Zingen voor Gabo
Op de Rotterdamse Coolsingel staat een enorme sculptuur van de Russisch-Amerikaanse Naum Gabo. Te roesten. Maar daar komt binnenkort een einde aan.
Op de Rotterdamse Coolsingel staat een enorme sculptuur van de Russisch-Amerikaanse Naum Gabo. Te roesten. Maar daar komt binnenkort een einde aan.
Helaas is de blikvanger na zestig jaar ten prooi gevallen aan ernstige corrosie. De laatste restauratie vond plaats in 1997, maar daarna moesten de Rotterdammers met lede ogen aanzien hoe Het Ding steeds verder achteruitging.
Het probleem is dat het beeld weliswaar in de openbare ruimte staat, maar privé-eigendom is van IEF Capital, de eigenaar van de Bijenkorf. Nadat een Rotterdams raadslid van de PvdA had opgeroepen tot maatregelen omdat hij vreesde voor de veiligheid van de duizenden voetgangers die dagelijks onder het roestende gevaarte lopen, liet de gemeente een onderzoek doen. Toen daaruit bleek dat er geen sprake was van direct gevaar, was dat goed nieuws en een tegenvaller tegelijk, want nu kon de restauratie niet worden afgedwongen. Voor de kosten daarvan, geschat op zeven tot acht ton, wilde noch de gemeente, noch de eigenaar opdraaien.
En dus gebeurde er weer een hele poos niets. Behalve dan dat het Rijk het pand van de Bijenkorf (een schepping van architect Marcel Breuer) en het kunstwerk van Gabo in 2011 sámen tot rijksmonument uit de wederopbouwperiode verklaarde. De protesten gingen ook door, onder leiding van Sculpture International Rotterdam (SIR), de beheerder van de internationale beeldencollectie in de stad. ‘In januari 2014 hielden de “Gabo-singers” voor het eerst een indrukwekkende klaagzang onder de verroeste sculptuur’, vertelt Dees Linders, hoofd van SIR.
Sindsdien bezingen muzikanten, kunstenaars en performers iedere vrijdagavond – koopavond in Rotterdam – Het Ding. Het protest heeft uiteindelijk geholpen. Eigenaar IEF heeft een aanvraag ingediend voor de restauratie. ‘Dit jaar gaat het gebeuren’, zegt Lisette van der Ham van Bouwfonds IM namens IEF Capital. ‘Wanneer precies weten we nog niet, maar we zijn druk bezig met de voorbereidingen. Die kosten veel tijd, doordat we zorgvuldig te werk gaan.’