In het kort
- Ziekenhuizen hebben te kampen met diefstal van beschermende kleding en mondkapjes.
- In twee ziekenhuizen lagen niet ontdekte coronapatiënten met longontsteking op de intensive care.
- Ziekenhuizen worstelen daarbij met de vraag aan welke richtlijnen zij zich moeten houden.
De strijd van ziekenhuizen tegen het coronavirus wordt steeds lastiger. Wéér moest een ziekenhuis de deuren sluiten. En de voorraad beschermende kleding van ziekenhuizen slinkt ook harder dan zou moeten omdat spullen worden gestolen.
In een Duits ziekenhuis bleken 1200 mondkapjes plotseling verdwenen en ook Nederlandse ziekenhuizen hebben te kampen met diefstal. 'Vandaag corona-update gehad voor het hele ziekenhuis', appt een arts (wiens naam bekend is bij de redactie). 'Alles verdwijnt als een dolle. Mondkapjes en handalcohol, alles. Diefstal!'
Niet leverbaar
De reden dat deze spullen zo gewild zijn laat zich raden. In de meeste winkels is handgel uitverkocht, mondkapjes zijn niet leverbaar of worden vaak tegen torenhoge prijzen aangeboden via bol.com of Markplaats.
De vraag naar mondkapjes en desinfecterende middelen groeit mogelijk nog harder door angst voor besmetting. Elise Merlijn, bestuurder Zorg & Welzijn bij vakbond FNV hoorde uit één ziekenhuis dat de spullen inmiddels noodgedwongen achter slot en grendel worden bewaard. Ergens anders werd een tassencontrole gehouden.
Groeiende vraag
'Het verdwijnt uit het ziekenhuis. Patiënten of bezoekers nemen het mee', zegt Merlijn. Zij werd hierover geïnformeerd toen zij maandag met zorgverleners uit verschillende ziekenhuizen sprak.
Van paniek vanwege het toenemende aantal coronapatiënten is volgens haar overigens geen sprake. Wel wordt de uitbraak als steeds acuter ervaren, zeker sinds maandag het Rotterdamse Maasstadziekenhuis de deuren sloot voor nieuwe intensivecarepatiënten. Net als bij het Beatrixziekenhuis in Gorinchem bleek daar dagenlang ongemerkt een coronapatiënt op de intensive care te hebben gelegen.
Wisselende protocollen
Ziekenhuizen worstelen met de vraag aan welke richtlijnen van het RIVM zij zich moeten houden. Zowel in het Beatrixziekenhuis als in het Maasstad Ziekenhuis werd een coronapatiënt de afgelopen week niet op het virus getest. De ziekenhuizen waren ervan overtuigd dat dat niet nodig was, omdat er geen duidelijke link was met een besmettingsbron. Het RIVM had voorgeschreven dat testen op corona pas hoefde als er wél een link was.
Uit een Kamerbrief van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg van vorige week dinsdag blijkt echter dat het RIVM ziekenhuizen toen al adviseerde patiënten óók te testen op het coronavirus als zij een verdachte longontsteking hadden. Het RIVM zegt dit vorige week maandag al in een mail aan alle infectiologen in Nederland te hebben geschreven.
Het Beatrix- en Maasstadziekenhuis houden vol dat zij de hun bekende richtlijnen hebben gevolgd. Hun patiënten werden niet in isolatie verpleegd en zijn pas getest op het coronavirus nadat zij, respectievelijk vrijdag en zaterdag, waren overgebracht naar het Erasmus MC.
Strikte regels
Hier en daar klinkt de roep breder te testen op het virus, dus niet alleen bij patiënten die verbonden zijn aan een besmettingsbron. Het RIVM laat weten al sinds 10 februari bij veertig huisartsenposten patiënten die zich melden met griepsymptomen ook op aanwezigheid van het coronavirus te testen. Daar is nog geen enkel coronageval uitgekomen. Het instituut denkt daarom dat het virus nog niet op grote schaal aanwezig is in Nederland, al sluit het niet uit dat het aantal besmettingen nog verder oploopt dan de huidige achttien.
In de omgang met patiënten en bezoek hebben veel ziekenhuizen inmiddels strikte regels in acht genomen, zegt FNV-bestuurder Merlijn: 'Er wordt vaak geen hand meer gegeven, rolstoelen en deurknoppen worden vaker schoongemaakt. En mijn indruk is dat er bij twijfel een patiënt steeds vaker direct wordt geïsoleerd en onderzocht. Maar dat is echt pas sinds een of twee dagen.'