Meest gelezen

15 reacties

im niet te vergeten;

Turkse ambassadeur: ‘Voorlopig negeren we kritiek uit Europa’ Arslan: „Toen Islamitische Staat een aanslag pleegde in Istanbul, was er een enorme uiting van solidariteit in Nederland, zowel vanuit het parlement als vanuit de bevolking. Daar was ik zeer door geraakt. Maar deze aanval is misschien wel honderd keer groter. We zouden nu graag dezelfde solidariteit zien. Al die mitsen en maren bij de veroordeling van de couppoging, bevredigen me niet.” Ook andere Europese landen reageerden kritisch op de harde reactie van de Turkse regering op de mislukte machtsgreep. EU-buitenlandcommissaris Federica Mogherini noemde de zuivering van het Turkse staatsapparaat „onacceptabel”. Maar volgens Arslan is die kritiek aan dovemansoren gericht. „Voorlopig schenken we geen aandacht aan de kritiek uit Europa „Maak je geen zorgen. In tegenstelling tot Nederland, is de staat in Turkije zeer machtig en omvangrijk. Daarom probeerden de Gülenisten ook de staat over te nemen. Een derde van de legertop is gearresteerd na het Ergenekon-proces en zij zullen terugkeren. De staat zal weer op orde worden gebracht door de vroegere slachtoffers van Gülen.” -
Bron: nrc 25.07.2016

Dhr. Yildiz

Uiteraard komen hier Kamervragen over. Na hun reces en zullen ze geschokt zijn. Daarna draait de wereld gewoon door.

Dhr. de Haan

@Dhr. De Haan:
U kent de TweedeKamerleden een fictieve mentaliteit toe en vervolgens veroordeelt u die. Zo kun je altijd wel je gelijk halen, maar het is een bijzonder lage manier van discussiëren. En ik weet niet of het u opgevallen is, maar een bijna unanieme Tweede Kamer heeft al geoordeeld dat EU-lidmaatschap van Turkije op dit moment een absolute 'No way, José' is. De wereld draait voor Turkije dus verre van gewoon door, als het gaat om de Nederlandse invloed daarop.

Dhr. Conijn

Heer Conijn, het uitstellen (of afstellen) van het Turks lidmaatschap is de gewone gang van zaken. Dat doen we al decennia lang.

Dhr. de Vries

Naar het zich laat aanzien zullen we daar nog decennia lang mee doorgaan.

Dhr. Potharst

@Dhr. Conijn, een zeer rake opmerking, alleen de manier waarop u dhr. de Haan meent de les te moeten lezen doet weer zo veel aan uw reactie af.

Han Han Smit

Ongeacht wie de 'coup'-plegers ook waren, als Erdogan niet zelf degene was die aan de touwtjes ervan trok, dan had hij hotline informatie erover. En lang voordat de (mislukte?) 'coup' werd uitgevoerd, waren de vervolgstappen al gezet. Erdogan wil een totalitair bewind en al die misleidde Turken die hem nu nog steunen zullen over niet al te lange tijd geen mogelijkheden meer hebben om Erdogan en zijn kliek aan de kant te zetten.
Binnen een jaar, hooguit twee, zal de genocide op de Koerden in volle gang zijn, krijgt de IS openlijk steun vanuit Turkije en zullen de NATO, de USA en EU in een pijnlijke spagaat zitten.
Ontneem Turkije zijn NATO lidmaatschap, isoleer de hogere overheidsfunctionarissen en hun families, maar steun de gewone bevolking, laat niet Ali-met-de-pet het slachtoffer worden van de Erdoganieten.

Dhr. Mulder

Dhr. Mulder, ik denk dat u gelijk krijgt, maar misleide Turken? Weer een slachtofferrol toedichten? Nationalistisch en soenitisch. Helaas een heel groot deel wil gewoon hetzelfde als Erdogan.

Han Han Smit

Vanuit het belang van de grote leider der Turken, zou ik het geen mislukte staatsgreep willen noemen maar een zeer geslaagde.

Dhr. Houben

Ik hoor en lees constant dat de coup plegers waarschijnlijk de Güllen aanhangers waren.
Nergens hoor en lees ik hier enig bewijs voor, mis ik iets? of kan iemand mij dit uitleggen of dit wel zo waarschijnlijk is.

Dhr. Rietkerken

@ Mulder. Turkije uit NATO speelt Rusland in de kaart (Zwarte Zee en Middellandse Zee, Koerden, Georgië, Armenië, Irak gaspijpleidingen etc).
@all Als EU serieuzer werk had gemaakt van Turkije en hen niet zo lang aan het lijntje gehouden, dan had er geen vervreemding opgetreden. Als vriend heb je immers meer invloed dan als vijand.

Door het EU (en VS) getalm, gekonkel en gebrek aan inzicht in historische geopolitieke verhoudingen en verhoudingen tussen de verschillende bevolkingen in het gehele gebied van Istanbul tot Islamabad gecombineerd met de- onbetrouwbaar gebleken- standpunten van EU en VS, is één grote chaos ontstaan.

Gert Jochems

Ik pretendeer niet alles te weten over het plegen van een coup, maar die begint doorgaans met het elimineren van de zittend president en regering, toevallig is hier niets van gebeurd, dit is gewoon een goed georganiseerde actie van Erdogan zelf.

reinder van Vreden

@Dhr. Jochems, de Russen zijn buren van Turkije en liggen in elkaars invloedssfeer. Wat de VS er überhaupt te zoeken heeft heb ik nooit zo goed begrepen. Die zuidflank van de Navo begrijp ik ook niet. Putin doorstomen naar Lissabon? Hij kijkt wel uit.

Han Han Smit

Hr.Conijn : de Nederlandse invloed is nul komma nul, sterker nog de wereld draait voor Turkije op dit moment steeds harder door mensen zonder enig juridisch proces maar op te pakken en - naar het schijnt - ook nog eens te martelen. Heeft u al sancties van de door u gewaardeerde kamerleden gehoord?
Het blijft opvallend stil van die kant. Als Wilders iets roept, zijn ze niet van de beeldbuis af te slaan.
Nu er in de democratie Turkije geleid door een dictator zeer ernstige vergrijpen plaatsvinden, draait de wereld voor hun inderdaad ijskoud door.

Dhr. de Haan

Ik houd mijn hart vast mbt de komende Kamerverkiezingen waar partij Denk vanuit Erdogangezinde Turken een behoorlijk aantal stemmen zal krijgen. Misschien wel op naar 4 à 5 zetels. Deze anti-Nederlandse partij komt dan keurig democratisch in de 2e Kamer, met alle legitimiteit, incl. staatsgeheimen en allerlei andere gevoelige zaken waarbij je deze figuren liever niet aanwezig ziet. Wat gaan we daar aan doen?

A. van der Linden

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.

Inloggen