Behalve muismatten, mokken en tasjes met replica’s, bieden museumwinkels ook steeds vaker exclusief design en zelfs (vintage) mode.
Wie op zoek is naar een geinig hebbeding met een cultureel tintje moet vooral even binnenlopen bij een museumwinkel. Een gum, dienblad of etui, meer heb je niet nodig om aan de beroemde schilders van Nederland te denken: Rembrandt, Van Gogh, Vermeer en Mondriaan.
Maar creatief zijn ze niet, die mokken, sjaaltjes en placemats. Critici spreken er zelfs schande van. Print je Van Goghs schilderij Amandelbloesem uit 1890 op een fietstas, dan degradeer je zijn topkunst tot decoratie, vinden ze. Maar er zijn ook museumwinkels die het anders doen. Die – vooruit, naast de brillenkokers, muismatten en sleutelhangers – experimenteren met design en mode. Het Victoria & Albert Museum in Londen biedt zelfs vintagekleding aan. Die ontwikkeling maakt de museumwinkel een alternatief voor grote ketens en onafhankelijke winkels. In de meeste gevallen kun je er zelfs zonder toegangskaartje rondneuzen, en vaak is er een webshop voor de aankoop vanuit de luie stoel. Handig, met de feestdagen in het verschiet.
Exclusief ontworpen
De nieuwe producten komen uit de koker van kunstenaars en designers en zijn veelal exclusief voor het museum ontworpen. Zo ontwikkelde het Textielmuseum in Tilburg een label voor huishoudtextiel van bekende Nederlandse ontwerpers als Studio Job en Viktor & Rolf. Daarmee kun je bijvoorbeeld het servies met druppende verfstrepen in stijl afdrogen. Dat servies is overigens alleen verkrijgbaar bij de shop van Tate Gallery. Met Van Goghs Zonnebloemen in het achterhoofd ging ook Tord Boontje aan de slag. De toonaangevende Nederlandse ontwerper, die al een tijd in Londen woont, maakte een vouwbare koperen armband en ring.
Museumwinkels nieuwe stijl bieden replica’s van klassiek design en beroemde kunstwerken, bij voorbeeld een beeldje van Rodin in de winkel van het Kröller-Müller Museum. Maar ook unica. De Back to Basic Lamp bij het Stedelijk Museum Amsterdam is eigentijds handgemaakt design van Isabel Quiroga. De Duitse ontwerpster werkt met afgedankt materiaal, waardoor elk exemplaar uniek is. Haar lamp staat achter in de winkel, voorbij de puntenslijpers en het linnen tasje met het opschrift ‘I went to the museum and got an erection’.
Gerecyclede grondstoffen
De prijzen in de gepimpte museumwinkels liggen een stuk hoger dan de paar euro voor een ijskastmagneet. Klassiek of hedendaags design is nu eenmaal niet goedkoop. De remake van de Cubo Circle Lamp (1968) van Aldo van den Nieuwelaar in de etalage van het Stedelijk Museum Amsterdam kost bijna zeshonderd euro. Het origineel bevindt zich in de collectie van Nederlandse musea en het Museum of Modern Art (MoMA).
Dat laatste museum heeft ook een exemplaar van de Endless Flow Rocking Chair (2011) van Dirk van der Kooij in bezit. De plastic stoel is ook te koop in de museumshop van het MoMA. De Nederlandse ontwerper gebruikte bij de productie een 3D-printer en koos, net als Quiroga, voor gerecyclede grondstoffen: de binnenkant van oude ijskasten. Lekker schommelen bij de kerstboom.
Meer FD Persoonlijk? Lees verder op fdpersoonlijk.nl.