Meest gelezen

6 reacties

Het scenario kan wel eens worden dat Engeland heel slim nu al heeft ingespeeld op de ontbinding van de totale EU.
Als "early adapters" kunnen zij als eerste nu bilaterale deals sluiten met individuele landen. Daarvan blijkt nu al op korte termijn (binnen 2 maanden) dat vele landen graag zaken blijven doen met de UK . Waarbij ze het voordeel hebben geen zaken te hoeven doen met onbetrouwbare en/of economisch alleen geld verslindende naties. Ze zitten in een unieke situatie.

Bij een uiteen vallen van de EU, hebben zij al een eigen munt, eigen wetgeving, een gedegen defensie en Buitenlands beleid ingespeeld op de nieuwe situatie, eigen migratie beleid en afstand genomen van vele onoplosbare EU problemen en niet de werkelijke exodus perikelen als 27 landen uit elkaar vallen met een berg te verdelen schuld en een invasie van asielzoekers zonder enige beleid als individueel land om dit op te vangen.. Ook kwa veiligheid zijn de Britten al veel beter voorbereid.

Natuurlijk op korte termijn zijn er vele nadelen te bedenken. Maar als de visie is dat de EU uit elkaar valt (verwachting van velen) dan is ook hier regeren vooruitzien. Door polderen en modderen kan weleens een slechte raadgever zijn. Helemaal voor een land als Nederland Exportland. Want bij uiteenvallen zal protectionisme de boventoon gaan voeren bij de grote landen. De grote landen zullen elkaar gauw weten te vinden (inclusief Engeland ). Als klein land zouden we nu misschien nog het momentum hebben om ons ook nog aan te sluiten (mee te liften) met Engeland en enkele individuele contracten met voor ons interessante landen te sluiten . Bij uiteenvallen, kunnen wij weleens het te pesten jongetje van de klas , van Europa worden. Vele landen willen nog wel even hun gram halen op ons opgeheven vingertje en beste jongetje van de klas beleid. Natuurlijk mogen wij ons aansluiten ,,maar de voorwaarden waaronder zal veelal betekenen slikken of stikken.
Ons land heeft verder een weinig strategische ligging , waarom men niet om ons heen kunnen, en de mainports Haven en Schiphol waren de winnaars van de vorige eeuw.
Industrie 4.0 en dienstensector met globalisering waarbij het vliegwiel als Early player de kern succes factoren zullen zijn, bieden als voorloper vele mogelijkheden t.o.v. de volgers.

Dhr. Kohler

Als de Britten deze overeenkomst vlug willen, kan artikel 50 ook vlug afgewerkt worden

Rob Jacobs

@ Jacobs. Dat is juist, maar door de gebondenheid van de EU, zullen de onderhandelingen zeer traag verlopen. Vele landen zien in het VK juist een goede handelspartij. Zij zullen liever eerst individueel onderhandelen en aftasten wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast hopen sommige landen in de EU dat het VK alsnog uiteindelijke weer binnen de EU zal blijven.
Kortom, ook hier neemt men geen echt besluit maar blijft afwachtend. De stoere taal is al helemaal verdwenen. Geen exit meer binnen 60 dagen. Ze krijgen ruim de tijd om art 50 in te roepen.
Hierbij wordt het volgende probleempje ook weer vooruit geschoven.

Dhr. Kohler

Als ik het goed begrijp werpt de EU meer handelsbelemmeringen op dan dat ze handelskansen creert. Dat zal wel zijn om de interne handel te promoten en te beschermen. Maar dat is niet in het belang van Nederland handelsland. Het zou verstandig zijn snel een Nexit te doen en de weg van het VK te volgen. Met die contributies aan het verzwakte restant van de EU zal het dan wel loslopen.

Kees Jan Meerman

Brusselse inertie alleen al door concensusnoodzaak en interne afstemming, tegenover Britse wendbaarheid wordt de nieuwe werkelijkheid rond de Brexit-onderhandelingen, helaas. Over het verschil in bestuurlijke kwaliteit tussen de rups en de spin zullen we het maar niet hebben.
Een kans voor de EU kan zijn een snelle vlucht naar voren met een hervorming naar het EEG-model nog voor de Brexit voltooid is. Een aantrekkelijker Europees samenwerkingsmodel maakt wellicht de hele Brexit en andere exits overbodig. Verpoppen dus die vlinderrups, nu kan het nog..

Dhr. Nieuwe Weme

Waarmee zou je als land liever een handelsverdrag willen hebben? Met China of de Oekraïne?
I rest my case.....

Dhr. Bartkowski

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.

Inloggen