Het consumentenvertrouwen blijft in oktober op het laagste niveau ooit liggen. Het vertrouwen onder producenten zakte weliswaar een fractie, maar bleef boven het langjarige gemiddelde. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
Hoewel het consumentenvertrouwen historisch laag ligt, besteedden huishoudens in augustus ruim 4% meer ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, aldus het CBS. Dit percentage is gecorrigeerd voor prijsveranderingen en koopdagen. Met name aan diensten wordt meer besteed.
Het vertrouwen in de industrie kwam iets lager te liggen in oktober ten opzichte van de vorige maand, doordat ondernemers minder positief waren over hun orderpositie. Het vertrouwen ging van 2,6 naar 2,5. Tegelijkertijd waren bedrijven in de industrie wel iets positiever over de verwachte productie en voorraden gereed product.
De productie van de Nederlandse industrie groeide in augustus met bijna 6% ten opzichte van vorig jaar. De groei was wel iets kleiner dan de maanden daarvoor. Een deel van de producenten blijft last houden van een tekort aan arbeidskrachten en schaarste van productiemiddelen.
In Duitsland verslechterde het vertrouwen in oktober wederom, zo bleek uit de Ifo-index. De belangrijkste handelspartner van Nederland is negatiever over de toekomstige bedrijvigheid.
Afzetprijzen hoog
Afzetprijzen in de industrie blijven ondertussen een stuk hoger dan een jaar geleden. Ten opzichte van een jaar geleden stegen de prijzen in september met 22,9%. Dit betekent dat de prijsstijging lijkt af te vlakken. In augustus bedroeg de prijsstijging ten opzichte van een jaar geleden nog ruim 25%.
Het CBS wijst bij de hoge afzetprijzen naar de olieprijs. Die ligt een stuk hoger dan vorig jaar en heeft een grote invloed op onder meer de olie-industrie zelf alsook de chemische industrie. De prijzen in deze twee sectoren liggen daarom ook hoger dan de algehele prijsstijging in de industrie.