Een nieuwe week, een nieuw bericht waar aandeelhouders van Deutsche Bank zich zorgen over kunnen maken. Dit keer is het afkomstig van de Financial Times. De Britse krant stelt dat Duitslands grootste bank afgelopen zomer is gematst bij de Europese stresstest. De Europese Centrale Bank (ECB) stond toe dat de bank de verkoop van zijn belang in Hua Xia meetelde. De verkoop van de Chinese bank, die Deutsche $ 4 mrd moet opleveren, is echter nog steeds niet rond.
Deutsche Bank maakte eind 2015 bekend zijn belang van bijna 20% in Hua Xia te willen verkopen aan de Chinese verzekeraar PICC. De verkoop is echter nog steeds niet rond door het uitblijven van goedkeuring van de autoriteiten in China. Waarom is niet duidelijk. De bank verwacht voor het eind van het jaar de benodigde goedkeuring op zak te hebben.
Dat betekent dat de deal niet had mogen meetellen in de resultaten van Deutsche die deze zomer als basis voor de ECB-stresstest werden gebruikt: de deadline voor aan- en verkopen ligt namelijk steeds aan het eind van het jaar. In Deutsches geval was dat dus eind 2015.
Caixabank mocht verkoop niet meenemen
De Spaanse Caixabank mocht bijvoorbeeld de verkoop van buitenlandse belangen aan zijn moederbedrijf Criteria Holding niet meenemen in zijn resultaten. Hoewel de deal al voor het eind van het jaar was aangekondigd, kwam die pas in maart van dit jaar rond.
De speciale behandeling voor de Hua Xia-deal staat in een voetnoot van de stresstestuitslagen van Deutsche Bank. Geen van de andere vijftig banken die de test ondergingen, hadden volgens de FT zo'n voetnoot. Het is duidelijk dat de $ 4 mrd van de Hua Xia-verkoop de stresstest van Deutsche heeft geholpen. In het ergste crisisscenario zou de ratio voor bufferkapitaal (tier 1) uitkomen op 7,8%. Zonder de verkoop, de huidige situatie dus, zou dat 7,4% zijn geweest.
Beleggers geruststellen
Dat niveau is nog steeds boven de minimale eisen van toezichthouders maar wel twee procentpunt onder het gemiddelde van de geteste banken van 9,4%. Ter vergelijking: Rabobank, de bank die er in het zwaarste scenario het slechts uitkwam van alle Nederlandse banken, haalde 8,11%.
Het lijkt erop dat de ECB heeft meegeholpen om beleggers gerust te stellen over de balans van Deutsche Bank. Markten maken zich al langere tijd zorgen om de resultaten van de bank, het aandeel verloor sinds begin dit jaar meer dan de helft in waarde. De laatste weken was het verlies helemaal fors toen justitie in de VS bekendmaakte $ 14 mrd van Deutsche te willen zien voor de verkoop van rommelhypotheken in de periode voor de kredietcrisis.
Nog geen deal over rommelhypotheken
Gesprekken over een lagere schikking, die topman John Cryan waarschijnlijk vorige week rond de jaarvergadering van het IMF in Washington voerde, hebben volgens de Duitse krant Bild niets opgeleverd. Ook daardoor was het aandeel maandagochtend de grootste verliezer in de DAX 30. Bij opening leverde Deutsche 4% in. Toen Bloomberg maandagmiddag meldde dat de gesprekken tussen Cryan en justitie nog doorlopen, ging het aandeel omhoog.
In de wandelgangen van de IMF-vergadering was Deutsche Bank onderwerp van gesprek. Directeur Christine Lagarde zei dat de bank zijn businessmodel moet veranderen en een schikking met justitie in de VS dient te accepteren, ook als Deutsche het bedrag te hoog vindt. Daarop voelde Duitslands schatkistbewaarder Wolfgang Schäuble zich geroepen te reageren. Het is volgens hem niet de rol van het IMF 'om op banken toe te zien'. Jeroen Dijsselbloem herhaalde nog eens dat de VS aan destabilisering van het Europese bankensysteem bijdragen met hun hoge boetes.