Het Deens-Nederlandse biotechbedrijf Genmab mag zijn nieuwe kankermedicijn Darzalex ook in Europa gaan verkopen. Dat heeft de onderneming maandag bekendgemaakt. Na de publicatie ging de al sterk gestegen koers van Genmab op de Deense beurs nog eens 7% omhoog tot boven de DK 1200 (€161). De beurswaarde van het bedrijf is daarmee opgelopen tot €9,5 mrd.
Genmab kreeg in november vorig jaar al eerder dan verwacht toestemming voor de verkoop van Darzalex in de Verenigde Staten. De Nederlandse ceo van Genmab, Jan van de Winkel, noemt de goedkeuring van het medicijn voor de Europese Unie nu ‘extreem goed nieuws’, zowel voor patiënten als voor zijn bedrijf.
Kahler
Het geneesmiddel van Genmab is voorlopig alleen bestemd voor patiënten met de ziekte van Kahler, een vorm van bloedkanker. In de Verenigde Staten en de Europese Unie samen gaat het om een groep van circa 20.000 mensen, bij wie andere therapieën geen effect meer hebben. Genmab heeft zijn belangrijkste onderzoeksafdeling in Utrecht.
Van de Winkel heeft eerder al gezegd dat Darzalex volgens hem kan uitgroeien tot een van de belangrijkste medicijnen tegen kanker. Genmab doet in samenwerking met enkele grote farmabedrijven momenteel onderzoek naar meerdere combinatietherapieën. Die zijn vooral gericht op de bestrijding van typen bloedkanker, maar er loopt ook onderzoek naar de behandeling van vaste tumoren.
Celgene
Het Deens-Nederlandse bedrijf maakte vorig week al positieve onderzoeksresultaten bekend van een therapie die Darzalex combineert met een medicijn van het Amerikaanse Celgene. Deze combinatietherapie kan mogelijk worden ingezet bij een grotere groep patiënten met de ziekte van Kahler. In reactie op dat nieuws zat de koers van het aandeel Genmab vorige week al in de lift.
Janssen Biotech
Een Europese prijs voor Darzalex is nog niet vastgesteld. De richtprijs in de Verenigde Staten is $134.000 voor het eerste jaar van de behandeling. Van de Winkel verwacht dat het middel in Europa het eerst wordt geïntroduceerd in Duitsland. De marketing van Darzalex is in handen van Janssen Biotech, een dochterbedrijf van het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson.