Reizen • Montreal, Canada
De stad viert dit jaar zijn eigen verjaardag, en die van het land
In de grootste stad van Quebec is een feestje nooit ver weg, maar in 2017 gaan alle remmen pas echt los, als de 375ste verjaardag van de stad en het 150-jarig bestaan van het land samenvallen. De voorbereidingen zijn al lang geleden begonnen, met verbetering van de infrastructuur voor fietsers en voetgangers, heringerichte parken en pleinen, en een uitgebreide theaterruimte. Zelfs alle putdeksels krijgen een make-over.
Hoewel de feitelijke verjaardag op 17 mei valt, gaat de viering onder de noemer 375MTL net iets meer dan een jaar duren – 375 dagen –, met een dagelijks programma van muziek-, theater-, sport-, kunst- en culinaire evenementen. De happening zal zich uitstrekken van de oevers van de St. Lawrence River tot de top van Mount Royal. Een kleine greep: in februari start een speciale Pink Floyd-opera (The Wall); in augustus vindt een tiendaagse Canada Pride voor de LHBT-gemeenschap plaats, terwijl er tot oktober een parcours van twintig kunstinstallaties door het entertainmentdistrict Quartier des Spectacles loopt. 375mtl.com
Jurriaan Teulings
Reisjournalist en -fotograaf. Hij maakt reportages voor media over de hele wereld. Recente bijdragen aan FD Persoonlijk gingen over Arizona, Peru en Zuid-Afrika. Zijn eerste stop dit jaar: Cartagena, Colombia.
Eten • van kop tot kont
Chef-kok Nel Schellekens zet de trend
De ideeën van de stoere chef-kok Nel Schellekens uit Winterswijk werden tot nu toe vooral door haar vakgenoten ongegeneerd geplunderd. 2017 is het jaar waarin Schellekens ook de keuken van de avontuurlijke thuiskok gaat veranderen. Ze schreef namelijk Nel. Van kop-tot-kont-chef. Meer koks preken het evangelie: alles van het beest gebruiken, maar Schellekens gaat daarin verder en is inventiever dan wie ook. Bovendien past ze die gedachte toe op alles wat wij in de keuken kunnen gebruiken. Dus een recept voor een uitgelegde hen, voor kippenvel, hanenkammen en -ballen, voor runderhart, maar ook voor een overdosis onrijpe pruimpjes aan de boom (inmaken als olijven) en voor verse Nederlandse druivenbladeren en druiven. Je leert zelfs voeding voor je huisdieren maken. Met Nel ga je in 2017 helemaal los.
Drinken • het kopstootje
Microbrouwerijen storten zich op bierjenever
Jenever is terug. Drink hem in z’n eentje of als echte kopstoot, dus samen met bier. Neem voor jenever puur het onlangs geïntroduceerde Mirakel van Amsterdam, van het Amsterdamse familiebedrijf Van Wees. Hij is gemaakt van het oergraan emer en heeft een zwoel, lieflijk aroma, met vanille-, citrus- en honingtonen.
De kopstoot 2017 komt van microbrouwerijen. Die laten hun eigen bier distilleren tot bierjenever door microdistilleerderij De Pronckheer. Het zijn pure smaakexplosies. Het witte, zomerse Vleeghelbier smaakt met limoenblad en koriander ook als jenever heel fris. Terwijl het zware blonde Praghtbier een warme, granige jenever oplevert.
Hilary akersis kok,vinoloog en historicus. Voor FD Persoonlijkschrijft ze momenteel de cursus ‘Hoe word ik restaurantcriticus?’. Eerder testte ze voor haar rubriek allerhande keukengereedschap.
Mode • see now, buy now
Kleding meteen vanaf de catwalk kopen
De hamvraag voor komend jaar is niet of de rok langer of korter wordt, maar hoe de gevestigde modehuizen zich staande houden. Het afgelopen jaar hield de stoelendans onder ontwerpers aan. Bij Christian Dior, Lanvin, Marni, Ermenegildo Zegna, Berluti, Balenciaga en Carven werden nieuwe creatief directeuren aangesteld. Het fenomeen ‘see now, buy now’ kreeg een impuls door modehuizen als Tommy Hilfiger, Michael Kors en Tom Ford. Opvallende dessins en kleuren en uitgesproken vormen op de catwalk moeten de begeerte op sociale media aanwakkeren.
Het moordende tempo waarin ontwerpers en hun teams collecties moeten produceren, zou ten koste gaan van creativiteit. Dat deed onder meer Burberry, Gucci en Vetements besluiten mannen- en vrouwenmodeshows voortaan te combineren. De gevestigde modeorde ligt onder vuur en de roddelmachine draait overuren. Zo zou Karl Lagerfeld ernstig ziek zijn en zou Giorgio Armani ook kwakkelen met zijn gezondheid. Diane von Fürstenberg zou eerdaags gaan rentenieren.
Michou Basuwerkt als journalist en coördinator lifestyle bij FD Persoonlijk. Bezocht twintig jaar lang de modeweken van Parijs, Milaan, Londen en New York. Werkte eerder als hoofd mode bij De Telegraaf.
Design • energieke kunst
Objecten die – letterlijk – energie opwekken
Zelfvoorzienende energie is hot, ook onder ontwerpers. Het leidt tot wonderlijk en mooi werk, zoals de Sound Harvesters van Emma Wessel en Tijs Gilde, objecten die geluid ‘oogsten’. De in houten frames gespannen stukken folie dienen als membraan. Praat je erin, dan gaan ze trillen. De sliertjes en stokjes aan het folie bewegen mee en die bewegingen kunnen weer omgezet worden in energie. Het duo verwacht dit jaar ook echt energie uit het ontwerp te kunnen halen.
De twee maken deel uit van de experimentele ontwerpersgroep Dutch Invertuals, die objecten ontwerpt waar energie uit te halen valt. Energie kan zelfs uit een blok smeltend ijs komen, blijkt uit het kunstwerk van Edhv, het ontwerpbureau van ontwerper Remco van de Craats, waarop een lampje brandt. Met de gloednieuwe sculptuur van Carlo Lorenzetti is een smartphone op te laden. Het kost wel een halve dag draaien aan een vliegwiel.
Emilie Escher
is journalisten buigt zich al meer dan twintig jaar over de manier waarop de dingen om ons heen zijn vormgegeven. Al reizend scheidt ze de zin van de onzin en ontdekt ze steeds meer dat het de Nederlandse ontwerpers zijn die vooroplopen.