Dekking gezocht
Luxueuze, rijk gedekte tafels winnen terrein, niet alleen in restaurants, maar ook thuis. Een rondje inspirerende servieswinkels door heel Nederland. Door Pauline Egge. Illlustraties door Flos Vingerhoets
Luxueuze, rijk gedekte tafels winnen terrein, niet alleen in restaurants, maar ook thuis. Een rondje inspirerende servieswinkels door heel Nederland. Door Pauline Egge. Illlustraties door Flos Vingerhoets
Focke & Meltzer is in de 19de eeuw begonnen met een winkel in Amsterdam. Het bedrijf leverde al snel servies aan de meest vooraanstaande families van Nederland. Nazaat Marc Meltzer zette het bedrijf voort onder zijn eigen naam en verruilde dertig jaar geleden Amsterdam voor Heemstede. Naast serviezen van gerenommeerde merken als Royal Doulton, verkoopt Meltzer luxe glaswerk, zoals geslepen whiskyglazen.
‘Vroeger kocht men een servies waar wel twintig jaar mee werd gedaan, nu wordt er sneller gewisseld en worden er meer open schalen aangeschaft dan sausterrines’, vertelt Marc Meltzer. Bijzonder is het kleurrijke servies Hybrid van het Italiaanse Seletti. Een bord bestaat uit twee delen: de ene helft laat een Engels landschap zien, de andere een Chinees tafereel.
Binnenweg 74-76, Heemstede, meltzer.nl
‘Wij zijn bourgondiërs en gaan met bourgondiërs om’, zegt Marie Claire de Vos, eigenaar van Coenen in Helmond. ‘Koken met vrienden en familie en dan gezellig eten aan een mooi gedekte tafel.’ Al sinds 1954 richt Coenen zich op tafelen en koken in het hogere segment. Ze heeft onder meer porseleinen bekers genaamd Sip of Gold van Sieger by Fürstenberg. Die zijn bedoeld om sprankelende dranken uit te drinken. Detail: ze zijn verguld aan de binnenkant en goed geïsoleerd. Dat betekent dat een glas champagne zeker twintig minuten koud blijft. Fijn voor het tweede glaasje en de glazen daarna, die vaak in een iets lager tempo worden gedronken.
Coenen werkt ook samen met Brabantse restaurants, bijvoorbeeld met de jonge chef Jermain de Rozario, die bij De Lindehof in Nuenen heeft gewerkt en sinds kort zijn eigen restaurant in Helmond heeft.
Kerkstraat 52, Helmond, coenenhelmond.nl
Dit jaar viert Leeuwin’s Serviezenhuis zijn negentigste verjaardag. Vanuit een prachtig pand aan het Oudkerkhof in Utrecht wordt servies, bestek en tafellinnen van onder meer Villeroy & Boch, Wedgwood, Iittala en Rosenthal verkocht.
Eigenaar Amos van Praagh vertelt dat servies niet meer wit hoeft te zijn. ‘Hedendaags servies is niet bloemerig, maar casual en ietwat rauw. Servies Olio van Royal Doulton verbeeldt dat gevoel.’ Van Praagh adviseert zijn klanten wat meer durf te tonen: ‘En maak van elke maaltijd ’s avonds een feestelijke gelegenheid.’
Leuk om te weten is dat Leeuwin ook Blue D1653 verkoopt, de moderne cadeau- en tafelcollectie van de Koninklijke Porceleyne Fles van Royal Delft, een van de oudste beursgenoteerde bedrijven van Nederland.
Oudkerkhof 19 – 23, Utrecht, leeuwin.nl
Cocolie bestaat bijna 38 jaar en is gespecialiseerd in alles voor de gedekte tafel: van servies tot glaskunst en gegraveerde geboortelepels. De Haagse winkel verkoopt het exclusieve Japanse merk Noritake, dat vooral bekend is bij expats en mensen die veel reizen. Het servies valt op door de goudkleurige patronen en de emaillen balletjes.
Ook liefhebbers van het rijk gedecoreerde merk Versace worden hier op hun wenken bediend. Wie van die stijl houdt – een onderbord kost 415 euro –, kleedt er de hele tafel mee aan. Ook ‘mix en match’ is volgens winkeleigenaar Petra van Arendonk nog steeds een trend. ‘Maar boven alles is het belangrijk dat als mensen een servies aanschaffen, ze het ook iedere dag gebruiken. Zo geniet je er het meest van.’
Gentsestraat 46, Den Haag, cocolie.nl
Bij Tafelgoud, in het centrum van Groningen, vindt u serviezen en tafelkleden die een leven lang moeten meegaan (voorzichtig afwassen). De winkel verkoopt onder meer de merken Dibbern, Gien en Eisch en prachtig dun porselein in verfijnd blauw en wit van het Duitse merk Fürstenberg.
Ook de moeite waard is het werk van de Nederlandse ontwerper Lotte Douwes. Ze studeerde af aan de Design Academy in Eindhoven en maakt nu naam met haar servies, een hangvaas en ‘stokkies’: elegante roerstaafjes van porselein waarvan het bovenste stukje is gedoopt in 24 karaat goud. Hoewel alles ook in de webshop te koop is, vinden eigenaren Olga Bodt en Inez Kap het belangrijk in hun fysieke winkel tijd te maken voor klanten. ‘We laten graag zien hoe het servies staat en hoe je het kunt combineren.’
Oude Boteringestraat 7, Groningen, tafelgoud.nl
Het Flora Danica-servies van Royal Copenhagen wordt al sinds 1790 met de hand gemaakt en beschilderd met afbeeldingen van de Deense flora. Het servies was ooit een geschenk van het Deense koningshuis aan Catharina de Grote. Wie nu wil tafelen als Catherina kan terecht bij Fleur de Lys, al 26 jaar een begrip in Amsterdam. Naast Royal Copenhagen verkoopt de winkel onder meer de merken Gien, Bernardaud, Haviland en Coquet.
In de winkel is goed te zien dat goud aan een opmars bezig is aan tafel. Een goudbeschilderd servies kan zomaar evenveel kosten als een luxe auto. Voor wie dat te veel is, heeft de winkel borden met een gouden rand of deels verguld bestek.
Beethovenstraat 41, Amsterdam, fleurdelys.nl
Deze speciaalzaak in de binnenstad van Delft richt zich voornamelijk op Scandinavisch servies, glaswerk en tafellinnen. Vooral met dat laatste vergaarde de winkel bekendheid: luxe linnen ontworpen door Deense designers – onder wie uiteraard Georg Jensen en bijvoorbeeld ook Arne Jacobsen. Begeerlijk zijn verder de serviezen van Rosenthal: chic en ingetogen.
Eigenaar Paul van Damme raadt aan de eclectische tafel die nu zo in is in te ruilen voor een luxe tafel van één serviesmerk waarop je met twee of drie borden per couvert werkt. Hij adviseert bovendien in plaats van één wijnglas en één waterglas, liefst drie glazen per couvert neer te zetten. ‘Dat staat luxe’, vindt Van Damme. ‘En afgezien daarvan zorgt een opgeruimde tafel ervoor dat de smaken op het bord beter tot hun recht komen.’
Choorstraat 28, Delft, georgjensendelft.nl
Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.
Inloggen