Bij vijf banken in Frankrijk is de nationale opsporingsdienst PNF (vergelijkbaar met de Nederlandse Fiod) dinsdag binnengevallen. Zij worden ervan verdacht buitenlandse klanten te hebben toegestaan om belasting op dividenden te ontwijken.
Het gaat om de Franse banken Société Générale, BNP Paribas, Exane en Natixis, en de Britse bank HSBC. De invallen in de kantoren van deze financiële instellingen begonnen 's ochtends om 09.30 uur en waren 's middags nog steeds gaande. Meer dan 160 rechercheurs stortten zich op de zaak, daarbij geholpen door Duitse opsporingsdiensten. De PNF bevestigde aan Franse media dat er invallen plaatsvonden, evenals Société Générale.
Bij cum/cum-transacties, een vorm van dividendstrippen waar in Frankrijk sprake van was, parkeren buitenlandse beleggers hun aandelen, vaak via leenconstructies, tijdelijk bij een lokale instelling die niet dividendbelastingplichtig is of het met andere belastingen kan verrekenen. Betrokkenen verdelen vervolgens het voordeel dat zij onttrekken aan de schatkist.
Duitsland
Eind 2021 startten de eerste vooronderzoeken in verband met de invallen, aldus het Franse OM. Overigens worden BNP en Exane, een dochteronderneming van BNP, ook nog eens verdacht van 'zware belastingfraude'. Een woordvoerder van de PNF noemde het tegenover Reuters onmogelijk om de precieze omvang van de fraude te berekenen, maar meldde wel dat de banken gezamenlijk een schadevergoeding van meer dan $1 mrd moeten betalen, inclusief boetes en achterstallige rente.
Dividendstrippen is zeker geen typisch Franse aangelegenheid. Vorig jaar viel de Duitse justitie de kantoren van JP Morgan, Bank of America, Barclays en Morgan Stanley in Duitsland al binnen vanwege soortgelijke zaken. Ook doorzocht justitie het kantoor van ABN Amro in Frankfurt. De Duitse fiscus zou op deze manier naar schatting €10 tot €12 mrd zijn misgelopen.
Cum/ex-transacties
Er is overigens een verschil tussen de bovengenoemde cum/cum-transacties, waar in zowel Frankrijk als Duitsland sprake van was, en cum/ex-transacties, waar het in Duitsland voornamelijk over ging. Cum/ex-transacties gelden als een ernstigere vorm van dividendstrippen. Hierbij worden er rond het uitkeren van dividend grote pakketten aandelen van grote beursfondsen geleend en doorverkocht in ondoorzichtige transacties.
Daarbij ging het voor de betrokkenen niet om koersrendementen maar om fiscaal voordeel. De fiscus tastte hierbij vaak in het duister wie op welk moment de eigenaar was van een aandeel en wie er al dividendbelasting had betaald en wie niet.
De Duitse Bondspresident Olaf Scholz is al twee keer als getuige opgeroepen in het schandaal wat met deze zaak gepaard gaat. De stadstaat Hamburg zou destijds de private bank Warburg Bank hebben gesteund bij het ontduiken van belasting, terwijl Scholz er toen burgemeester was.