• Mijn nieuws
    • Net binnen
      • Overzicht
      • Nationaal
      • Internationaal
      • Analyse
      • Rente en valuta
      • Grondstoffen
      • Derivaten
      • Beleggingsfondsen
      • Indices
      • Obligaties
    • Krant
    • Podcasts

      • SECTIES

      • Economie
      • Politiek
      • Bedrijfsleven
      • Financiële markten
      • Samenleving
      • Tech & Innovatie
      • Opinie

    • FD PERSOONLIJK
  • Home
  • Mijn nieuws
  • Net binnen
    • Overzicht
    • Nationaal
    • Internationaal
    • Analyse
    • Rente en valuta
    • Grondstoffen
    • Derivaten
    • Beleggingsfondsen
    • Indices
    • Obligaties
  • Krant
  • Podcasts
  • Abonneren
    • Abonneren Inloggen

      Service & Contact
Close sub menu
Close sub menu
Eten & drinken • 27 juni '15 06:00

Zee, buxus en kruiden

Hilary Akers
Hilary Akers

In het glas

Domaine Dupuy 
de Lôme rosé 2013, € 15
Domaine Dupuy 
de Lôme rosé 2013, € 15

‘U hebt uw rosé niet opgedronken’, roept de kelner vanaf het terras, terwijl ik het sleuteltje al in mijn fietsslot steek. ‘Ik vond ’m niet zo lekker’, antwoord ik, en dan houd ik me nog in, want dit was bocht. Het was de eerste keer dat ik rosé heb gedronken van het druivenras gamay, waarvan normaal gesproken rode, dorstlessende, warmweerwijn wordt gemaakt. Denk aan beaujolais. Dit was zure bende.

Voor een rosé met veel kleur, geur en smaak heb je een druivenras nodig dat stevige rode wijn oplevert, zoals het ras mourvèdre, waarvan ze in Bandol, in de Franse Provence, bijzondere, donkerrode wijn maken, die kan ouderen­. Dat geldt voor deze bandol-rosé, die zeventig procent mourvèdre bevat, ook. ‘Nee, nee, nee’, zegt u nu, ‘doe niet zo raar. Rosé drink je jong.’ De meeste wel. En als ik de rosé van Domaine Dupuy de Lôme uit 2014 drink, heb ik het enorm naar mijn zin. Maar bij de 2013 begint­ hij karakter te tonen. Die moet je hebben.

Bij Dupuy de Lôme maken­ ze geen fruitige snoepjeswijn. De 2014 ruikt wel naar friszoete frambozen, maar heeft niet dat lome. Dit is een strakke wijn. Ik ruik de zee erin, buxus en veel kruiden. In de smaak proef je de zon en hij heeft zo’n gekmakend bittertje dat direct de eetlust opwekt. Bij deze rosé moet je dan ook echt eten.

De 2013 heeft alles van de 2014, maar hij is minder stuivend en voller. Met een jaartje extra rijping proef je het aangename vettige van de wijn al veel beter. En hij doet het uitstekend bij mijn maaltijd van Chinese roergebakken groente, gebakken zalm en rode rijst.

desmaakimporteur.nl

Meer FD Persoonlijk? Lees verder op fdpersoonlijk.nl.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.

Inloggen

Laatste nieuws

04:00 Personalia 25-3-2023 00:30 Wat is willen? 00:30 Boek over zoutvisindustrie komt dichtbij nostalgisch gezwijmel 24 mrt 'Sommige Amerikaanse banken onder druk, maar financieel systeem is gezond' 24 mrt VS en Canada: meer economische samenwerking om vuist te maken tegen China
Lees al het laatste nieuws image/svg+xml

Meer fd persoonlijk

6 min leestijd

Een extraatje van de baas

Brenda van Osch
Brenda van Osch
2 min leestijd • Column

Marie Kondo's voortschrijdende inzicht

6 min leestijd • Onder ons

Goede vriendin van schrijver Raoul de Jong: ‘Hij is een verbinder

4 min leestijd

Kunst op kantoor moet urgent en dienstbaar zijn


  • FD Redactie
    FD Gazellen
    FD Henri Sijthoff Prijs
    Werken bij FD
    Colofon
  • Algemene voorwaarden
    Privacy
    Cookies
    Copyright
    Responsible disclosure
  • Service & contact
    Account aanmaken
    Hulp bij inloggen
    Mijn FD
    Adverteren
  • Abonnementen
    Groepslicenties
    Nieuwsbrieven
    Podcasts
    FD App
  • Vacatures
  • FD Mediagroep
    BNR Nieuwsradio
    Company.info
    Energeia
    Pensioen Pro
    Impact Investor
    Investment Officer
    Listn
image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml
 |   | 
© 2023 Het Financieele Dagblad B.V. – alle rechten voorbehouden.
KVK-nummer: 33176422
BTW-nummer: NL006407122B01