
De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is in februari onverwacht gestegen naar 10,4%. Economen hadden erop gerekend dat de geldontwaarding, na een piek van 11,1% in oktober, langzaam naar normalere niveaus zou terugkeren. Maar dat was buiten een recordstijging van de voedselprijzen van 18% gerekend.
Dat blijkt uit gegevens die het Britse statistiekbureau ONS woensdag heeft gepubliceerd. Economen gingen gemiddeld uit van een inflatie van 9,9% in februari, tegen 10,1% in januari.
Groentetekorten
Britse supermarkten kampten afgelopen maand met tekorten aan sla, tomaten en andere groenten. Die tekorten zijn onder meer veroorzaakt door tegenvallende oogsten in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Bovendien hebben Britse glastuinders vanwege de hoge energieprijzen hun productie deze winter drastisch verlaagd.
De horeca speelt eveneens een rol in de onverwacht hoge prijsstijgingen: Britse pubs en restaurants hadden in januari onder meer gin en whisky in de aanbieding gedaan, maar in februari hebben ze die prijsverlaging weer ruimschoots teruggedraaid.
Toch een renteverhoging
Het tegenvallende inflatiebericht zet druk op de Bank of England om opnieuw met een renteverhoging te komen. De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk heeft de rente al tien keer op een rij verhoogd — de beleidsrente staat nu op 4% — en een groeiend aantal beleggers rekende op een pauze in die reeks. Na publicatie van het inflatiecijfer prijst de markt echter een renteverhoging naar 4,25% in.
Daarbij speelt mee dat ook de zogeheten kerninflatie is opgelopen, van 5,8% in januari naar 6,2% in februari. Dit getal — waarin de fluctuaties van relatief volatiele categorieën als energie en voedsel zijn weggelaten — wordt door de centrale bank nauwgezet in de gaten gehouden.
Het Britse planbureau OBR verwacht dat de inflatie tegen het einde van dit jaar onder de 3% ligt.