Meest gelezen

17 reacties

Bijzonder, de Chinese ambassadeur krijgt meer platform bij het FD dan de Amerikaanse ambassadeur.
De heer Hoekstra verwoordt een duidelijke boodschap; let op met totalitaire staten. Als er één icoon is van een totalitaire staat dan is het China wel. De technologie wordt gestolen, daarna tegen de eigen bevolking gebruikt (bv de Oeigoeren en de eigen 'slaven' bevolking). Uiteindelijk wordt ASML (en vele anderen) van de markt gedrukt omdat de eigen industrie door de overheid wordt gefinancierd om een mondiale monopolie positie te verwerven! De Chinese elektrische bussen komen in Nederland (ipv VDL) uiteindelijk ook door Chinese staatssteun.
De gepensioneerde Nederlandse ambassadeur, de heer Kronenburg, vindt de houding van de Verenigde Staten maar lastig - gewoon handelen met China! Elke keer merk je dat een groot deel van de Nederlandse 'elite' vijandig tegenover de Verenigde Staten staat en totalitaire regimes (China, Iran et cetera) de hand boven het hoofd houdt.
Als je de levensloop van velen, die deel uitmaken van de Nederlandse politiek en overheid tegen het licht houdt, merk je dat personen bijna allemaal komen uit de (extreem) linkse hoek. Vele waren vroeger lid van de CPN en zijn later overgestapt naar GroenLinks, SP en PvdA. Of waren lid van activistische (dieren) pressiegroepen. Momenteel overwegend leidende posities in Nederland verworven. Ja, dan ben je het aan je 'geloof' verplicht om bij voorbaat de Verenigde Staten te demoniseren.

Dhr. Haagmans

Geachte heer Haagmans, gaat U nu de regering-Trump afschilderen als de grote voorvechter van de democratische rechtsstaat? Interessant.

Dhr. de Haan

'Vrienden hoeven elkaar niet te bedreigen. Zo gaan wij niet met elkaar om', aldus de ambassadeur van een land dat zonder zijn 'vrienden' te waarschuwen zomaar, zonder volkenrechtelijk mandaat, op een na hoogste militair van een ander land heeft geliquideerd. Locatie? een soeverein land dat geen toestemming daarvoor gaf. I rest my case. Amerika zegt hier in feite: NL, jij doet wat ik wil. Zoniet, dan zul je het voelen. Met andere woorden: Amerika telt niet langer 50, maar nu officieel 51 staten, incl. NL.

Te meer reden om de Europese integratie verder te bespoedigen. Want dit begint wel heel eng te worden met die cowboys die overal vrijheid propageren, hun definitie van vrijheid welteverstaan uitgedrukt in optima forma door zittend president Trump die onder adagium opereert 'bij het kruistje tekenen, en anders vegen wij U economisch van de kaart en als dat niet genoeg is ook militair'.

Haydar Trehy

Ja meneer de Haan, in vergelijking met China is Amerika voor zijn inwoners wel degelijk een democratie.

Voor het overige sluit ik mij geheel aan bij de heer Haagmans.

Frits van Olphen

@15:01

Geachte Heer Trehy,

toen de Amerikaanse ambassade in Bagdad werd belegerd, dacht ik onmiddellijk aan de gijzeling van diplomatiek personeel in de Amerikaanse ambassade in Teheran, 1979. Het was precies 40 jaar later en 2020 werd een verkiezingsjaar, evenals 1980.
De Amerikaanse regering en legerleiding kunnen het onverholen dreigement niet anders hebben opgevat.
Het is niet denkbaar dat Irakese milities een dergelijk omineuze belegering uitvoeren zonder toestemming van de hoogste operationele man uit Iran: Soleimani.
Noch de gijzeling in 1979 noch de belegering in 2019 geschiedden met volkenrechtelijk mandaat.
Noch de Iraanse opperste leiding noch Soleimani achten zich voor de tenuitvoerlegging van hun politiek gebonden aan internationaal recht. Dat laatste is er voor de schone schijn.

Laten we wel zijn, internationale belangenconflicten zijn veel te groot om internationaal recht te laten functioneren. Men praat, handelt met geweld, praat en regels zijn er , zodra en zolang men het eens is over onderwerpen.

De VS zijn een ruwe bondgenoot die zijn gewicht laat voelen. Ruwe bolster, soms blanke pit. Er is zekere mate van verwantschap met Nederland.
China is de westerse mentaliteit wezensvreemd. Het Rijk van het Midden verwacht dat alle anderen zich naar haar richten, Dwz. China is een eigen universum voor de Chinees, die zich in de ander uiteindelijk niet verplaatsen kan, maar vertrouwt op de eigen eeuwen onderhandelingsvaardigheid; evenmin is het voor de Chinees goed denkbaar dat een niet-Chinees zich goed in zijn beschaving kan verplaatsen.

Wat ASML betreft of leidende kennis: in een hernieuwde periode van koude oorlog tussen VS en China kan Nederland deze alleen behouden, indien het goed ingebed is en een voldoende vooraanstaande rol heeft in het militair bondgenootschap met de VS. Anders wordt de kennis eenvoudig weggehaald en verdwijnen de ster-deskundigen naar VS of China.
De verstandhouding tussen Nederland en China is alleen wederzijds zolang dat Chinese belangen dient.

Dhr. van Dijk

Hoe was het ook al weer: America First. Je kan van China van alles vinden maar laten we wel wezen: het zal de Amerikanen een spreekwoordelijke worst zijn hoe de Oeigoeren of anderen behandeld worden. Mensenrechten zijn nooit een lijdraad geweest voor de Amerikaanse politiek jegens China, noch democratische rechten of wat dan ook maar. America First: daar draait het om en vergeet de rest wat Hoekstra te berde brengt.

Marten Bosma

DE politiek kan nu zelf ondervinden hoe het is om gehackt te worden door o.a. Chinezen. Leuk he, proberen ze ook dagelijks bij ASML, andere speerpunt industrie, Universiteiten enz. Overigens nog zo'n dom beleid van Rutte c.s. om Chinese (militaire) studenten vrijwel gratis op te leiden..... Blijf vooral Nederland uitverkopen voor wat landbouw met 2 % toegevoegde waarde.. Het FD steunt jullie wel gegeven dat commentaar van een paar dagen terug....

Dhr. van Lith

@17:14 Dhr. van Dijk:

U praat in termen als 'onverholen dreigement' en 'Het is niet denkbaar', kortom: allemaal speculaties. Weet u waar ik aan moest denken toen ik uw tekst las? Aan de befaamde lege hulzen die Powell schoot tijdens de bijeenkomst van de VN aan de vooravond van de zoveelste illegale oorlog geïnitieerd door eeuwige vrijheidstrijders: “irrefutable and undeniable” evidence that Iraq still conceals massive quantities of terror weapons.

De rest is geschiedenis. Nu ook weer werd de wereld getrakteerd op leugens dat die Soleimani (neen, dit is geen frisse jongen) op punt stond om tal van Amerikaanse ambassades aan te vallen. Journalisten die navraag deden bij tal van Amerikaanse ambassades leert dat zij daar helemaal niets van wisten. Een afdoende onderbouwing richting het congres is uitgebleven. Het is leugen op leugen op leugen.

Wat mij het meest fascineert is dat de minister van Defensie Bijleveld vervolgens bij Op1 plaats gaat nemen en daar doodleuk vertelt dat ze volledig achter de liquidatie staat. Aparte uitspraak van een mevrouw die in de stad werkt waar tevens ICC is gehuisvest (niet erkend door Amerika en dat doen ze met een reden). We zijn allemaal bang voor China en Rusland, maar de huidige koers van Trump leert dat we misschien nog banger moeten zijn voor de Amerikanen. We praten in deze tijd volop over het opknippen van techreuzen omdat ze een dominante positie hebben. Maar wie knipt straks een land op dat ineens zich gaat keren tegen zijn 'allies'? Kijk alleen naar hoe ver de bemoeienissen van Amerika inmiddels reikt in Europa; of het gaat om de aanleg van een gaspijpleiding, verkoop van vliegtuigen of nu de verkoop van een machine.

Wat Betreft ASML het volgende. We drijven doodleuk handel met S-A, we onderhouden zeer nauwe koninklijke banden met landen die IS en andere enge clubjes financieren, maar nu moeten we enige voorzichtigheid betrachten als de chinezen met ons handel willen drijven. Ik volg het niet helemaal.

Haydar Trehy

Liever de 51 staat, dan onderdeel zijn van China. Sowieso een interessante gedachte om NL op te heffen en aan te sluiten bij de VS!

Dhr. Creutzberg

Als ik mag kiezen tussen China en de VS (in mijn optiek zijn dit allebei totalitaire staten) dan kies ik voor de Chinezen. Die kunnen tenminste lekker koken.

H. van der Laan

Haha die is best leuk, en ook nog helemaal waar. Alleen zit je zo snel in de gevangenis zonder proces in China..En daar is het eten een stuk minder ...

Dhr. Creutzberg

Mr Hoekstra nogmaals interviewen en vragen of hij vindt dat een land zijn infrastructuur überhaupt moet uitbesteden aan een buitenlandse mogelijkheid. ZIE CITREX problleem. Dat is niet een dreiging in de toekomst, maar een huidig probleem.
Nederland en Europa moet zijn eigen beleid maken voor cruciale infrastructuur en verdienmodellen.

Mevr. Kohler

@18:03

Mijnheer Trehy,

ik schreef waaraan de belegering van de Amerikaanse ambassade mij deed denken. De symboliek zal velen, met name Amerikanen, niet zijn ontgaan. Die actie was niet denkbaar zonder fiat van Soleimani.
Over andere ambassades heb ik het verder niet gehad.
Wel over de losse band die overheden hebben met internationaal recht. Zij dienen niet het recht, het is er om hun doelen te dienen. Maar ook degenen die zich er op beroepen doen dat vaak vanuit onmachtige schone schijn.

Wat mij betreft hoeven we geen zaken te doen met Saoedi-Arabië. Op dat punt zijn we het misschien wel eens. Wie zaken doet in China moet, gezien het absolute optreden dat men op zekere dag tegen zich verwachten kan, altijd weten dat hij kan overleven na verlies van alle investeringen.

Dhr. van Dijk

@20:50 H. van der Laan en Dhr. Creutzberg:

Waarom een keuze tussen twee uitersten? In NL kennen we de gulden middenweg. En dat is de EU. Meer EU. Een markt van 500 mio Europeanen waar geen gifkippen in de schappen liggen en waar de huisarts geen verslavende medicijnen voorschrijft omdat hij op voorspraak van zijn sponsor dat moet doen. En je kunt heel lekker Italiaans eten. Mijn persoonlijke voorkeur gaat overigens nog altijd naar stamppot.

Mevr. Kohler maakt daar een goed punt over CITRIX. Vandaag bij de DWDD schoof onderzoeksjournalist van De Volkskrant Huib Modderkolk aan om iets te vertellen over de impact van de hack in de CITRIX-software. Schijnt dus dat nogal wat vitale onderdelen van de Nederlandse overheid daar gebruik van maakt. CITRIX is een Amerikaans bedrijf. Ik hoor en lees overal dat die Chinezen de (terechte) boosdoeners zijn als het om hacken gaat. Maar hoe zit het eigenlijk wanneer je al je hebben en houden vrijwillig deelt met Amerikaanse bedrijven? De Tweede Kamer maakt onder meer gebruik van CITRIX. Hoe weten wij dat dit Amerikaanse bedrijf geen gegevens deelt met zijn overheid? I mean, het is niet denkbaar dat dat gebeurt onder mantra van uhm... 'staatsveiligheid'.

Tot slot wil ik nog kritische noot krakten ten aanzien van de keuze van de redactie om dit artikel als voorpaginanieuws te presenteren. Terwijl mijns inziens het belangrijkste artikel pas op pagina 8 te vinden is. Het interview met Thierry Breton Eurocommissaris interne markt is vele malen belangwekkender dan een dreig verhaal van een man die het volgende riep over NL: "er zijn 'no-gozones' in Nederland en dat moslims auto's en politici in brand steken" En zelfs toen Nieuwsuur-correspondent Wouter Zwart met zijn walgelijke uitspraken confronteerde. zei hij: "Dat heb ik nooit gezegd".

Een echte Amerikaan die Hoekstra. Ondanks zijn Nederlandse roots.

Haydar Trehy

Laten we eerlijk zijn. Het gaat de USA gewoon om de economische belangen en de strijd om de machtigste economie te blijven in de wereld. Begrijpelijk, maar Nederland moet gewoon zijn eigen agenda kunnen bepalen en zich niet laten dicteren door een ander land.

B Jung

China is al een tijdje achter de proprietary EUV technologie van ASML aan. En met success!!

Via diefstal hebben ze vele gigabytes aan bestanden in handen gekregen.

Het is niet alleen in Amerika's en Nederlands belang maar ook in ASML's eigen belang dat de EUV technologie uit Chinese handen blijft. Als ASML die machines naar China gaat exporteren dan maken de Chinezen die binnen een paar jaar na. Ze hebben de tekeningen waarschijnlijk al in hun bezit (als onder deel van de gestolen bestanden).

Met de machines erbij kunnen ze die over 5 jaar gegarandeerd namaken.

Dom, dom, dom van ASML om de EUV machine aan de Chinezen te verkopen.

Slim, slim, slim van ASML om het aan de Nederlandse overheid over te laten de export te verbieden.

Want dan blijven de relaties tussen ASML en China ok en dan kunnen de Chinezen nog gewoon de andere machines van ASML blijven kopen zonder al te veel gezichtsverlies te lijden.

Ralph Houtman

@Creutzberg; In Amerika ook als je een kleurtje hebt.

Kester Kamminga

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.

Inloggen