Een fikse tegenvaller voor Buck Groenhof. De oud-directeur van de vastgoedbank van de voormalige bank-verzekeraar SNS Reaal, SNS Property Finance, blijkt afgelopen week in hoger beroep tweemaal zoveel straf te hebben gekregen dan waartoe hij eerder was veroordeeld. Het gerechtshof in Arnhem legt Groenhof 24 maanden cel onvoorwaardelijk op wegens niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte, witwassen en het leiden van een criminele organisatie.
12 maanden
De rechtbank in Utrecht had Groenhof in 2016 voor grotendeels dezelfde feiten 12 maanden opgelegd. Tegen dat vonnis waren zowel Groenhof als het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep gegaan. Met als resultaat deze tegenvaller voor Groenhof. Zijn raadsman had vrijspraak bepleit. Vergeleken met de eis van het OM komt Groenhof overigens nog wel goed weg: het OM eiste in hoger beroep 48 maanden cel tegen hem.
Het hoger beroep levert ook een fikse tegenvaller op voor een van Groenhofs medeverdachten. De Groninger Pieter G. is door het hof eveneens tot 24 maanden onvoorwaardelijk veroordeeld. Dat is maar liefst 14 maanden meer dan de straf die hij in eerste aanleg van de rechtbank kreeg. Het hof verklaart Pieter G. eveneens schuldig aan niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte, witwassen en het leiden van een criminele organisatie. Pieter G. en Groenhof zijn vrijgesproken van oplichting en verduistering.
Mount Nepal
Groenhof en G. zijn de hoofdverdachten in de omvangrijke SNS-corruptiezaak met de codenaam Mount Nepal. Groenhof werd bijna tien jaar geleden als puinruimer binnengehaald bij de destijds zieltogende vastgoedbank van SNS Reaal. Vastgoedklanten van SNS Property Finance zoals de tycoon Roger Lips betaalden niet of slecht op de leningen die ze bij de bank hadden afgesloten.
Groenhof werd aangetrokken om de slecht presterende vastgoedleningen op te schonen. Later bleek hij stiekem een eigen uitzendbureautje binnen systeembank SNS Reaal te draaien. Hij haalde tal van vrienden en bekenden binnen als medewerker van SNS Property Finance. Zonder dat aan de concernleiding te vertellen, moesten de nieuwkomers zo'n 40% van het salaris dat zij van de bank verdienden afstaan aan Groenhof en zijn kompaan Pieter G. Om dit interne schnabbelcircuit toe te dekken maakten de verdachten valse facturen.
Nationalisatie
Mede door de financiële problemen van SNS Property Finance moest SNS Reaal jaren na het uitbreken van de kredietcrisis met belastinggeld worden gered. Na de nationalisatie van SNS Reaal op 1 februari 2013 deed de nieuwe concernleiding aangifte tegen Groenhof en andere ingehuurde medewerkers. Het voorgaande jaar had de bedrijfsleiding signalen van klokkenluiders over Groenhof nog genegeerd. SNS Reaal is daarna opgebroken in Propertize, Vivat en de Volksbank.
Tijdens het hoger beroep bleef Groenhof volhouden dat de betalingen van medeverdachten aan hem deel waren van het aflossen van 'een ereschuld'. Zijn verdediging betoogde dat het betalen van kickbacks normaal zijn in het bedrijfsleven en de financiële wereld. Groenhof zei niet te hebben geweten dat dit strafbaar was.