De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt ruimte om telecom- en kabelbedrijf VodafoneZiggo te dwingen zijn netwerk te openen voor concurrenten. In Brussel is volgens ingewijden een voorlopig akkoord bereikt over de voorwaarden voor de aanpak van een oligopolie op de telecommarkt. Dat betekent dat niet alleen KPN als voormalige dominante speler onder strenge regulering kan vallen, maar ook een tweede partij die inmiddels evenveel macht heeft vergaard.
Het akkoord is een steun in de rug voor de Nederlandse kartelwaakhond. De ACM presenteerde eind februari zijn eigen ontwerpbesluit marktanalyse, waarin het bepaalt dat VodafoneZiggo net als KPN zijn kabels voor derden moet openstellen.
Nederland heeft lang op nieuwe Europese regels aangedrongen. In de Tweede Kamer is geregeld de wens uitgesproken dat Ziggo zijn netwerk voor derde partijen moet openstellen. Kleinere concurrenten zouden zo meer kansen krijgen om dezelfde tv- en internetdiensten aan te bieden.

Onderhandelingen
De afgelopen maanden is in Brussel druk onderhandeld over een aanpassing van het Europese raamwerk voor telecomregulering. Eind vorig jaar bereikten de lidstaten al een akkoord dat mogelijkheden bood om meer telecompartijen aan banden te leggen, ook als niet kan worden vastgesteld dat zij een zogenoemde aanmerkelijke marktmacht hebben. Deze week zijn er voorlopige afspraken gemaakt met de Europese Commissie en het Europees Parlement, zeggen bronnen bij de Commissie.
Lees ook
Interview ACM-bestuurder Henk Don over openstellen Ziggo-kabels
De ACM kan er waarschijnlijk vanaf 2020 mee aan de slag. De autoriteit zal dan een voorstel moeten indienen dat op goedkeuring kan rekenen van de Commissie en Berec, de Europese telecomtoezichthouder.
'Geen vrije doortocht'
Aan eventuele regulering zijn voorwaarden verbonden, zo is afgesproken. De ACM moet aantonen dat er een 'aanzienlijk en aanhoudend probleem' is voor de concurrentie op de consumentenmarkt. Daarnaast moet blijken dat het voor een derde partij ondoenlijk is om eenzelfde netwerk aan te leggen als KPN en Ziggo. Dat geldt ook voor grootstedelijke gebieden, zoals Amsterdam en Rotterdam. 'De ACM krijgt dus geen vrije doortocht', zegt een nauw bij het dossier betrokken ingewijde. ‘De waarborgen moeten voorkomen dat er straks sprake is van overregulering.’
De bronnen benadrukken dat alle lidstaten nog hun zegen moeten geven aan de afspraken. Deze maken bovendien onderdeel uit van een breder Europees pakket met maatregelen. De Commissie kwam daar in september 2016 mee met de bedoeling investeringen in de telecomsector te stimuleren. Dit najaar kunnen lidstaten en het Europees Parlement er definitief hun zegen aan geven, zo is de verwachting. Eerder dit jaar maakten de EU-lidstaten, de Commissie en het Europees Parlement al voorlopige afspraken gemaakt over de introductie van 5G in Europa, de nieuwe standaard voor supersnel mobiel internet.