
Mastercard gaat in twaalf Europese landen voor online-aankopen pincodes vervangen door selfies of vingerafdrukken van de gebruiker. Tests met zogenoemde biometrische authenticatie zijn afgelopen jaar in Nederland, de Verenigde Staten en Canada goed verlopen.
Nederland was vorig jaar het eerste land wereldwijd waar consumenten met een selfie konden betalen. Uit de proef bleek dat alle deelnemers ‘enorm enthousiast’ zijn over de Mastercard Identity Check App. Mastercard voorziet dat in 2018 wereldwijd met online-aankopen $95 mrd gemoeid is, tegenover $35 mrd afgelopen jaar.
Enorm vooruitstreven
UIt de resultaten van de proef in Nederland van Mastercard en International Card Services blijkt dat negen van de tien deelnemers kiest voor betalen met vingerafdruk (93%) en bijna acht op de tien deelnemers (77%) voor gezichtsherkenning. Arjan Bol, country manager Mastercard Nederland, noemde bij aanvang van de proef de Nederlandse consument ‘enorm vooruitstrevend’ bij acceptatie van nieuw betalingsverkeer.
Gedoe met wachtwoorden
In plaats van gedoe met wachtwoorden die met regelmaat vernieuwd moeten worden en aan bepaalde eisen moeten voldoen, krijgen ‘eenvoudige en prettige’ biometrische oplossingen als vingerafdruk en selfie de voorkeur. André IJbema, manager bij creditcarduitgever International Card Services (ICS), verwacht dan ook dat wachtwoorden langzaamaan zullen verdwijnen.‘Mensen vergeten wachtwoorden, waardoor het betalingsverkeer onnodig lang en complex is’, zegt hij op de website van Mastercard.
Volgens Mastercard is het onmogelijk om met gezichtsherkenning te frauderen door een selfie te maken van een foto of video-opname. Weerspiegeling van het (camera)beeld wordt door het systeem gezien. Bovendien moeten klanten bij autorisatie met een selfie met hun ogen knipperen om de identificatie te voltooien.
Voorbarig
Een woordvoerder van ABN Amro zegt desgevraagd dat berichten over het breed uitrollen van biometrische authenticatie, waarbij ook deze bank betrokken is, voorbarig zijn. ‘Het klopt dat er in Nederland een pilot loopt met een beperkt aantal deelnemers (750 consumenten, noot red.), maar die is verlengd tot 17 januari 2017.’
Mastercard zegt verheugd te zijn dat de oplossing die vorig jaar in Nederland getest is nu ook beschikbaar wordt in twaalf Europese markten.