Een middelbare of hogere onderwijsopleiding biedt jongeren de beste kans om snel een betaalde baan te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van de Enquête Beroepsbevolking, die woensdag is gepubliceerd.
Tegelijkertijd zijn jonge werknemers in het onderwijs en in nog sterkere mate de gezondheidszorg wel deeltijdkampioen. Slechts een kleine 30% in de zorg en ruim 40% in het onderwijs heeft een volledige baan. Volgens het CBS volgen veel meisjes deze opleidingen.
En tegenover de vlotte baanzekerheid staan bescheiden salarisvooruitzichten. Volgens onderzoek van Elsevier Weekblad en SEO Economisch Onderzoek, dat dinsdag is vrijgegeven, verdient een leraar op de basisschool na tien jaar €2363 per maand. Van alle hbo’ers verdienen alleen huidtherapeuten, dansers, logopedisten en creatieve therapeuten minder.
Tandartsen
De kansen op voltijds werk zijn beter voor jongeren die zijn opgeleid in de techniek, industrie, bouwkunde en informatica. Meer dan driekwart werkt meer dan 35 uur per week. Deze studies trekken veel jongens.
Wie een financiële opleiding heeft voltooid, trekt volgens Elsevier en SEO aan het langste eind met een maandsalaris van €6136 na tien jaar. Daarna komen werknemers met een diploma in de econometrie, geneeskunde, techniek en management en fiscale economie. Een zelfstandige tandarts verdient na tien jaar overigens bijna een ton. Onder hbo'ers worden maritieme officieren het best betaald.
Kunstondernemers
Een technische achtergrond is tevens de beste garantie voor een vast dienstverband. Onder jongeren met een opleiding in vormgeving, kunst, talen en geschiedenis zitten de meeste zelfstandigen. In het algemeen vergroot een opleiding de baankansen aanzienlijk. Acht op de tien jongeren die geen onderwijs volgen, had in de periode 2015-2017 betaald werk. Van jongeren zonder havo, vwo of mbo-2 had maar 60% werk.