
Netwerkbeheerder Tennet zou bij zijn dochterbedrijf in Duitsland verregaande herstructureringen willen doorvoeren en zo de macht naar zich toe trekken. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de Duitse energietransitie, meldt Handelsblatt.
De Duitse minister van economische zaken Peter Altmaier wil het elektriciteitsnetwerk van Duitsland flink uitbreiden. Deze plannen zouden volgens de Duitse krant echter kunnen mislukken doordat de ambities van Tennet om de energietransitie vooruit te helpen aanzienlijk vertraagd lijken te zijn.
Vijandige overname
De krant baseert zich op interne documenten die zij in heeft ingezien. Hieruit blijkt dat het Nederlandse moederbedrijf Tennet Holding uit Arnhem van plan is om bij de Duitse dochteronderneming Tennet TSO een grootschalige herstructurering door te voeren.
Medewerkers zouden van een 'vijandige overname' spreken. In de plannen wordt de invloed van Duitse managers systematisch ingeperkt. Van de vier bestuursposten wordt er slechts één bezet door een Duitser, terwijl Tennet TSO voor 70% van de winst van het bedrijf zorgt.
Het bedrijf zou belangrijke functies in de toekomst in Arnhem willen concentreren, waardoor Duitsers één of twee weken per maand naar Nederland moeten komen. Het beleid zou de Duitsers moeten ontmoedigen om dit soort functies te willen bekleden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle financiële zaken door Nederlanders geregeld worden.
Politieke dimensie
De herstructureringen hebben ook een politieke dimensie aangezien Tennet Holding volledig in bezit is van het Nederlandse ministerie van financiën. Dat betekent dat de Nederlandse regering het laatste woord heeft over investeringen die Tennet doet in de aanleg van hoogspanningsleidingen en daarmee de uitbreiding van het elektriciteitsnet.
De Nederlandse minister van financiën zou volgens een criticus die Handelsblatt citeert weinig interesse hebben in het werven van fondsen voor de Duitse energietransitie. Voor deze transitie is het uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk een essentiële voorwaarde. 'De plannen van de Nederlanders gaan ten koste van de Duitse elektriciteitsklant en een snelle netwerkuitbreiding'.
Duitsland produceert steeds meer elektriciteit in windparken. Er zijn echter niet genoeg leidingen om deze naar de rest van het land te transporteren. Het gevolg is dat windparken worden stilgelegd en in de rest van Duitsland reservecentrales moeten worden opgestart die hun energie niet op duurzame wijze opwekken.
Grootste investeerder
Tennet zegt genoeg te investeren in het Duitse energienet. Het bedrijf schat dat er de komende jaren in totaal door alle netbeheerders €35 mrd moet worden geïnvesteerd om de uitbreiding aan te kunnen. Tennet neemt daar €23 mrd voor zijn rekening en is daarmee naar eigen zeggen 'de grootste investeerder in de Duitse energietransitie.
Manon van Beek, ceo van Tennet Holding, kan zich niet vinden in de kritiek op de herstructureringsplannen. 'De energietransitie vindt niet meer in afzonderlijke landen plaats, maar in heel Europa,' vertelde ze aan Handelsblatt. 'Het gaat niet alleen om een adequate netwerkuitbreiding in elk land, maar ook om een slimmer, grensoverschrijdend en sectoroverschrijdend raster,' aldus Van Beek.
De kritiek dat belangrijke functies naar Nederland zijn verhuisd, weerspreekt Tennet. Wat betreft het bezetten van leidinggevende functies voor de toekomstige 22 gebieden van het bedrijf, streeft Tennet naar een 'bij voorkeur gelijke bezetting van Duitsers en Nederlanders,' zei het bedrijf. Er zouden ook 500 nieuwe banen worden gecreëerd, waarvan ongeveer de helft in Duitsland.