Galeries in Parijs
In de stad van de Eiffeltoren bevinden zich uitstekende galeries. Deze vijf zijn zelfs van museaal niveau.
Galerie Jousse: oog voor vintage design.
Perrotin
‘Het licht is prachtig in galerie Perrotin. En daarnaast vertegenwoordigen ze de Amerikaanse Daniel Arsham, een geweldig kunstenaar.’ Guillaume Philibert van sneakermerk Filling Pieces is vol lof over de galerie in de Parijse wijk Le Marais. Eigenaar Emmanuel Perrotin begon zijn zaak in 1990; in 2012 opende hij een dependance in Hongkong. Hij heeft grote westerse kunstenaars onder zijn hoede, en stortte zich als een van de eerste Europese galeriehouders ook op Aziatische artiesten.
76 Rue de Turenne
➜ perrotin.com
Galerie Downtown
Deze galerie in de wijk Saint-Germain is gespecialiseerd in objecten en meubels uit de jaren vijftig en zestig. Tassenontwerper Jérôme Dreyfuss stapt er regelmatig binnen, om even weg te dromen bij werken van Jean Prouvé en Charlotte Perriand. ‘De eigenaar, François Laffanour, weet altijd van alles te vertellen over de kunst die hij heeft hangen en staan. Ik luister graag naar zijn verhalen.’
18 Rue de Seine
➜ galeriedowntown.com
School Gallery
Olivier Castaing, de eigenaar van School Gallery, schuwt geen enkele discipline; in zijn galerie vind je video-installaties, beelden, schilderijen, tekeningen en foto’s. In een achterkamer van de galerie bewaart Castaing de wonderlijkste objecten. ‘Het is een snoepwinkel vol kunst’, vindt architect Eric Carlson, ‘afwisselend intellectueel verantwoord en speels.’
322 Rue Saint-Martin
➜ schoolgallery.fr
Jousse
‘Galerie Jousse, aan de Rue de Seine, heeft een uitstekend oog voor vintage design’, vindt Karl Lagerfelds artdirector Caroline Lebar. Eigenaar Philip Jousse ontwikkelde zijn scherpe blik eind jaren zeventig als (assistent-)fotograaf. In de jaren tachtig vatte hij een voorliefde op voor naoorlogse meubels en begon hij stukken van onder anderen Alexandre Noll en Mathieu Matégot te verzamelen – toen nog ondergewaardeerd, nu zeer in trek. In zijn tweede galerie (buurman van Downtown) is hedendaagse kunst te zien van bijvoorbeeld Atelier van Lieshout.
18 Rue de Seine
➜ jousse-entreprise.com
Gagosian
Zestien galeries voor hedendaagse kunst telt de portefeuille van Larry Gagosian: waaronder vijf in New York, drie in Londen en twee in Parijs. De Gagosian-galeries zijn sinds de jaren tachtig de locaties voor werk van grote namen als Jeff Koons, Willem de Kooning, Andy Warhol, Damien Hirst, Mike Kelley en Alexander Calder. Ontwerper Emiliano Salci is niet weg te slaan bij deze aan de Rue de Ponthieu. ‘Ik kom er vaak, om me te laten inspireren.’
4 Rue de Ponthieu
➜ gagosian.com
Spectaculaire clubs
Hoogstaande line-ups, illustere gasten en de beste cocktails: hier duren de nachten eindeloos.
The Blond, in New York City.
The Blond | New York
Een plek waar modellen, acteurs en bon chic bon genre het leven vieren. Dat is de New Yorkse hotspot The Blond. De club vol spiegels, fluwelen banken en bronzen sculpturen is gevestigd in het hippe 11 Howard Hotel in SoHo. Juwelenontwerper Lucrezia Buccellati komt er graag; om te kijken en om te dansen. ‘In The Blond draaien geweldige dj’s en het publiek is er ronduit spectaculair.’
11 Howard St
➜ 11howard.com
Green Valley | Camboriú
David Guetta, Fatboy Slim en Hardwell: het is een kleine greep uit de hoogstaande line-up van Green Valley. De Braziliaanse club werd door DJ Mag vorig jaar uitgeroepen tot de op een na beste van de wereld. Het begon allemaal in een enkele tent waar af en toe een dancefeest werd gehouden; inmiddels is Green Valley uitgegroeid tot een openluchtsite die nog het meest weg heeft van een festivalterrein. Zesduizend mensen kunnen er een dansje wagen, de locatie – in the middle of nowhere maar dicht bij de oostkust – maakt de Green Valley heel populair.
Rua Antônio Lopes Gonçalves Bastos
➜ greenvalleybr.com
Nightjar | Londen
Geen zin in lichtshows en snoeiharde muziek? De oprichters van Nightjar vonden het tijd voor een tegenhanger, waar je een wat kalmere avond uit kunt beleven. De beste cocktails, live (jazz)muziek en kaarslicht: hier gaat het om sfeer en aandacht voor je gezelschap. Maar vergeet niet af en toe om je heen te kijken, want de gastenlijst staat dikwijls vol ‘A-listers’.
129 City Rd
➜ barnightjar.com
Buitenspa's
Song Saa, Cambodja.
Vann Spa | Lysekil
Maximilian Missoni, auto-ontwerper en vicepresident exterior design bij Volvo, komt graag bij Vann Spa in Lysekil (Zuidwest-Zweden). Vanwege de architectuur én vanwege de ligging. ‘Want die is echt prachtig.’ De spa kijkt uit over de Gullmarsfjorden en de Noordzee daarachter.
Lingådde Lingatan 454 80
➜ vann.se
Amangiri | Canyon Point, VS
Vanuit het zwembad kijk je uit over de vallei in het Glen Canyon-gebergte, op de grens van Utah en Arizona. De keuze aan wellnessbehandelingen in het resort is enorm: van een facial tot uitgebreide pakkingen en yoga of pilatesklasjes.
1 Kayenta Road
➜ tinyurl.com/amangiri-resort
Song Saa | Bij Sihanoukville
Song Saa is gevestigd op een privé-eiland, voor de kust van Cambodja, en helemaal weg van de massa. Hier boek je een villa op palen, met vlonder aan zee en een eigen zwembad en voorzien van alle gemakken en services. De spa kent een boeddhistisch uitgangspunt, er is veel aandacht voor rust en stilte.
➜ songsaa.com
Zwemmen op niveau
Zwem op 194 meter hoogte, duik in een zwembad dat uitsteekt over straat of doe een romantische ‘dip-à-deux’.
Het zwembad boven in het Shangri-La Hotel.
Marina Bay Sands | Singapore
Boven op het dak dat de drie torens van dit resort met elkaar verbindt, ligt een 150 meter lange ‘infinity pool’. Gasten kijken, op 194 meter hoogte, al zwemmend uit over de stad. Daarnaast bevat het resort onder meer een museum, twee theaterzalen, verschillende sterrenrestaurants en het grootste casino ter wereld.
10 Bayfront Avenue
➜ marinabaysands.com
Shangri-La | Londen
Links zie je de London Eye, rechts doemt de Big Ben op. Dit zwembad maakt deel uit van het Shangri-La Hotel, gevestigd in The Shard (de scherf) – een wolkenkrabber van 310 meter hoog en helemaal van glas. Verwacht niet dat je er fikse banen kunt trekken, daarvoor is het bassin wat klein (4 bij 11 meter), maar hé, ontspannen bij een uitzicht als dit doet ook wonderen voor je.
31 St Thomas Street
➜ tinyurl.com/shangri-la-shard
The Joule Hotel | Dallas
Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees: het zwembad vam The Joule Hotel steekt voor een deel uit. Dankzij de glazen wand is het net alsof je boven de straat bungelt – onder je zoeven de auto’s voorbij en steken voorbijgangers de weg over.
1530 Main Street
➜ thejouledallas.com
Four Seasons | Shanghai
Zin in een ‘dip-à-deux’? Het zwembad in het Four Seasons Hotel in Shanghai kun je gewoon afhuren. Het staat ook wel bekend als ‘het meest sexy zwembad ter wereld’. Het personeel zorgt desgewenst voor een glas champagne met oesters. Of een luchtbedje.
500 Wei Hai Road
➜ fourseasons.com/shanghai
Mandarin Oriental | Barcelona
Na een lange dag vol kunst, winkels en architectuur in Barcelona is het fijn bijkomen op het dakterras van het Mandarin Oriental. Een duik in het zwembad, een cocktail... wie hier neerstrijkt, wil niet meer weg.
Passeig de Gràcia 38-40
➜ mandarinoriental.com/barcelona
Eilandrestaurants
Restaurant Höfnin.
The Willows Inn | Lummi Island
De Peruaanse chef-kok Virgilio Martínez tipt dit restaurant tussen Seattle en Vancouver: ‘Geweldig zoals chef Blaine Wetzel alleen maar ingrediënten van het eiland gebruikt.’
2579 W Shore Drive
➜ willows-inn.com
Rebecca De Waal | Texel
Voor de Canadese Sasha Plavsic, oprichter van beautymerk Ilia, is Texel een tweede thuis: haar man, profes-sioneel windsurfer Dorian van Rijsselberghe, komt ervandaan. Ze eten graag bij Brasserie Rebecca in De Waal. ‘De presentatie van het eten is geweldig. Ik bestel altijd een compleet driegangenmenu.’
Hogereind 39
➜ rebeccatexel.com
Höfnin | Reykjavik
Bij restaurant Höfnin eet meubelontwerper Gudmundur Ludvik het liefst een traditioneel IJslandse stoofpot van vis, ‘plokkfiskur’. ‘Als kind vond ik het ronduit smerig, nu ben ik er dol op.’
Geirsgata 7
➜ hofnin.is
Luxehotels
Van uitstekende service tot perfecte ligging: in deze hotels wil je blijven.
Het romantische La Casa Que Canta.
Le Royal Monceau | Parijs
Wanneer visagist Benjamin Puckey in de Franse hoofdstad is, logeert hij graag in dit hotel met uitzicht op de Arc de Triomphe. ‘De staf is ongelooflijk behulpzaam; obers onthouden je koffie- en theekeuze’, vertelt hij. ‘Bovendien heeft de gym een prachtig overdekt zwembad.’
37 Avenue Hoche
➜ leroyalmonceau.com
Grand Tirolia | Kitzbühel
Hoewel dit Oostenrijkse plaatsje vooral bekendstaat als wintersportoord, komt sieradenontwerper Charlotte Wooning er het liefst in het voorjaar. ‘Dan kun je er heerlijk wandelen.’ Ze overnacht dan in Grand Tirolia, want ‘hier heeft het personeel nog echt aandacht voor je’.
Eichenheim 8-9
➜ grand-tirolia.com
La Casa Que Canta | Zihuatanejo
‘Zonder twijfel een van de meest romantische plekken op aarde’, zo omschrijft Margareth Henriquez, ceo van champagnehuis Krug, dit vijfsterrenboetiekhotel in Mexico. Alle 25 suites kijken uit op de oceaan en zijn rijkelijk aangekleed.
Camino Escénico a Playa La Ropa S/N
➜ lacasaquecanta.com
The Nomad | New York
Volgens Virgilio Martínez, chef-kok van sterrenrestaurant Central in Lima, voelen ze bij The Nomad perfect aan wat je als gast nodig hebt. ‘Deze service tref je nergens anders.’ Het pand, uitgevoerd in Beaux-Arts-stijl, ligt midden op Manhattan.
1170 Broadway & 28th Street
➜ thenomadhotel.com
Park Hyatt | Tokio
De bovenste veertien verdiepingen van de 235 meter hoge Shinjuku Park Tower bieden plek aan dit hotel. Zodra architect Eric Carlson er binnenkomt, voelt hij zich er thuis. ‘De medewerkers kennen mij en mijn voorkeuren’, vertelt hij. ‘Dat is bijzonder, zo helemaal aan de andere kant van de wereld.’
3-7-1-2 Nishi Shinjuku
➜ tokyo.park.hyatt.com
Koffie
Devoción | New York
‘Hier schenken ze de beste koffie van New York.’ De kwaliteit zit volgens sterrenchef Virgilio Martínez in het feit dat Devoción koffiezet van de beste bonen, die het voor een eerlijke prijs uit Colombia laat komen.
69 Grand Street
➜ devocion.com
Terres de Café | Parijs
Als het aan model Nimue Smit ligt, drink je in Parijs koffie bij Terres de Café. De vijf koffie-‘boutiques’ zitten verspreid door de stad. Wifi ontbreekt – maar dat is juist ‘goed voor de innerlijke rust’, vindt Smit.
➜ terresdecafe.com
Café Central | Wenen
Een bezoek aan Wenen is niet compleet zonder koffie bij Café Central. In dit klassieke etablissement (anno 1876) bedienen de obers (m/v) nog in gesteven pak.
Herrengasse 14
➜ cafecentral.wien
Adembenemend mooi
Bij deze luxewinkels draait het meer om spannende architectuur en een verrassende inrichting dan om het aanbod.
Prada, midden op Broadway.
Boon the Shop | Seoel
De favoriete kledingzaak van Guillaume Philibert, van het sneakermerk Filling Pieces, bevindt zich in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Behalve de architectuur roemt hij de combinatie van high-end modemerken met opkomende streetwearlabels. Architect Peter Marino – die onder andere de winkels van Dior onder zijn hoede heeft – creëerde met twee vierkante dozen van wit marmer een rustpunt in de architectonische kakofonie van het winkelgebied Cheongdam.
17 Apgujeong-ro 60-gil
➜ boontheshop.com
Prada | New York
Modeontwerper Miuccia Prada ging niet over één nacht ijs toen ze aan het begin van deze eeuw besloot neer te strijken in de Big Apple. Drie jaar onderzoek ging eraan vooraf, maar toen stond de winkel er, midden op Broadway, in SoHo, ontworpen door Rem Koolhaas (OMA). Bij binnenkomst valt op hoe weinig waar er is; de hebberigheid wordt pas aangewakkerd na afdaling naar de kelder. Koolhaas offerde veel dure winkelmeters op voor de ‘big wave’, een halfpipe van hout, die naar beneden en weer omhoog golft. In de paskamers bevindt zich een soort eenrichtingsspiegelwand: wie staat te passen ziet de buitenwereld, maar niet andersom.
575 Broadway
➜ prada.com
The Row | Los Angeles
De eerste winkel van The Row staat in Los Angeles. Dat is opvallend, want het chique modemerk van de zusjes Olsen ontstond in New York. De wens van Mary-Kate en Ashley was om binnen met buiten te verbinden. Wat het klimaat betreft gaat dat beter aan de zonnige westkust. De ruimte ademt California Modernism: gelijke vloeren, veel glas en licht. De winkel is gemaakt als een huis, compleet met open haarden en zwembad.
8440 Melrose Place
➜ therow.com
Designsteden
Design Capital Mexico-Stad en andere inspirerende hotspots.
Museo Soumaya in Mexico-Stad.
Taipei
Eeuwenoude tempels staan naast befaamde wolkenkrabbers als de 101, die prachtig uitzicht biedt over de stad, vanaf het bezoekersdek. Taipei ademt design en vernieuwende architectuur, zoals het Performing Arts Center door OMA van Rem Koolhaas, dat nu in aanbouw is. En terwijl New York het MoMa heeft, heeft Taipei het MoCa, ook al zo’n must see.
➜ taipei-101.com.tw/en
➜ mocataipei.org.tw
Dublin
Er is een heuse designrenaissance gaande in de Ierse hoofdstad. Een mooie bloemlezing is te vinden in de Irish Design Shop aan de hippe winkelstraat Drury Street, die het hart vormt van het Creative Quarter van Dublin. Even uitrusten? Strijk neer in een van de mooie koffietent-jes, zoals Kaph.
➜ irishdesignshop.com
➜ dublintown.ie/creativequarter
Mexico-Stad
Traditioneel ambacht en handwerk in combinatie met modern ontwerp: dat geeft vuurwerk. Met elk jaar een indrukwekkende Design Week in oktober is het geen wonder dat Mexico-Stad zich in 2018 Design Capital of the World mag noemen. Bezoek de immense metropool en ontdek nieuw ontwerp in de wijken La Condesa en Roma Norte. Of bewonder in het glanzende aluminium Museo Soumaya de uitgebreide (klassieke) kunstcollectie van Carlos Slim.
➜ soumaya.com.mx
➜ wdccdmx2018.com
Italiaans tafelen
Hier, ver buiten Italië, geniet je van huisgemaakte pasta of een heerlijke risotto. Buon appetito!
Restaurant Cotogna in San Francisco.
Roman’s | New York
Roman’s in Brooklyn is de favoriet van visagist Benjamin Puckey. ‘Hier koken ze modern mediterraan.’ De salades zijn voortreffelijk, maar ook de pasta’s zijn niet te versmaden – de porties groot genoeg om met zijn tweeën te delen. Een must is hun sorbet van pure chocolade met zeezout. Volgens Puckey ‘een echte smaaksensatie’.
243 Dekalb Avenue
➜ romansnyc.com
Cotogna | San Francisco
Het beste Italiaanse eten van heel San Francisco en omstreken, volgens kunstconsultant Sabrina Buell. Buells lievelingsgerecht is de ravioli. ‘De inrichting is modern maar eenvoudig, de obers zijn attent. Meer heb je niet nodig.’
490 Pacific Avenue
➜ cotognasf.com
Tre Bicchieri | São Paulo
Tre Bicchieri – drie glazen – verwijst naar de drie oprichters van dit restaurant. Chef-kok Rodrigo Queiroz studeerde in Amerika en begon later in Brazilië een restaurant. Een goede keus, vindt architect en interieurontwerper Eric Carlson. ‘Het eten is een grote experimentele ervaring. De inrichting is dat juist niet, waardoor je je er meteen op je gemak voelt.’
Rua General Mena Barreto 765
➜ trebicchieri.com.br/en
Mercante | Peking
Een verborgen juweel, verstopt in een smal donker steegje in een ‘hutong’, een woonwijk. Chef-kok Omar Maseroli plukt je weg uit de chaos van Peking en neemt je mee naar de traditionele Italiaanse keuken. De menukaart is eenvoudig, de gerechten zijn steengoed: verse focaccia, huisgemaakte pasta met konijn, panna cotta die je zelden zo lekker in Italië at. En uiteraard een uitgebreide wijnkaart om het diner compleet te maken.
4 Fangzhuanchang Hutong
➜ tinyurl.com/mercantepeking
Operafestivals
Glyndebourne.
Festival d’Aix-en-Provence | Frankrijk
Festival d’Aix-en-Provence – vanaf 2018 het domein van Pierre Audi – staat bekend als het vernieuwendste festival in zijn genre, met veel aandacht voor aanstormend talent. Op het programma onder meer de wereldpremière van de opera Pinocchio (Philippe Boesmans).
3-22 juli
➜ festival-aix.com
Savonlinna Opera Festival | Finland
De binnenplaats van het middeleeuwse kasteel Olavinlinna doet dienst als decor, prachtig uitgelicht en goed voor de best denkbare akoestiek. Het festival wordt geroemd om het hoge artistieke niveau van de voorstellingen en de topsolisten die er optreden. Deze zomer wordt onder meer Verdi’s Rigoletto opgevoerd.
7 juli-4 augustus
➜ operafestival.fi
Glyndebourne Festival | Engeland
Sinds 1934 vindt op landhuis Glyndebourne het Glyndebourne Festival plaats. Eerst werd er vooral Mozart opgevoerd, inmiddels is het aanbod veel breder. Op de gazons van het landgoed is het heerlijk picknicken.
20 mei-26 aug
➜ glyndebourne.com
Must-See-exposities
Welke tentoonstellingen zijn dit voorjaar het bezoeken waard? Vijf exposities die zich onderscheiden.
‘Stilleven met vruchten en bloemen’, ca. 1612-1613, Clara Peeters.
Slow Food | Den Haag
Het Haagse Maurits-huis trakteert zijn bezoekers op smakelijke taferelen en rijk gedekte tafels met oesters en exotische vruchten. In de tentoonstelling Slow Food - Stillevens uit de Gouden Eeuw zijn zo’n vijfentwintig schilderijen samengebracht uit binnen- en buitenland, met als topstuk het werk van de Vlaamse Clara Peeters.
Tot en met 25 juni
➜ mauritshuis.nl
Bill Viola | Florence
De pionier van de videokunst gaat in het Palazzo Strozzi in Florence de dialoog aan met schilderijen van grote meesters uit het verleden. Electronic Renaissance omvat Viola’s vroeg experimentele werk uit de jaren zeventig tot en met de monumentale installaties van de laatste tien jaar.
Tot en met juli
➜ palazzostrozzi.org
Michelangelo | Londen
Een recentelijk ontdekt marmeren Christusbeeld van Michelangelo uit 1514 is voor het eerst te zien in de National Gallery in Londen. De grote tentoonstelling Michelangelo & Sebastiano del Piombo verkent de artistieke relatie en vriendschap tussen de twee renaissancemeesters, die elkaar ontmoetten in Rome. Met als hoogtepunten: de Opwekking van Lazarus en de Pietà uit de San Francesco in Viterbo.
Tot en met juni
➜ nationalgallery.org.uk
Hollandse meesters | Parijs
Een ruime selectie uit de grootste privécollectie van 17de-eeuwse Hollandse schilderkunst ter wereld is nu te zien in het Musée du Louvre. Die privécollectie is de Leiden Collection van de New Yorkse kunstverzamelaar Thomas Kaplan. In zijn bezit zijn belangrijke meesterwerken, zoals Minerva van Rembrandt.
Tot en met 22 mei
➜ louvre.fr
Egon Schiele | Wenen
De jonggestorven Egon Schiele schokte destijds de samenleving met zijn expliciete erotische schilderijen. Maar hij was ook een fantastisch tekenaar, die ontroerende beelden vastlegde. In het Albertina museum zijn voor zijn honderdste geboortedag ruim 180 tekeningen en gouaches bijeengebracht die zijn spirituele kant benadrukken.
Tot en met 18 juni
➜ albertina.at
Roeien in Groot-Brittannië
Roeien in Oxford.
Bath
Even buiten het historische centrum van Bath, aan de oevers van de Lower Avon, ligt een prachtig victoriaans boothuis. Hier huur je kajaks, kano’s, roeiboten en punters voor een (paar) uur of een dag. Stroomafwaarts roei je langs de Bath Abbey en de beroemde Romeinse baden. Stroomopwaarts voert de rivier je naar Bathampton; onderweg lunchen in restaurant The Bathwick Boatman is een absolute aanrader.
Forester Road
➜ bathboating.co.uk
Oxford
Het Magdalen Bridge Boathouse verhuurt boten vanaf februari (tot november). Het leukst is het er in het voorjaar, als langs de oevers van de Cherwell de bomen in bloei staan en studenten hun tijd verdoen in de zon. Roei de Cherwell af naar Christ Church Meadow voor een fijne picknick, om vervolgens de Theems en de Castle Mill te volgen richting Oxford Castle – een tocht van nog geen vijf kilometer.
High Street
➜ oxfordpunting.co.uk
Henley-on-Thames
De Leander Club is opgericht in 1818 en daarmee een van de oudste roeiverenigingen ter wereld. Een van de traditioneelste ook, trouwens: Queen Elizabeth is er lid en de dresscode is onberispelijk. Ook voor niet-leden is een bezoek de moeite waard: het clubhuis beschikt over elf sfeervolle suites met uitzicht over de Theems, ingericht met allerhande roeiparafernalia.
➜ leander.co.uk