Grossierden tweedehandswinkels vroeger in stapels muf textiel, nu poppen chique boetieks met designstukken op in het straatbeeld en op internet. FD Persoonlijk selecteert de vijf beste adressen van Nederland.
1. Alleen op afspraak
Salon Heleen Hulsmann,
De Lairessestraat 13B, Amsterdam (alleen op afspraak), salonheleenhulsmann.com
Sinds:
Officieel sinds 2011, daarvoor vanuit de huiskamer.
Waarom:
Wat:
Enkel high-end designermerken en collecties niet ouder dan twee jaar. Alles wat binnenkomt, wordt gestoomd.
Prijs:
Vijftig procent van de nieuwwaarde of lager, en altijd onder de uitverkoopprijs. Inbrengers krijgen vijftig procent of meer van de opbrengst.
Stijl:
Een beetje androgyn en veel accessoires. Favoriete merken zijn Dries Van Noten, Prada, Stella McCartney en Céline.
Bijzonder:
Cathelijne Broers, directeur van de Nieuwe Kerk, droeg een tweedehands jurk van Hulsmann tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander en noemde dat in een interview in NRC.
2. Schatgraven
Tamago:
Spiegelgracht 13, Amsterdam, tamago.co
Sinds:
2009.
Hoe het werkt:
Een grote groep modeliefhebbers brengt regelmatig in. Van Lindt en haar zoon Casper Talsma geven elk stuk de ruimte: ‘We houden niet van volgepropte rekken.’
Wat:
Van Lindt was lange tijd eigenaar van de vooraanstaande modewinkel Cobra in Den Bosch en beschikt over het talent om parels van de massa te onderscheiden. Ze is dol op Belgen als Dries Van Noten, Martin Margiela en Ann Demeulemeester, maar merken als Hermès, Marni en Comme des Garçons zijn ook welkom.
Prijs:
Prijzen liggen onder de vijftig procent van de nieuwwaarde. Inbrengers krijgen tussen de veertig en zestig procent van de verkoopprijs.
Stijl:
Chic, interna-tionaal en bijzonder, met een voorkeur voor stoere Belgische en Japanse mode (Ann Demeulemeester, Yamamoto), maar ook vrouwelijke jurken als die van Diane von Fürstenberg.
Bijzonder:
Een Amerikaanse toerist kocht een volledig nieuwe tweedehands garderobe nadat haar koffer was zoekgeraakt. ‘Ik heb zelden iemand zo gelukkig gezien.’
3. Pionier
Penny Wise;
Maziestraat 5, Den Haag, pennywise.nl
Sinds:
1985.
Waarom:
Na jaren hard werken zat Caroline van der Flier halverwege de jaren tachtig even thuis ‘om dingen op een rijtje te zetten’. Net in die periode besloot een vriendin haar tweedehandswinkel te verkopen. Waarom niet, dacht Van der Flier en ze dook erin. Mode lag haar altijd al na aan het hart: ‘Ik verkocht op de middelbare school mijn eigen kleding.’
Hoe het werkt:
Alle miskopen en kastoverschotten zijn welkom. Van der Flier adviseert bij twijfel eerst langs te komen alvorens naar de stomerij te gaan, want ze neemt niet alles in. Ze heeft een grote groep mensen om zich heen verzameld de afgelopen decennia, onder wie ook dames die anoniem inbrengen. Die laten hun chauffeur langskomen omdat ze zelf niet gezien willen worden. Onder hen zijn bijvoorbeeld bekende Nederlanders en (vrouwen van) ambassadeurs. Maar sommige vrouwen hebben het gewoon te druk. Om ervoor te zorgen dat er enigszins anoniem gewinkeld kan worden, zit Penny Wise op een etage en niet direct aan de straat.
Prijs:
Ongeveer een zesde van de nieuwwaarde. Inbrengers krijgen de helft van het verkoopbedrag.
Stijl:
Exclusief en tijdloos. Veel mantelpakjes, chique jasjes, jurken en mantels. En hier en daar een bontjas.
4. Ruilen mag
Labels to Love:
Westzijdeweg 63A, Hazerswoude Dorp (alleen op afspraak), labelstolove.nl
Sinds:
2011.
Waarom:
Eugenie Stello zag als personal shopper veel ongedragen kleding in de kasten van haar cliënten hangen. Hieruit ontstond het idee om die kleding (veelal high-end merken) via een webshop te verkopen, zodat zij en haar klanten er nog iets aan konden verdienen.
Hoe het werkt:
Iedereen met een overschot kan zijn kleding afgeven. Maar Stello is ook bereid bij u de kast op te ruimen. Zij zorgt voor fotografie en zet de spullen op haar site. Zodra iets wordt verkocht, krijgt de inbrenger een deel van de verkoopwaarde. Ruilen mag!
Wat:
Tweedehands dames- en herenkleding van particulieren, maar ook nieuwe restanten van winkels en Nederlandse ontwerpers. Voor haar: Dries Van Noten, Louis Vuitton, Isabel Marant, Humanoid, Tod’s, Maison Margiela, Natan. Voor hem: Boglioli, Paul Smith, Corneliani, Dolce & Gabbana, Tod’s, Brioni, Etro.
Prijs:
Van 45 euro voor een rokje van Isabel Marant tot 598 euro voor een Gucci-mannenjas.
Stijl:
Minimalistisch chic, met zo nu en dan een frivole uitschieter. Mooie pakken van Calvin Klein, jasjes van Pauw en tijdloze basisstukken van Filippa K.
Bijzonder:
Stello mocht laatst bij een inbrenger zestig paar schoenen halen van merken als Prada, Gucci en Tod’s.
5. Uit de kast
The Next Closet (TNC):
Showroom: Locatellikade 1-14, Amsterdam (alleen op afspraak), thenextcloset.com
Sinds:
2013.
Waarom:
TNC, opgericht door Thalita van Ogtrop en Lieke Pijpers, wil dure en duurzame kleding bereikbaar maken voor minder kapitaalkrachtige modeliefhebbers. Ook miskopen blijven op deze manier niet in de kast hangen.
Hoe het werkt:
TNC biedt twee services: de Do-It-Yourself-service (DIY) en een Premium Service (PS). Bij DIY uploaden inbrengers hun eigen items in hun online closet. Wel gaan alle betalingen via TNC, zodat alles veilig verloopt (let op: deze kleding kan niet worden geruild!). Bij de PS doet TNC ál het werk. Wie premium wil inbrengen, krijgt na een telefonische intake een verzendpakket om spullen kosteloos te versturen. TNC maakt de foto’s en zet ze op de website. Wie eerst wil passen, kan een afspraak maken in de showroom.
Wat:
Bij de DIY-service kan in principe alles aangeboden worden, mits van een bekend merk. Het TNC-team checkt voortdurend of het aanbod wel aan de regels voldoet: schoon, recent en van goede kwaliteit. Om die kwaliteit nog beter te waarborgen, kunnen gebruikers elkaar binnenkort beoordelen op de site. Via de PS wordt enkel high-end designerkleding aangeboden, van merken als Chanel, Gucci en Isabel Marant.
Stijl:
Trendsettend, modern met een vleugje nostalgie.
Meer FD Persoonlijk? Lees verder op fdpersoonlijk.nl.