Het Europees Hof heeft donderdag bepaald dat de vorm van een Rubik-kubus geen handelsmerk is. Het Europees bureau voor intellectueel eigendom is te ver gegaan door dit merk toe te kennen voor 'driedimensionale puzzels'.
De zaak was aangespannen door een Duitse speelgoedproducent. Het juridische gevecht duurt al tien jaar. Een lager Europees Hof, het Gerecht, had in 2014 nog geoordeeld dat het handelsmerk geoorloofd is.
Monopoliepositie
Maar het Europees Hof stelt dat het bij de kubus vooral gaat om het draaimechanisme en niet om de vorm. De partij die nu het handelsmerk bezit, het Britse Seven Towns, heeft in feite een monopoliepositie verkregen op de kubusvorm. De toekenning van het handelsmerk heeft gevolgen voor alle producenten van driedimensionale puzzels. Dat is een stap te ver, aldus het Europees Hof.
Het Europees bureau voor intellectueel eigendom kan nog een nieuw besluit nemen over de aanvraag van Seven Towns. Maar het bureau moet wel rekening houden met de conclusies van het Hof.
Kassucces
De Rubik-kubus is in 1974 bedacht door de Hongaar Erno Rubik. Seven Towns heeft vervolgens de kubus aan de man gebracht in de rest van de wereld. In de jaren tachtig werd de kubus een rage Volgens Seven Towns zijn er meer dan 400 miljoen exemplaren van de puzzel verkocht.
De afgelopen dagen kwam de Rubik-kubus in het nieuws doordat er nieuwe snelheidsrecords zijn gevestigd met de oplossing van de puzzel. Een robot van Duitse makelij slaagde er zelfs in om in 0,637 seconden de kleurvakken op de juiste plek te zetten.