer ondraagbaar wordt ( waardoor consumptiemogelijkheden steeds meer afnemen). Hoofdzakelijk cashen en belasting omzeilen door multinationals via deels schimmige constructies ondermijnt het systeem op de langere termijn en leidt tot steeds schevere inkomensverdelingen. En dat betekent uiteindelijk per saldo ook steeds minder afzet/omzet voor de big companies.

@ vd Heijden
We staan aan de vooravond van een nieuwe tijd met steeds meer transparantie worldwide. Jonge consumenten ( onze toekomst) rekenen dit negatieve gedrag steeds vaker af en stemmen via hun koopgedrag. Zie ook programma Tegenlicht van jl. Week. Multinationals staan in de etalage en gaan zich maw steeds ethischer en correcter gedragen op straffe van imagoverlies en een consumentenboycot. Het net sluit zich door externe en interne factoren. wees gerust !

Hugo Biermans

Vooralsnog lijkt het erop dat de Nederlandse regulering van trustkantoren zijn werk heeft gedaan. Trustkantoren Intertrust en TMF hebben voorafgaand aan de Panama Papers zelfstandig afscheid genomen van de cliënten omdat deze geen sluitende onderbouwing konden geven voor aangegane transacties (de compliance kwam niet rond). Anders dan de suggestieve bewoordingen in het opinie artikel lijkt het erop dat de trustsector haar compliance op orde heeft. In dit onderzoek op zich vindt men geen redenen de regulering van de trustsector verder aan te scherpen. Wel is bekend dat de redactie van het FD gekant is tegen de trustsector. Dat elke kans om de sector te beschadigen wordt aangegrepen is niet nieuw en bevat op zich geen nieuws. Merk op dat medonderzoeker Karlijn Kuijpers aangesloten is bij SOMO, een links-activistische club met een eigen agenda. Van onafhankelijke journalistiek zal geen sprake zijn voor wat betreft haar bijdrage en de berichtgeving kan met een korrel zout worden genomen. Merk verder op dat het gebruik van Panama in Nederlandse structuren vrijwel niet voorkwam in het verleden vanwege het ontbreken van een verdragen en tegenwoordig vanwege de strenge anti-misbruikeisen. Dat lijkt te worden ondersteund doordat nu maar twee situaties waarin een Nederlandse vennootschap was betrokken zijn geopenbaard en waarbij de betreffende trustkantoren conform de regulering hebben gehandeld. Merk als laatste op dat anders dan in Nederland bijvoorbeeld de trustsector in het VK in het geheel nog niet gereguleerd is. Meer avontuurlijke structuren zullen daar vaker gevonden worden.

Dhr Verwey

Goed nieuw heer Verwey; I trust, you trust, we trust !
Met u ben ik van mening dat Transparantie, Toezicht en vertrouwen de basisvoorwaarden zijn ter regulering van de wereld van het grote geld.

Hugo Biermans

Dhr. van Spaendonck, dit nieuws zingt de hele wereld rond dus onderzoeksjournalistiek is in dit stadium voor wat betreft Trouw en het FD wel een erg groot woord. Voorts meen ik dat het referendum woensdag over het associatieverdrag met Oekraïne gaat en niet over een verdrag met Rusland. Het juiste stemmen wordt zo wel erg makkelijk gemaakt. Denk er om alleen het piepkleine witte rondje rood te maken, anders is uw stem niet meer geldig en dat zou jammer zijn.

Han Han Smit

@dhr. Biermans: dus nu is iemand die over dingen nadenkt en binnen de wet- en regelgeving z'n zaken net iets verstandiger inricht en daarmee op zijn belastingafdracht bespaart opeens een parasiet?

Best een bijzondere stelling, want laten de mensen die de middelen hebben om dit soort zaken verstandig te laten inrichten, nou net ook meestal de grootafdragers in het belastingstelsel zijn.

Misschien wordt het eens tijd dat we lijstje gaan publiceren van de netto belastingafdracht van ieder Nederlander. Eens kijken wie dan de grootste parasiet is, u of ik!?!

Dhr. van Amstel

@ Dhr van Amstel - ik heb het (zie mijn bijdrage) over de groep wereldwijde (bijna) non-betalers (de multinationals). Kijkt u voor uw zielerust/gemoedsrust nog maar eens naar de 'parlementaire' verhoren in de Uk en de VS van de CEO's van de niet nader te noemen conglomeraten die letterlijk aan het kruis gespijkerd werden over dit onderwerp (stuitend profiteergedrag). Hun verweer op dit onderdeel was overigens tenenkrommend en leverde een banaal kijkspel op in relatie tot het begrip " Noblesse oblige". En trekt u uiteraard gerust uw eigen conclusies.

Hugo Biermans

Prachtig onderzoek.
Prachtig om de "eigen" FD te zien in dit lijstje. Ben met andere commentaren eens: waarom richt de kop zich primair op Poetin terwijl het onderzoek veel breder lijkt? Voor mij is het perspectief van het FD de reden om het FD te lezen: al het geene dat ... en zo ook de kop. Dus ik ga daar nu maar vanuit en ben best benieuwd naar wat volgt ... ;)
Wel leuk lezen. Succes ermee!

John Nas

Onlangs las ik over een Amstelveense die voor haar werk veel reist. Zomaar ontving zijn van de Gemeente Amstelveen een brief zij nu uitgeschreven was als inwoner (!), immers, zij was minder dan 180 dagen per jaar in Nederland. Wat een bureaucratie nu toch ontstond! School van kind, belastingen .... hele toestand.
Zij kon kiezen: boos worden (was ze natuurlijk even) of op basis van eigen verantwoordelijkheid handelen. Zij schreef zich in, als ingezetene, op een van de Maagdeneilanden en behoudt haar woning in Amstelveen ..... en wat een positieve impact op haar netto-inkomen! Kinderen kunnen eigenlijk overal naar school - zoals op een van de Internationale scholen in de regio.

Is dit belastingontwijking of keurig (geautomatiseerd?) de regels volgen?

Met betrekking tot trustkantoren: menige licentie-eigenaar huisvest zich in Nederland, verhuurt kennis middels licenties en zie daar: Philips maakt winst in Nederland. Er zijn ook trustkantoren die namens anderen dezelfde activiteiten uitvoeren: licenties verhuren. Keurig, belasting betalend, zoals onze gemeenten ook keurig ineens inwoners uitschrijft. Precies volgens de regels.

De grote vraag is: hoe komen publieke figuren aan zoveel vermogen en waarom ontrekken zij dit vermogen ver van het publiek dat dit vermogen oorspronkelijk heeft opgebracht? Dat publiek hoort hier graag over ....
Hetzelfde grote publiek vindt dat men verstandig om moet gaan met geld - dus niet teveel belastinggeld betalen - mensen worden gemotiveerd om te handelen door belastingen, minder roken, elektrisch rijden, inkomsten via de Britse Maagdeneilanden - allemaal gemotiveerd door de belastingdienst (en de Gemeente Amstelveen).

John Nas

Dhr. Nas, wel een leuk verhaal, maar deze Amstelveense is toch echt een heel exceptioneel geval. En de publieke figuren jatten gewoon, meestal ook nog op een legale manier.

Han Han Smit

de pers heeft te weinig om te schrijven dan maar in het wilde weg mensen beschuldigen van wie zou aangenomen worden dat ze zwart geld hebben en dit zonder bewijzen , wij gaan werkelijk de weg op van de Amerikaanse pers waar een reporter die ook maar over iets droomt een persoon in verdenking kan brengen en zijn ganse leven ruïneert , is het begin van de paparazzi een verfoeilijke clan die mensenlevens vernietigt op basis van eigen geruchten

Dhr. Palem

zullen eens wedden heer Palem dat degenen die in de Panama papers staan daar geen rechtszaak aan zullen wijden ?

Hugo Biermans

Kamervragen over een fenomeen dat al lang keurig is georganiseerd nadat hele horde's verschrikte mensen op de vlucht sloegen voor Joop den Uyl en zijn verre familieleden Jacques Mitterand en Harold Wilson,die in hun kleine denkraampjes tot grove vooroordelen over mensen met geld concludeerden.

Optimalisatie van volstrekt legale constructies is iets heel anders dan 'jatten door publieke figuren, ook op een legale manier ...' Het is dat jatten, niet alleen door publieke figuren maar ook door een diefje als Groenhof die de SNS voor miljoenen oplicht en de buit via Curaçao wegsluist om zijn sporen uit te wissen. Dat Putin niet alleen een ordinaire moordenaar is maar ook een van de grootste dieven in de geschiedenis van de 21e eeuw is ook al lang bekend, maar wie doet er wat aan?

Dat een keurig bedrijf als, bijvoorbeeld, Pirelli al tientallen jaren lang, en dit met vele tientallen andere bedrijven, via fiscale constructies zoals een finance-B.V. in Nederland zaken doen is het gevolg van de inhaligheid van onze eigen overheid die daar via wetgeving de infrastructuur voor heeft gecreëerd, maar dat doen vele andere overheden met hen.

Tot zover niets schokkends, maar nu komt BBC's Panorama met de Panama Papers en zie daar, notoire laagvliegers als Klaver en Roemer staan plots klaar in de 2e kamer om intelligente vragen te stellen, maar zij zelf of hun nutteloze voorgangers en partijgenoten hebben die wetgeving weldegelijk goedgekeurd...

Mogen wij voorzichtig concluderen dat dit soort lieden, die slechts door afgunst worden gemotiveerd maar in feite zelf nooit een vak geleerd hebben, wel met 1 1/2 ton Euro's naar huis gaan, in feite geen knip voor de neus waard zijn? Verantwoordelijke wetgevers zouden niet zo opportunistisch achter de feiten aan moeten lopen, maar wat kan men nu van hen verwachten?

Dhr. Dunki Jacobs

Panama Papers. Er zijn 11.5 mn documenten gelekt vanuit law office Mossack Fonseca Panama.Genoemde documenten zijn verstuurd naar de Duitse krant Suddeutsche Zeitung. Deze krant heeft de informatie ter onderzoek gedeeld met Internationale journalisten, waaronder ten behoeve van Nederland Trouw en het FD. Van die 11.5 mn uitgelekte documenten wil ik meer weten dan alleen Poetin.

Ismee Blaak

Gek dat het hoofd van Porosjenko van de voorpagina verdwenen is. Telefoontje uit den Haag?

Han Han Smit

Geachte Redactie,

veel aandacht vandaag voor Poetin en Porosjenko of hun entourage.

Dat is selectief, maar gezien de actualiteit van het aankomende referendum in zoverre verdedigbaar.

Volgt vergelijkbare berichtgeving over Chinese leiders en hun families, Arabische despoten, enz. , kortom over allen van wie hedenmorgen in de tekst van het hoofdartikel sprake was?

Dhr. van Dijk

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.