In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gingen maandag enkele statushouders als assistent-verpleegkundige aan de slag. Dat klinkt als een klein projectje, maar het initiatief verdient het om intensief besproken en gevolgd te worden. Er zijn waardevolle lessen uit te trekken.
Het plan kwam van een chirurg die in de krant las dat statushouders met een zorgachtergrond heel moeilijk aan het werk komen in die sector. Er zijn tal van beren op de weg: het kost veel werk en tijd om buitenlandse diploma's hier gevalideerd te krijgen. De registratie in het zogenaamde BIG-register is verplicht, maar het is zonder praktijkkennis ontzettend lastig om te slagen voor de toetsen die hieraan voorafgaan. Zonder die registratie is een baan in de zorg nauwelijks mogelijk.
Het vergde in Groningen enthousiasme en doorzettingsvermogen van allerlei partijen om het project überhaupt van start te laten gaan. De gemeente hielp met het realiseren van woonruimte, betrokken ziekenhuismedewerkers zetten een buddysysteem op, het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) zocht mee naar geschikte kandidaten en de Goldschmeding Foundation zegde financiering toe. Dat laatste is zeer belangrijk: cursussen die nieuwkomers volgen ter voorbereiding op de BIG-toetsen, kosten duizenden euro's.
Er zijn meer (kleinschalige) initiatieven van werkgevers die statushouders aan het werk willen helpen. Maar vaak vormen (lokale) overheden eerder een hindermacht dan een steun in de rug en zijn de budgetten te krap. Succes is afhankelijk van de tomeloze inzet van individuen.
Dat moet anders. In een tijd dat in de sector 67.000 vacatures openstaan, is het nodig alle oplossingen te onderzoeken. Het snel aan het werk helpen van gevluchte zorgwerkers is geen laaghangend fruit, want het vergt moeite en geld, maar het loont op meerdere terreinen. Het helpt om het personeelstekort aan te pakken én het is een zegen voor de groep zelf.
In 2023 worden 50.000 nieuwe vluchtelingen verwacht, exclusief Oekraïners. Het is belangrijk dat werkgevers die een baan voor hen hebben, niet struikelen over bureaucratische en financiële hobbels. Dit soort hindernissen opruimen bespaart honderden miljoenen euro's en zorgt dat mensen sneller inburgeren in de maatschappij. Daar wordt iedereen beter van. Laat de lessen die nu worden geleerd in het UMCG zorgen voor een grootschalige aanpak.