
De aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat zijn land flinke importheffingen op staal en aluminium zal invoeren, heeft over de hele wereld tot ophef geleid. Financiële markten staan in de min vanwege de angst dat het besluit leidt tot een handelsoorlog. Europa kondigde tegenmaatregelen aan en Canada zinspeelt daar ook op.
Lees ook:
Trump kondigt flinke importtarieven aan voor staal en aluminium
Trump maakte donderdag de importheffingen op staal en aluminium bekend. Hij wil de Amerikaanse staalproducenten beschermen tegen buitenlandse concurrentie door een heffing die kan oplopen tot 25% en de aluminiumindustrie via een heffing van 10%. Volgens de Amerikaanse president is er sprake van 'oneerlijke concurrentie' voor de Amerikaanse industrie.
Chinese staalindustrie woedend
De felste reacties op het besluit komen behalve uit Europa en Canada uit China, een belangrijke staal- en aluminiumproducent in de wereld. De Chinese staalindustrie is woedend en noemt de heffingen een 'domme maatregel die de VS alleen maar zwakker in plaats van sterker zal maken'.
Topbestuurder Wen Xianjun van China Zhongwang, de tweede aluminiumproducent in de wereld, kondigde aan dat verschillende landen, inclusief China, 'relevante vergeldingsmaatregelen' zullen nemen. Met een aandeel van 10% in de Amerikaanse import van aluminium en het tekort van het metaal buiten China, kunnen deze maatregelen een flinke impact hebben.
Afkeuring Canada
Ook Canada keurt het Amerikaanse plan voor importheffingen af. De Canadese minister van buitenlandse zaken Chrystia Freeman zegt dat het land bij restricties 'maatregelen zal nemen om haar handelsbelangen en de belangen van haar arbeiders te beschermen'. Het op een na grootste Canadese pensioenfonds waarschuwde dat de onzekerheid die de tarieven met zich meebrengen de inflatie zal opdrijven en investeringen afremmen.
Australië noemt de plannen teleurstellend en wil graag weten of er sprake zal zijn van vrijstellingen. Volgens minister van handel Steven Ciobo leiden importheffingen tot 'een verstoring van de handel en uiteindelijk het verlies van banen'. De minister waarschuwt dat de stap van de regering-Trump uiteindelijk kan leiden tot 'een vertraging van de economische groei en uiteindelijk, als het erg genoeg wordt, een recessie'.
Japan zoekt duidelijkheid
Als belangrijke handelspartner van de VS in Azië wil Japan graag weten welke landen te maken zullen krijgen met de nieuwe heffingen en of er uitzonderingen zijn. Minister van handel Hiroshige Seko zei dat wat hem betreft 'de import van staal en aluminium uit Japan, een bondgenoot, geen veiligheidsrisico vormt voor de VS'. Hij wil het daar zo snel mogelijk met de Amerikanen over hebben.
Op het Zuid-Koreaanse ministerie van handel werd vanochtend gesproken over de gevolgen die de heffing van 25% op staal zal hebben voor het land. Minister van handel Kim Hyun-chong is op dit moment in de VS. Zuid-Korea wacht de resultaten van de gesprekken daar af voor het besluit tot tegenmaatregelen.
Koersdaling Posco
In Zuid-Korea zijn verschillende staalfabrieken gevestigd, waaronder Posco, dat direct na de aankondiging van Trump al te maken kreeg met een koersdaling van 3%. Ook branchegenoten zien de waarde van hun aandelen dalen uit angst voor een handelsoorlog. Op het Damrak is ArcelorMittal de grootste daler binnen een lagere AEX.