
Het begrotingstekort van Frankrijk is vorig jaar gedaald ten opzichte van 2021. Vorig jaar kwam het tekort uit op €124,9 mrd. Dat is 4,7% van het Franse bruto binnenlands product van 2022. Dat heeft het Franse bureau voor de statistiek Insee dinsdag bekendgemaakt.
In 2021 was het tekort nog 6,5% van het bbp en in het eerste coronajaar 2020 zelfs 9,0%. Daarmee kwam het begrotingstekort vorig jaar lager uit dan de Franse regering aanvankelijk had beoogd, de regering had gerekend op een percentage net onder de 5%.
De statistiekcijfers komen op het moment dat Frankrijk al maanden het toneel is van stakingen, demonstraties en hevige rellen. Onder de Fransen wekt de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar veel wrevel. Waren de protesten aanvankelijk enkel bedoeld om de pensioenwet van tafel te krijgen, sinds de laatste twee weken richten demonstranten zich vooral op president Emmanuel Macron zelf en eisen ze zijn aftreden.
In een reactie op de Insee-cijfers liet de Franse regering weten vast te zullen houden aan haar langetermijndoelstellingen om het begrotingstekort terug te dringen. 'De cijfers voor 2022 bevestigen dat de groei goed stand heeft gehouden en dus ook onze belastinginkomsten, met name de vennootschapsbelasting', zo liet minister Bruno Le Maire van financiën in een verklaring weten. 'Onze vastberadenheid om de overheidsfinanciën gezond te maken blijft volledig overeind.'
Begrotingsdiscipline
Le Maire zei dat de regering blijft streven om het begrotingstekort tegen 2027 onder de 3% van het bbp te brengen en dat de begroting voor 2024 op dat streven gericht zal zijn. 'Onze strategie is ongewijzigd: de groei van Frankrijk verbeteren om de schulden te verminderen en de overheidsuitgaven onder controle te houden', aldus Le Maire.
De Franse staatsschuld kwam eind vorig jaar uit op 111,6% van het bbp. In 2021 was dat nog 112,9%. De belastinginkomsten stegen met 7,3% tot €95,7 mrd en bedroegen 53,4% van het bbp. In 2021 was dat nog 52,6%.