Het parket van Brussel voert een opsporingsonderzoek naar de Belgische vicepremier Didier Reynders. Dat heeft het parket bevestigd aan de Belgische krant De Tijd. De bekendmaking komt op een gevoelig moment. Reynders is kandidaat om Europees Commissaris van justitie te worden.
Het onderzoek is volgens De Tijd opgestart nadat een gewezen geheim agent in april naar de federale gerechtelijke politie was gestapt met een reeks aantijgingen van corruptie en witwassen tegen Reynders. De aantijgingen waren ook gericht tegen een vertrouweling van Reynders, die nog adviseur was op zijn departement. Reynders is minister van buitenlandse zaken, Europese zaken, en defensie.
Belgische ambassade Kinshasa
In zijn verhoor verwijst de ex-geheim agent naar een reeks overheidsopdrachten en overheidsaankopen, zoals de bouw van de Belgische ambassade in Kinshasa, waar volgens hem smeergeld aan te pas kwam.
Het parket wil volgens de krant niet kwijt welke stappen zijn gezet in het dossier, maar verklaart wel ‘dat het onderzoek loopt’. Er is nog geen sprake van een ‘gerechtelijk onderzoek’. Wel onderzoekt het parket of er in de aantijgingen van de ex-agent voldoende aanwijzingen zijn tegen Reynders om het onderzoek uit te breiden.
Reynders: geen weet van onderzoek
Reynders zelf reageerde zaterdag kort via het persagentschap Belga dat hij geen weet heeft van een onderzoek en advocaten zal inschakelen om de aantijgingen te weerleggen.
Het smeergeld zou op verschillende manieren zijn ontvangen en witgewassen. Volgens de ex-agent is er bijvoorbeeld geld verkregen en witgewassen door goedkope antiek en kunst tegen hoge prijzen te verkopen. Een ander witwaskanaal liep volgens de oud-agent via de aan- en verkoop van vastgoed. Voor betalingen via belastingparadijzen zou gebruik zijn gemaakt van de hulp van een Nederlander die zou hebben geholpen met offshoreconstructies.