Vooruitblikkend en verdiepend: dit is een wekelijkse dosis Europamania — alles wat je moet weten over ontwikkelingen in Europa. Deze week: Game of Thrones in Dubrovnik, test je kennis van de EU en alle populisten verzámelen.
Kenne we effe vange?Foto: iStock
1. Game of Thrones op de Balkan
Iedereen kent ze wel, die porseleinen katten die in etalages van Chinese winkels of restaurants tot vervelens toe met hun poot zitten te zwaaien. Naar verluidt is de bedoeling dat ze meer klanten lokken en de eigenaar meer welvaart bezorgen.
Meer klanten, meer welvaart - het lijkt wel de Chinese Zijderoute-strategie, het initiatief waarbij de Volksrepubliek via enorme investeringen in Europese infrastructuur betere transportverbindingen met het Westen krijgt. Sommigen zijn sceptisch; regeringen in de EU kijken er in ieder geval met wantrouwen naar; wie China niet kan betalen, verliest de controle over de infrastructuur.
De argwaan van de EU jegens het (economisch) beleid van de Volksrepubliek komt dinsdag aan de orde bij de EU-China top in Brussel. De verwachtingen zijn laaggespannen; lees hier het verhaal dat we hierover in het FD hadden.
Een dag na de ongetwijfeld fletse top is het party time in Dubrovnik. Daar is de Chinese premier Li Keqiang aanwezig bij de tot 12 april durende 16+1-top, een jaarlijks terugkerend evenement waarin China en zestien landen uit Oost-Europa en de Balkan (waarvan elf EU-lidstaten) tot zaken met elkaar proberen te komen.
Europamania in je inbox?
Dat kan. Elke maandag versturen we FD Europamania als nieuwsbrief. Schrijf je hier in en mis geen enkele editie.
Chinese hulp is niet gratis
Dat lukt doorgaans vrij aardig. EU-lidstaat Kroatië sluit in Dubrovnik waarschijnlijk een deal met China over de aanleg van een spoor naar de Adriatische Zee. Die stad is trouwens ook in de fictieve wereld een AAA-locatie voor machtspolitiek - als je Game of Thrones volgt, zie je bij scenes in King's Landing eigenlijk de pittoreske Kroatische havenstad. Bosnië, dat EU-aspiraties heeft, krijgt financiering van de Chinese Eximbank voor vernieuwing van een kolencentrale in Tuzla.
Nou is de Chinese hulp niet gratis - lees maar wat Montenegro overkwam. Desondanks kan het best zijn dat Griekenland van 16+1 volgend jaar 17+1 maakt.
Brussel is dus niet blij met al die Chinese activiteit. Maar maak je niet druk, schrijft de Chinese premier Li Keqiang in een opiniestuk in de Duitse krant Handelsblatt. We geloven in de Europese integratie, en willen de EU helemaal niet verdelen door onze investeringen in het Oosten, aldus Li.
Ja leuk, een quiz! Via het Europees Parlement kan je met het oog op de Europese verkiezingen in twaalf vragen nu je kennis over Europa testen. Schrijver dezes vulde hem in; vervolgens werd hij ervan beticht voor een Europese institutie te werken.
Maar je kunt ook de brexiteer in jezelf ontdekken, via een test van website Politico. Oer-brexiteer Jacob Rees-Mogg deed mee, en constateerde tamelijk opgelucht dat de uitkomst van de test geen verrassingen bevatte. Of hij zijn zin krijgt, is wat anders natuurlijk.
Mocht het VK voorlopig in de EU blijven zitten, dan moeten we zo lastig doen als mogelijk, zei hij vorige week. 'We could veto any increase in the budget, obstruct the putative EU army and block Mr Macron’s integrationist schemes.' Dreigen kan Rees-Mogg wel.
• Ook dinsdag komt de Italiaanse regering met bijgestelde ramingen voor de economische groei. De Italiaanse fanclub in Brussel en Den Haag ziet er reikhalzend naar uit, signaleert FD-correspondent Ria Cats. Maak je je druk over de Italiaanse staatsschuld? Lees dit verhaal.
In verband met de door u gekozen cookievoorkeuren kunnen wij deze Youtube-video
niet tonen. Klik hier om akkoord te gaan met de cookievoorkeuren die nodig zijn om deze Youtube-video te laden.
• Op woensdag praten de EU-regeringsleiders opnieuw over de brexit. Anti-brexiteers projecteerden vorige week de Europese vlag en SOS 'on the white cliffs of Dover'. Verdere opmerkingen over de actualiteit zijn zinloos. De FD-drie-eenheid Mathijs Schiffers, Ria Cats en Jeroen Segenhout brengt je het laatste nieuws.
• Donderdag, alweer bij Bruegel, een sessie met de prikkelende vraag of de eurozone een volgende crisis overleeft. Starring Klaus Regling, baas van het euronoodfonds ESM.
Meer lezen?
Duitsland Je dacht dat Duitsland een voorbeeld voor de eurozone-economie was? Bijna een kwart van de Duitse werknemers krijgt een loon in de lagere regionen, stelt deze notitie van denktank DIW. En wie voor tien Pfennig wordt geboren, wordt zelden... nou ja.
Dynastie Politiek is soms een familieding, zie de SP. In Frankrijk en België komt het zeker vaak voor dat de appel niet ver van de boom valt. Nicolas Barnier, zoon van EU-brexitonderhandelaar Michel, dingt namens de Waalse liberale partij MR naar een zetel in het Europees Parlement.
Gezond verstand Vandaag is in Milaan een conferentie voor 'het Europa van het gezonde verstand'. Oftewel, Matteo Salvini van de rechts-nationalistische Lega nodigde Marine Le Pen en nog wat andere geestverwanten uit om te praten over de Europese verkiezingen. Le Pen en Salvini willen de campagne samen besluiten.
Ontvolking EU-lidstaten als Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Polen kampen met emigratie: arbeidskrachten gaan elders in de EU werken. Lees hier een analyse die denktank CEPS voor het Roemeense EU-voorzitterschap schreef.