Meest gelezen

7 reacties

Goed verhaal en meer is het niet.

Dhr. Bröcker

De Liborfraude(s) werden gepleegd tussen 2006 en 2011 en kwam(en) eerst in 2013 naar buiten . Er werden wat boetes uitgedeeld ( Onze Boerenleenbank alleen al ging voor € 775 miljoen in de teil ) maar verder gebeurde er niets gedurende drie jaren ...

Banken ...

Dhr. Hulsman

Rente tarieven en valuta koersen komen van minuut tot minuut tot stand in een dynamische markt.
Libor werd 's morgen aan het begin van de dag door een handvol Londonse banken gemiddeld en dat eenieder daar een reflectie van zijn positie's in weergeeft is volstrekt normaal en acceptabel. Maar zodra dit een stap verder gaat naar collusie wordt het precair. Waar begint de grijze zone en waar ligt de grens?

Dat de EU nu weer eens het wiel aan het uitvinden is moge blijken uit de erg naieve woorden : ‘Het is gek dat er nooit wetgeving voor was', zegt Van Nieuwenhuizen. 'Manipulatie was natuurlijk wel heel gemakkelijk als je aan niemand verantwoording hoeft af te leggen'.

Gaan de banken nu 's morgens hun positie's overleggen aan een ambtenares in Brussel die nog aan de koffie zit en haar krantje wil lezen om tot een dagelijkse Libor rate te komen? Weer een voorbeeld van ambtelijke EU bemoeizucht!

Het is net als het bieden bij het wereldkampioenschap bridge, waar ondanks alle pogingen tot het voorkomen van manipulatie bij het bieden, de spelers altijd slimmer zijn, maar het feit dat de dochter van een ABN filiaalhouder uit Tjietjerkstradeel nu de wereld gaat beschermen is hartverwarmend.

Dhr. Dunki Jacobs

Zeg Cora/politica,

Het feit dat jij niet wist dat er geen wetgeving was is jouw fout. Niet die van de banken. Dat vind ik beschamend en alhoewel nog niet aan het einde van mijn leven doet het me wel verdriet. Verder wat Dhr. Dunki stelt.

Dhr. Buijs

Het is ook altijd weer interessant om op te merken dat er tijdens een lange periode in de crisis helemaal geen interbancaire markt was, maar wel een Libor. Een heel lage Libor zelfs, die absoluut geen reflectie was van de werkelijke situatie. Maar dat kwam de Bank of England verdomd goed uit, met de meerderheid van UK hypotheken op Libor basis.
Kortom de authoriteiten/politiek wisten vanaf medio 2007 precies wat er aan de hand was. En dan later als alles gekalmeerd is, verontwaardigd zijn over die perfide banken.

Dhr. van Nooten

Deze reactie is verwijderd door het FD omdat de reactie in strijd is met onze spelregels.

FD redactie

Inderdaad gek dat er niets was. Hoe dat komt weet ik niet. Het was een zaak van prijsafspraken die normaal door de EU concurrentie-autoriteiten moeten worden toegelaten. Het spijtige van de nieuwe wetgeving is dat ze het toezicht bij de nationale autoriteiten laat, terwijl we van een Europese market spreken. Benchmarks zijn grensoverschrijdend. Waarom moet bijv. de Belgische toezichthouder Euribor gaan controleren?

Dhr. Lannoo

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.