
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil fors meer investeren in online content en on demandprogramma's. Het budget hiervoor wordt verdrievoudigd en gaat van €20 mln naar €60 mln per jaar, zo maakte de NPO-voorzitter Shula Rijxman bij de presentatie van de plannen voor het nieuwe omroepjaar bekend.
‘We willen daar zijn waar onze kijkers en luisteraars zitten’, zei ze. Steeds meer Nederlanders laten de gewone televisie links liggen en kijken filmpjes en programma's via internet. De ophoging van het online-budget gaat dan ook ten koste van de gelden voor reguliere tv- en radioprogramma's.
Aanval op Google en Facebook
Rijxman uitte ook de ambitie dat wereldwijd opererende ‘superplatforms’ zoals Google (inclusief YouTube) en Facebook voortaan gaan meebetalen aan de publieke omroep, omdat zij ook verdienen aan het verspreiden van de programma's. De NPO-voorvrouw wees erop dat de Europese Commissie wetgeving hierover in voorbereiding heeft om ‘zulke platforms belasting te laten betalen in een land waar geld wordt verdiend’.
Het geld uit die belasting moet wat haar betreft linea recta naar het NPO Fonds, het voormalige Mediafonds, worden doorgestort. Dit fonds financiert de productie van documentaires, films en kwaliteitsdrama.
Experimentele series
Het komend televisieseizoen wil de NPO steeds meer programma's ontwikkelen die alleen online zijn te zien. Zo komen er ‘korte documentaires of experimentele series’ op NPO Start, dat in juni is gelanceerd als opvolger voor ‘Uitzending Gemist’. Volgens Rijxman heeft NPO Start nu al miljoenen kijkers getrokken.