Op verzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft doorschakeldienst Geenspoedwelpolitie zijn dienst beëindigd. Het bedrijf schakelde bellers tegen betaling door naar telefoonnummers van de politie. Dat leidde volgens de ACM tot verwarring bij mensen die dachten rechtstreeks met de politie te bellen om later met hoge kosten geconfronteerd te worden.
De verwarring werd onder meer veroorzaakt doordat de dienst gebruikmaakte van de algemeen bekende slogan van de politie, 'Geen Spoed, Wel Politie'. Ook waren de Google-advertenties en de websites van de doorschakeldienst zo ingericht dat mensen dachten dat het om websites en een telefoonnummer van de politie ging, terwijl dat niet het geval was.
'Schadelijk voor beller'
'Dat is natuurlijk schadelijk voor de beller, want die is duurder uit dan nodig', zegt Annemarie Sipkes, directeur Telecom, Vervoer en Post bij de ACM. 'Maar ook de politie heeft hier last van. We beschermen mensen tegen misleiding bij het gebruik van doorschakeldiensten, daarom grijpen we in.'
De aanbieder van de doorschakeldienst heeft de dienst inmiddels beëindigd, zodat verdere schade voor consumenten wordt voorkomen. Ook wordt op de website van Geenspoedwelpolitie inmiddels verwezen naar echte telefoonnummers van de politie.
90 cent per minuut
Wel geeft het bedrijf in een nieuwsbericht uit juli 2019 nog meerdere redenen waarom de dienst legaal zou zijn. Zo zou de website 'voldoende verschillend en onderscheidend' zijn van die van de politie en 'wordt netjes melding gemaakt van de kosten van het 0900-nummer, namelijk 90 cent per minuut'.
De ACM zegt dat het aanbieden van doorschakeldiensten niet verboden is. Het moet dan echter wel duidelijk zijn wie de aanbieder is, wat de dienst inhoudt en wat het kost. Bij Geenspoedwelpolitie was dit volgens de ACM niet het geval. De organisatie kreeg dan ook de nodige signalen binnen dat de dienst mensen op het verkeerde been had gezet.