Voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, tot voor kort een van de belangrijkste politici binnen Europa, gaat als columnist aan de slag voor Het Financieele Dagblad. Zijn eerste bijdrage verschijnt op vrijdag 14 september. Tien dagen eerder publiceert Dijsselbloem een boek over de eurocrisis.

Vanwege dit boek - Dijsselbloems eerste stap als publicist - verschijnt zaterdag bij het FD een interview met de voormalige voorzitter van de Eurogroep. Als voorman van dit gezelschap van ministers van financiën speelde Dijsselbloem een grote rol tijdens de Griekse eurocrisis. De Nederlander had te maken met Duitse haviken en wispelturige Grieken zoals Yanis Varoufakis.
Staat van het onderwijs
In zijn columns zal Dijsselbloem schrijven over het reilen en zeilen in Brussel en de machinaties achter de Europese schermen. Het zal gaan over de economische spanningen tussen noord en zuid, maar ook over de historische tegenstellingen tussen oost en west.
Dijsselbloem zal zich in zijn columns niet beperken tot de Europese politiek. Ook Nederlandse maatschappelijke ontwikkelingen komen aan de beurt. Dijsselbloem gaat onder andere schrijven over de staat van het onderwijs.
Dat onderwerp ligt de voormalige politicus na aan het hart. In 2007 leidde hij een parlementair onderzoek naar onderwijsvernieuwingen. Deze commissie-Dijsselbloem schreef een zeer kritisch eindrapport: vernieuwingen zoals het 'studiehuis' faalden onder meer omdat bewindslieden aan tunnelvisie leden en er grote risico’s werden genomen met kwetsbare leerlingen.
‘Ik hoop de inzichten die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, vooral internationaal, met de lezers van het FD te delen’, aldus Dijsselbloem. ‘Om zo actuele ontwikkelingen om ons heen nog beter te begrijpen.’