Ondanks de gedeeltelijke lockdown lag de omzet in de uitzendbranche in oktober nog maar 2% onder die in oktober 2019. Het aantal verloonde uren lag nog wel ruim 7% lager, maar vergeleken met de voorgaande maanden is ook die krimp kleiner. Dat heeft uitzendkoepel ABU dinsdag bekendgemaakt.
Het gaat om cijfers over de periode van vier weken tussen 5 oktober en 1 november. In de industriële sector was zelfs sprake van een omzetstijging met 2%, al lag het aantal uren nog 4% lager dan vorig jaar.
Uitzenders die personeel plaatsen in de technische sector hebben het nog wel zwaar te verduren. Daar daalde het aantal uren met 28% en de omzet met 19%. De administratieve sector week nauwelijks af van het gemiddelde.
Loonsteun
Na de uitbraak van corona zagen de uitzenders hun uren en omzetten dit voorjaar kelderen. In april, mei, juni en juli kromp de omzet met bijna 20% ten opzichte van vorig jaar. De krimp in het aantal uren was nog groter. Grote en kleine uitzendbedrijven deden massaal een beroep op de loonsteun van de overheid.
Sindsdien zijn de verschillen met de cijfers van vorig jaar steeds kleiner geworden. Marktleider Randstad liet al snel weten geen gebruik te zullen maken van de tweede steunronde die in juli op gang kwam. Uit een register dat het UWV vorige week publiceerde, bleek echter dat veel andere uitzendbedrijven ook voor de zomerperiode nog subsidie hadden aangevraagd. De uitkeringsinstantie meldde vorige week echter ook al dat het aantal WW-uitkeringen in de uitzendsector in oktober met 3,2% is gedaald.
Sinds de uitbraak van de pandemie is het aantal mensen dat via een uitzendbureau werkt een stuk kleiner is geworden. Volgens de flexbarometer die de ABU samen met TNO, CBS en vakbond FNV bijhoudt, waren er in het derde kwartaal 198.000 uitzendkrachten, een kleine 70.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.