- Het FD heeft op 18 januari 2019 de banden met correspondent Ans Boersma verbroken. Lees hier de verklaring van de hoofdredactie.
De Turkse president Erdogan heeft plannen ontvouwd voor investeringen en nauwere samenwerking met China. Financiële markten zijn niet onder de indruk en er wordt al gesproken over aankloppen bij het IMF.
Met duizend nieuwe projecten wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de komende honderd dagen de economie een impuls geven. Afgelopen vrijdag presenteerde hij de eerste hervormingen, een pakket dat de Turkse staat € 7,6 mrd zal kosten.

Staatsobligaties in yuan
De Turkse president mikt op een impuls voor onder meer de energiesector, de buitenlandse handel, de gezondheidszorg en het toerisme. Turkije heropent twee consulaten in buurland Irak, dat belangrijk is voor de Turkse bouwsector, en kondigde een nauwere samenwerking met Groot-Brittannië aan in aanloop naar de brexit. Maar de opvallendste aankondiging is dat Turkije voor het eerst staatsobligaties in yuan zal uitgeven.
Dossier
De laatste ontwikkelingen in Turkije
Met dit laatste plan richt de Turkse regering zich nadrukkelijk op China en het oosten. 'Turkije wordt geconfronteerd met een economische oorlog', zei Erdogan, daarbij refererend aan de sancties die de Verenigde Staten vorige week aan het land hebben opgelegd. Die zijn het gevolg van een conflict tussen beide landen over een Amerikaanse dominee die in een Turkse cel is beland vanwege zijn vermeende rol bij de mislukte staatsgreep twee jaar geleden.
Alternatief voor dollar en euro
Investeringen en leningen in de Chinese munt zijn een alternatief voor de Amerikaanse dollar en de euro, die sterk in waarde toenemen ten opzichte van de lira. De focus van Turkije op China is ook terug te zien in nieuwe toeristische projecten in Turkije, die vooral op Chinese toeristen gericht zijn.
Ook voor andere brics-landen ( de opkomende markten Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) heeft Erdogan aandacht in zijn plannen. De Turkse president gaf vorige maand in Zuid-Afrika tijdens de jaarlijkse brics-vergadering aan dat hij Turkije graag toevoegt aan dit rijtje opkomende landen.
Bondgenoten
Nieuwe buitenlandse bondgenoten vinden is cruciaal voor Turkije, want Erdogan jaagt buitenlandse investeerders nog altijd weg. Het vertrouwen in de Turkse economie blijft laag door de politieke onrust in het land. De door de Verenigde Staten opgelegde sancties versterken dat nog eens. De Turkse tienjaarsrente ging dinsdag door het eerst door de 20%.
De waarde van de lira daalt al geruime tijd en zakte maandag naar een nieuw laagterecord. Voor het eerst gingen er zes lira's in een euro. Ten opzichte van de dollar daalde de Turkse munt dit jaar met 27%. De Turkse beurs reageerde nauwelijks op de plannen van Erdogan en staat ten opzichte van begin dit jaar 17,5% in de min, terwijl beurzen wereldwijd overwegend winsten noteren.
'IMF-steun'
Tegen Bloomberg spreken handelaren inmiddels over IMF-steun voor Turkije. De lira heeft 'onafhankelijkheid van de centrale bank, een strakker fiscaal beleid en een IMF-programma nodig', aldus Shamaila Khan, bij AllianceBernstein verantwoordelijk voor obligaties van opkomende landen. 'Het moment dat Turkije gedwongen zal worden naar het IMF te gaan komt steeds dichterbij', aldus Per Hammarlund van SEB in Zweden.
Turkse economen zijn ook kritisch over de voorstellen van Erdogan. Zij wijzen op het risico van oververhitting door de investeringen in infrastructuur en openbare projecten. De Turkse economie groeide vorig jaar met 7,4%.
Inflatie
Over structurele hervormingen, zoals vermindering van de inflatie (opgelopen tot bijna 16%), rept de Turkse president met geen woord. Hoewel de uitgifte van staatsobligaties in yuan mogelijk uitkomst biedt, zal het ook gezien worden als een teken van zwakte, waarmee dit het vertrouwen in de Turkse munt nog niet terugbrengt. Eind augustus zal Erdogan bekendmaken wat hij na zijn 'honderddagenplan' aan nieuwe hervormingen in gedachten heeft.