Het Amerikaanse computerconcern Apple is opnieuw in het vizier van Margrethe Vestager gekomen. De Deense eurocommissaris van mededinging gaat de overname van muziekdienst Shazam nauwgezet onderzoeken, maakte ze maandagmiddag bekend. Vestager vreest dat er door de overname minder keuzevrijheid voor muziekliefhebbers overblijft.
Het onderzoek volgt op de enorme naheffing van €13 mrd die Vestager in augustus 2016 al eiste van Apple voor belastingontwijking in Ierland. De overname van Shazam stelt in financiële zin weinig voor: naar verluidt betaalde Apple $400 mln voor de Britse muziekdienst. Maar de Europese Commissie vreest dat het Amerikaanse concern zijn eigen muziekdienst Apple Music ermee kan bevoordelen.
Gevoelige data
Shazam is zelf geen aanbieder van muziekstreams. Het bedrijf heeft furore gemaakt met een technologie waarmee muziekliefhebbers nummers kunnen herkennen, bijvoorbeeld in de kroeg of op de radio, door de smartphone bij de speakers te houden.
Concurrentie
Het Zweedse Spotify is op dit moment het enige Europese internetplatform dat zich kan meten met de platforms van de grote technologiegiganten in Silicon Valley.
Volgens de Europese Commissie krijgt Apple met Shazam toegang tot gevoelige commerciële informatie van klanten van concurrenten. Dat is mogelijk omdat Shazam zijn gebruikers doorverwijst naar aanbieders van muziekstreams.
Apple zou zich met behulp van de data rechtstreeks tot klanten van concurrenten kunnen richten, in een poging hen te laten overstappen. Een van die concurrenten is het Zweedse Spotify, op dit moment het enige Europese internetplatform dat zich kan meten met de platforms van de grote technologiegiganten in Silicon Valley.
Minder klandizie
Een ander gevaar is dat concurrenten minder klandizie krijgen doordat Apple mogelijk stopt met Shazam als zelfstandige applicatie op mobiele telefoons, en de technologie alleen gaat gebruiken voor de verbetering van zijn eigen muziekdienst. De Europese Commissie erkent dat Shazam geen belangrijk toegangspunt is voor muziekdiensten, maar ze wil weten of concurrenten van Apple schade oplopen.
Apple's muziekdienst is in Europa nummer twee na Spotify. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in zijn muziekaanbod. In 2014 verwierf het voor $3 mrd Beats, dat naast koptelefoons ook een eigen muziekdienst had ontwikkeld, die de basis vormde voor Apple Music.
Apple had de overname van Shazam, die eind vorig jaar was aangekondigd, in maart dit jaar in Brussel aangemeld. Meerdere EU-lidstaten hadden eerder al om een Europees mededingingsonderzoek gevraagd. De Commissie heeft nu negentig dagen de tijd om er een oordeel over te vellen.