CDA-senator Wopke Hoekstra wordt de nieuwe minister van Financiën. Hij is de topkandidaat van de christendemocraten, zegt een ingewijde. Bovendien is afgesproken dat het CDA als tweede partij de minister van Financiën levert, zo bevestigen andere bronnen.
Hoekstra (42), die PvdA'er Jeroen Dijsselbloem opvolgt, is nu partner bij McKinsey. Hij kwam in 2011 in de Eerste Kamer en was ook de hoofdauteur van het CDA-verkiezingsprogramma. Hij geldt al langer als het grootste talent van de partij en zal, nu partijleider Sybrand van Haersma Buma in de Tweede Kamer blijft, vermoedelijk ook een van de drie vicepremiers zijn.
Staatssecretaris
Voor het staatssecretariaat van Financiën, waarvoor lange tijd de VVD nog opteerde, lijkt deze week alsnog de keuze te zijn gevallen op D66. Wie daar de teugels van de Belastingdienst overneemt van Eric Wiebes, wil nog niemand bevestigen. Steven van Weyenberg, woordvoerder Belastingen van de Democraten, onderhandelde over de fiscale paragraaf in het regeerakkoord maar zegt niets te weten over portefeuilleverdeling of bemensing.
Overzicht
Kanshebbers voor het nieuwe kabinet
VVD'er Wiebes zou ook nog steeds op de shortlist staan voor het nieuwe kabinet. De Delftse werktuigbouwkundig ingenieur die afstudeerde op Energievoorziening, en oud-wethouder in Amsterdam voor verkeer en luchtkwaliteit, wordt getipt als minister van Klimaatzaken.
Koolmees elders minister
Voor het ministerschap van Financiën werd ook regelmatig D66'er Wouter Koolmees genoemd, maar die wordt minister op een ander departement, zeggen ingewijden. Hij zou hoge ogen gooien voor Sociale Zaken, waarvoor overigens ook zijn medeonderhandelaar Carola Schouten van de ChristenUnie vaak is genoemd.
De beoogd minister van Financiën Hoekstra studeerde Nederlands Recht en Geschiedenis in Leiden en haalde zijn MBA aan het INSEAD in Fontainebleau en Singapore. Hij was toen columnist voor het Financieele Dagblad.
Geen ervaring Tweede Kamer
Hoekstra heeft geen ervaring in de Tweede Kamer, wat als een handicap kan worden gezien voor een bewindsman op zo'n cruciale positie. Maar in CDA-kring wordt erop gewezen dat dat gemis ruimschoots wordt goedgemaakt door zijn intelligentie, gretigheid en ambitie, en door zijn rol in de Eerste Kamerfractie en de partij.
Hoekstra vocht in 2013 met het demissionaire kabinet al een stevig robbertje over de aftopping van de fiscale aftrekbaarheid van de pensioenvoorziening ('Witteveenkader'), waarmee hij Rutte II een stevige nederlaag bezorgde. Bovendien: voorgangers als Onno Ruding en Jan Kees de Jager hadden helemaal geen Haagse ervaring, voordat ze naar het ministerie kwamen.
Cijferaar
'Ik ben een cijferaar', zei Hoekstra in 2014 tegen NRC, aan wie hij toevertrouwde dat hij zichzelf beschouwt als 'een man van het midden, iets rechts van het midden misschien'. Hij zei in 2010 nog nee tegen een zetel in de Tweede Kamer, omdat hij niet weg wilde bij McKinsey. Daar trad hij in 2006 aan, na drie jaar bij Shell te hebben gewerkt, vooral in Duitsland.
Hoekstra is vrijzinnig protestants, woont samen en heeft vier kinderen.